SVT1Lördagar

Marianne Lindberg De Geer om förhållandet med Björn Afzelius

Marianne Lindberg de Geer

Konstnären, dramatikern och debuterande regissören Marianne Lindberg De Geer gästar Sverige!

Nu i höst sätter Marianne Lindberg De Geer upp pjäsen Johnny Boy på Stockholms stadsteater, en pjäs som hon själv skrivit om sitt långa förhållande med sångaren Björn Afzelius på 70-talet.

– Men det är ingen pjäs om honom, utan om mig och de kvinnor som snurrade runt honom... vad är det som är så attraktivt med en kille som man vet är ihop med andra, som inte vill bilda familj, som är ouppnåelig? Det undersöker jag i den här pjäsen. Vi kunde ju inte vara ihop. Vi grälade och hittade på stora dramer. Vi drogs fram och tillbaka i tio år och han lämnade mig när jag var gravid med vårt barn. Det är inte så enkelt som det ser ut....alla utnyttjade varandra.. det var också så att jag var rädd för närhet, och jag såg till att få sympatierna när han stack.

– Jag sökte upp honom, åkte nattåg till Umeå och stod och bankade på hans dörr, fast han var med någon annan. Jag la mig utanför dörren och sov, så att han fick putta på mig på morgonen. Det kan inte ha varit kärlek, det var något neurotiskt men samtidigt härligt. Både jag och Björn var experter på det där, det var väl därför han hade så mycket kvinnor runtomkring sig. Fast då var jag ju genomledsen! Det var synd om oss båda.

– Jag vet ju att en komponent i vårt förhållande handlar om att vi båda hade upplevt självmord nära i våra familjer. Min pappa sköt sig när jag var 13 år. Björn och jag försökte väl hela varandra, och det gick såklart inte alls.

Marianne Lindberg De Geer fick sitt genombrott som konstnär när hon var över 50, hon debuterade som dramatiker vid 62 och nu fyllda 67 regidebuterar hon, och är samtidigt nybliven konstchef på Kulturhuset i Stockholm.

– Klimakteriet är definitivt underskattat! Det är så skönt! Man blir så fokuserad på det man vill göra, allt annat som till exempel barnen och gubben klarar sig själva, man får vidga sina perspektiv och man vågar, och då blir det udd och kvalitet, och man vågar tänka "vad är det värsta som kan hända, dåliga recensioner?" Det är bara att köra och det finns ingen gräns för vad jag vill göra nu!

Lördag 21 september klockan 19.00 i SVT1 och SVT Play