SVT1Lördagar

”Ingen ville läsa de där böckerna”

Mons Kallentoft gästar Sverige!

Författaren Mons Kallentoft om att byta spår från romaner till deckare.

Mons Kallentofts böcker har sålts i miljonupplagor till 29 länder. Nu kommer Vindsjälar, hans sjunde bok om kriminalkommissarie Malin Fors i Linköping.

– Snart kan de nog bli film också. Jag har tidigare tackat nej till allt sånt, men nu känner jag att det kan vara dags att släppa taget lite om Malin Fors! berättar Mons.

Kallentoft bytte spår från romaner till deckare när han tröttnade på att skriva utan att kunna försörja sig.

– Jag fick lite priser och jättebra kritik men ingen ville läsa de där böckerna och jag var otroligt frustrerad för jag kunde inte försörja mig som författare... Min agent hade tjatat på mig om att skriva en deckare och så gjorde jag det och så blev det ganska stor succé direkt.

I dag kan Mons försörja sig med råge, och mycket pengar går åt till exklusiva matupplevelser, dyra viner och gourmetmiddagar över hela världen.

– Jag älskar gastronomi. Mormor var kokerska, farmor hade många syskon och lagade mat varje dag. Måltiderna har alltid varit viktiga i vår familj, även när vi hade lite pengar. Gastronomi är nuets konst. Matupplevelser ger mig en otroligt förhöjd livskänsla. Är det värt alla tusentals kronor? Ja för mig, men säkert inte för många andra. Jag kan till exempel inte förstå hur man kan lägga flera hundra tusen kronor på ett golfset. Jag kallar mig gärna gastroknarkare!

Mons växte upp i Ljungsbro utanför Linköping, där han kände sig som en främmande fågel.

– Jag hade bra betyg och var hyfsad på sport. Jag minns att moppegängen jagade mig. Som 12-åring fick jag börja jobba på en gård, som dräng, för att tjäna egna pengar. Vi hade det lite knapert, och om jag ville ha den där cykeln så insåg jag att jag var tvungen att tjäna ihop till den själv. Mina föräldrar skilde sig när jag var 12, och då föddes någon slags revanschlusta i mig. Det var lite sånt snack på den tiden, att ”nu blir det väl inget av grabben.”

– Jag har ägnat stora delar av mitt liv åt att ta mig ifrån Linköping. Nu vet jag mer vad jag flytt från och flytt till. Jag har varit rastlös.  Det handlar delvis om att min mamma utsattes för sexuella övergrepp av sin styvfar när hon var liten, och det skrev jag om i boken Food Junkie. Boken blev ett sätt för mig att närma mig hennes trauma. Jag har sett hur det där har påverkat mig och mina livsval.

Lördag 2 november klockan 19.00 i SVT1 och SVT Play