SVT1Lördagar

Ola Salo:”Jag har aldrig känt mig hemma i en traditionell mansroll”

Ola Salo

Ola Salo som är aktuell som programledare i Melodifestivalen pratar om mansrollen,känslopaletter och andlighet.

Ola Salo vann Melodifestivalen 2007 med The Ark och låten The Worrying Kind. Nu är han aktuell som programledare för samma festival och i en ny roll i musikalen Hedwig and the Angry Inch.

Som gäst i Sverige! pratar han om rollen som Hedwig, en man som genomgått en misslyckad könsoperation.

– Jag som aldrig känt mig som en särskilt manlig man och identifierar mig som bisexuell känner väldigt starkt igen mig i det här att vara någon slags mellanväsen.

Han tycker också att mansrollen oftast är för snäv.

– Väldigt tidigt lär vi pojkar oss att man får inte vara för lekfull, inte för mjuk, inte för omhändertagande, inte för känslig och det är liksom en avtrubbningsprocess som börjar väldigt tidigt, och den tycker jag är väldigt trist. Den gör ju att väldigt många killar på något sätt nekas, eller upplever det som att de nekas tillträde till en stor del av sin känslopalett.

– Jag tror att det egentrligen är väldigt få män som känner sig helt hemma i den traditionella, maskulina, mansrollen.

Samtalet handlar även om vad andlighet och religion har för betydelse, i livet och som artist.  

I reportagen tittar Sverige! närmre på begreppet "bruksskräck" genom att åka till Gästrikland tillsammans med författaren Madeleine Bäck. Snart kommer hennes debutroman "Vattnet drar" som utspelar sig i hennes hemtrakter kring den lilla bruksorten Hofors.  

Dessutom åker Sverige! till Bräkne-Hoby i Blekinge och träffar bandet Billie the Vision and the Dancers som efter en längre paus nu ger sig ut på en Sverigeturné.

 

Sverige! sänds på lördag den 6 februari kl 19:00 i SVT1 och SVT Play