SVT1Lördagar

Birro: ”Tror jag kan förändra världen med det jag skriver”

Peter Birro

Veckans gäst i Sverige! är Peter Birro. Han är förortsgrabben från Angered, som med prisade tv-manus som ”Hammarkullen” och ”Det nya landet” har blivit en av våra främsta samtidsskildrare. Nu har han tagit ett steg bakåt i tiden och skrivit manus till den hyllade filmen om Monica Zetterlund

”Monica Z” är en film om drömmar, att våga följa sitt hjärta och inte tappa tron på sig själv trots yttre och inre motstånd.

– Hon kämpade ju med det där, känslan av att bara vara accepterad så länge hon kunde sjunga. Den känslan av att inte vara värd någonting, den har jag också brottats med. Jag var mobbad i perioder, betraktad som egendomlig och utanför. Men sedan hittade jag ju mitt fönster ut mot världen, min uppgift i livet, att berätta historier om hur jag ser på världen. Och jo, jag tror att jag kan förändra världen med det jag skriver – det kan räcka med att förändra för en enda person, som till exempel de filmer och böcker jag såg och läste som barn, de räddade mig helt.

Peter Birro växte upp i ett arbetarklasshem där pappan jobbade på SKF och mamman ströjobbade bland annat som telefonist. 

– Jag gömde mig bakom soffan och såg Bergman och Fellini på tv. De trodde att jag sov. Jag drömde om kultur, kunskap, bildning och att få ett fönster ut...jag upptäckte Strindberg som 13-åring och det har självklart funnits mycket motstånd från min egen miljö, när jag ville ut och förverkliga mina drömmar.... Jantelagen och allt det där. Man får ha sin dröm – men den ska helst vara som alla andras...

Dessutom:

Hon blev kallad ”blattehora” på tunnelbanan i Stockholm och gav ett ilsket svar på nätet. ”Så Jävla PK”-klippet fick omedelbart ett stort genomslag och har hittills visats mer än en halv miljon gånger. Nu står Bianca Kronlöf på scen i på stora teatern i Göteborg och berättar tillsammans med skådespelarkollegerna Elin Söderquist och Nina Haber om arbetet med det gemensamma projektet ”Gruppen och Herrarna”.

– Precis som i PK-klippet vill vi röra om, visa upp en annan bild. Många som håller på med konst är för fega för att ifrågasätta den gängse bilden, men vi använder oss av stereotyper för att ifrågasätta, säger Bianca Kronlöf. ”Gruppen och herrarna” spelas i Göteborg och i Stockholm 12-25 september.

Många väderkvarnar står numera öde, men Sverige! har besökt kvarnen som förvandlats till ett jättelikt musikinstrument. I Harplinge i Halland har konstnären Mikael Eriksson byggt in allt från gamla orgelpipor till pianorullar från England i en ålderstigen kvarn. När vinden får fart på kvarnvingarna rullar ”musiken” igång. Riktigt hur det hela fungerar avslöjar han inte. Många tonsättare har besökt hans experiment för att försöka förstå hur ”instrumentet” är byggt.

– Det är bara jag som vet hur musiken uppstår, ingen annan förstår. Jag blir överraskad varje gång, det låter aldrig likadant, berättar Mikael Eriksson.

I Karlstad i Värmland öppnar nu en utställning som väntas dra publik från hela landet . ”Tusen och En uppfinningar” visar upp ett muslimskt arv få känner till, en rad viktiga uppfinningar som vi fortfarande använder oss av idag.

– Tänk bara på vaccinet, påpekar Åsa Hallén, länsmuseichef.

Hon är väl medveten om att det inte vetenskap och uppfinningar som brukar förknippas med muslimer idag.

– Bilden vi får är oftast väldigt negativ, det talas sällan om kultur och kulturarv. Men den här utställningen visar vilken otrolig skatt som kommer från de muslimska länderna. Utställningen turnerar runt i världen och kommer närmast från Washington DC. I Skandinavien visas den endast i Karlstad.

Lördag 7 september klockan 19.00 i SVT1 och SVT Play