SVT1Lördagar

Pia Johansson gästar Sverige!

Pia Johansson i Sverige!

Veckans gäst är skådespelaren och komikern Pia Johansson, aktuell i Woody Allens En midsommarnatts sexkomedi på Stockholms stadsteater.

Hon gillar inte livslögner, mår bra av att leva ”själv” (ordet singel gillar hon inte) och hon blev skådespelare för att hon inte ville bli vuxen. Och för att en lärare i ettan upptäckte hennes talang.
- Hon sa att ”Pia, hon är så bra på att hitta på historier och spela teater”. Va, var jag bra på något? tänkte jag då! Och så gick jag hem till mamma och sa att jag skulle bli skådespelare.

Hon är född i Umeå men flyttade till Stockholm redan som 16-åring. Där förstod hon inte varför alla sprang till tunnelbanan, när det kom ett nytt tåg direkt efteråt. Idag är hon en av dem som springer själv.

Hon är komiker och ordekvilibrist i program som På minuten och Gäster med gester, men hon har också spelat tunga roller både på teater och film. Just nu spelar hon den vackra Ariel i Woody Allens En Midsommarnatts sexkomedi på Stockholms stadsteater.
- Just det där att vara åtrådd, det hade jag jättesvårt för i början. Jag känner liksom inte att jag är någon som är värd att bli åtrådd... det handlar om dålig självkänsla, om gamla saker, som att jag inte var den snygga tjejen i skolan som fick killarna utan mer den roliga tjejen. Något slags självförakt. Inom teatern brukar vi säga att varje roll är en slags personlig förolämpning, men samtidigt en välsignelse, tycker jag, för man måste ju gå in i rollen och gå igenom allt med sig själv, för att kunna spela rollen. Så nu känner jag mig jättesnygg! skrattar Pia Johansson

Ända sedan barndomen har Pia haft sin tro, och hon har alltid pratat med djur, precis som hennes mamma pratade med träd. Pia går i mässan varje söndag, och hon biktar sig regelbundet.
- Jag har alltid känt att allt är besjälat. Jag höll mycket för mig själv, jag ville inte att min tro skulle svartmålas. Men som vuxen ville jag ta tag i allt det där på allvar, så jag sökte upp en katolsk präst och ville konvertera. Det kändes som att katolicismen var mer hardcore än svenska kyrkan. Sakramenten, bikten, det kändes rätt för mig. Där var jag hemma. Så så fick det bli.

Dessutom:

Bikupor på höghustak och grönsaksland mellan hyreshusen är en växande trend. Och stadsodling handlar om mycket mer än att stoppa fingrarna i jorden.
- Det är ett otroligt integrationsprojekt, när vi odlar möts människor, säger Linnea Wettermark som är odlingsansvarig i stadsdelen Seved i Malmö, där det bor människor från en rad olika länder. Tonåringen Osman, som kom till Sverige för ett år sen, hjälper henne vant att sätta potatis. Odlarna får extra fart på rabatterna med hjälp av bin som bor i bikupor på ett närbeläget höghustak.

Enmansorkestern Anders Flanderz brukar få förbipasserande att stanna upp. Han spelar en rad olika instrument nästan samtidigt och låter följaktligen som en hel orkester. Det gäller att få allt att hänga fast vid kroppen, berättar han i Sverige!. I sommar spelar han i flera svenska städer. Alltid lika oanmäld drar han igång hela orkestern på någon gata.

Hur hittar man lyckan? Och varför är vi inte lyckligare i Sverige? Psykologistudenten Sven Heijbel beslöt sig för att resa runt i världen med sin filmkamera på jakt efter ett svar.
- Jag ville veta om det finns ett universellt lyckorecept, berättar han i Sverige!
Första stoppet blev Californien där han mötte en norsk surfare som varje morgon gav sig ut med sin bräda. Cancersjuksköterskan Heather Brown på Nya Zeeland tycker istället att lyckan är att satsa på att hjälpa andra. Det ord som de flesta nämnde var ändå ”tillhörighet”, säger Sven Heijbel.