Chatt med Yngve Gustafson

Yngve
Sveriges bästa äldreboende: Yngve Gustafson, professor och överläkare i geriatrik.

Onsdagen 20 augusti 2014 sändes uppföljningen till Sveriges bästa äldreboende. Se chatten som hölls efteråt här.

Programmet Sveriges bästa äldreboende - ett år senare är ett återbesök på Smedsberget i Lycksele, tillsammans med experterna Jane Lindell Ljunggren och professor Yngve Gustafson. Efteråt hölls en chatt med Yngve Gustafson – här hittar du alla svaren som Yngve hann ge, och ett urval av de många kommentarerna som kom in.

CHATT MED YNGVE GUSTAFSON 2014.08.20

Moderator: Hej och välkomna till den här chatten med professor Yngve Gustafson. Vi håller på till klockan 22. Vi börjar strax!

Lena: Hej! Tack för ett mycket intressant uppföljningsprogram! Dessa äldre fantastiska människor som byggde landet förtjänar det allra bästa, alla kategorier. Om du får önska fritt - hur skulle du då vilja att svensk äldreomsorg skulle se ut? Vilka faktorer är viktigast att förbättra inom äldreomsorgen? Med vänlig hälsning Lena 
Yngve Gustafson: En generell kompetenshöjning hos alla som ska ta hand om gamla människor, för dom är mer komplicerade än unga att ge en god vård. I slutändan handlar det dessutom om att det behövs mer resurser till äldreomsorgen ingen tvekan,

Johan, sundsvall : Kanonbra jobb du gjort Yngve. Fortsätt arbetet på inslagen väg om du har möjlighet med fler äldreboenden!

Tina: Tack professor Yngve Gustafson, att dessa problem blir belysta. Socialstyrelsen får vetskap om att gamla dör av svält på äldreboende, men de ger endast en prick i protokollet. Totalt hjälplösa människor har svultit ihjäl på äldreboende i Sverige, det fastställde IVO att min mamma gjorde redan 2011. Eutanasi, aktiv dödshjälp är förbjuden i Sverige, men är inte detta en form av "passiv dödshjälp", tydligen inte heller straffbar? Så lite är en gammal människas liv värt i vårt fina land Jag fasar för den dag jag själv blir oförmögen att klara mig. Mvh Kristina Ohlsson

Snusan: Jag jobbar på ett korttidsboende, med många dementa. Vi försöker verkligen se till att dom äter bra. Smoothies bl.a. varje dag. Men vi upplever att det är så svårt att motivera dementa att äta. Vi har 20 gäster, 3-4 personal som jobbar under måltiderna. Flera som ska matas. Jag förstår att tiden gör att det är svårt att hinna med att sitta ner och motivera till att äta. Hur gör vi? Har du nåt konkret tips?
Yngve Gustafson: För många demenssjuka är endast det som är sött något som de känner igen som mat. Så för dem kan det vara bra att prova att söta maten. Men dessutom bör en demenssjuka få en lugn måltidsmiljö också.

Helena: Tack för ett fantastiskt program! Alla borde få se det här. 

Julia: Vad kan man göra som privatperson för att hjälpa till med detta? 
Yngve Gustafson: I många kommuner finns det frivilliga organisationer som har samarbete med kommunen och där kan man göra insatser.

Lena W: Allt är inte dåligt!! Mina föräldrar bodde på Kullagården, Stortorp i Huddinge. Kände stor trygghet i att de blev väl omhändertagna. God anpassning till vad man var van vid att äta till frukost, lagad mat till lunch o middag, alltid efterrätt. Möjlighet för de anhöriga att äta med om man ville. Extra trevligt dukat på helgerna, där många hade eget vin att dricka till. Tisdagsfika med lite extra, god kaka, glass eller grillkorv på sommaren. Allsång och fredagsdans. min mamma dansade nog mer där än hon gjort sen hon var ung. Kanske inte så många andra aktiviteter, men kände ändå att personalen försökte, såg till att dom kom ut och fick frisk luft, antingen i parken eller på den stora balkongen. Föräldarna gick bägge bort 2011, men jag hoppas att det fortfarande är lika god omvårdnad idag Jag vill verkligen ge en eloge till detta kommunala äldreboende!

Caisa Larsson: Tänk om kostnaderna för social omvårdnad fick vara lika stora som den medicinska är jag övertygad om att kostnaden för den medicinska omvårdnaden skulle bli lägre.

Isa: Gamla som inte vill äta - Hur mycket ska man mata och truga?
Yngve Gustafson: När gamla människor inte vill äta måste man ta reda på orsaken. Det kan vara läkemedel som gör att allt smakar metall, det kan vara muntorrhet som gör det svårt att svälja, det kan vara depression med mera. Men ta reda på orsaken!

Anders: Var tar skattepengarna vägen funderar på att sticka härifrån nu// Anders 

toker: Vad ska man göra för att få de äldre att själva vilja göra aktiviteter? Ofta är de negativa.. 
Yngve Gustafson: Det handlar om att locka dom till aktiviteteter och fråga vad dom vill göra. Dragspel eller bingo passar inte alla!

Charlotte leg Dietist: Har precis sagt upp mig som dietist vid två privata demensboenden då jag känner att jag inte kan uträtta det arbete som min yrkesroll och erfarenhet innebär. Har vid ett flertal tillfällen upptäckt undernäring/risk för undernäring, men känner att mina händer är bakbundna av uppdragsgivaren på grund av spariver. Som svar när jag vill vidta åtgärder för att förebygga undernäring "det åtgärdar vi nästa gång", " det tar vi itu med senare", min fråga är när då? Det inträffade aldrig, hur många har fått sätta livet till? Hur många sondnäringspatienter har lidit av toleransproblematik? Funderar på att byta jobb...kan inte leva med sådant på mitt samvete. Att tillägga är att jag har jobbat på arbetsplatser där det har fungerat fantastiskt, sådana exempel borde lyftas fram, efterföljas och bli en exempelbild på hur god vård kan bedrivas. Med vänlig hälsning Charlotte Selin Leg Dietist

Jan: Hej Yngve Du och dina kolleger gör ett kanon jobb! Jan

Britt Andersson: Varmt Tack för ditt brinnande intresse för hur det är på äldreboenden i Sverige. Så värdefullt för oss alla, gamla och yngre gamla och dess anhöriga!

Zandra: Tycker det är tragiskt att dom äldre ska känna sig i vägen. Den genomgången av mediciner som du gjorde skulle behövas göra i hela Sverige. Det är ett riktigt bra jobb du gör för dom äldre

Eleonore: Jag har ingen fråga, vill bara tacka! Vad jag vill tacka för, ja jag tycker det är fint av dig att kalla oss gamla pensionärer och inte brukare.

Julia: Har du blivit kontaktad av någon politiker som är engagerad i detta eller är det ingen politiker som bryr sig?
Yngve Gustafson: Jag arrangerar just nu en världskongress i Stockholm där vi bjudit in socialstyrelsen, SKL och socialdepartementet och dom lyser med sin frånvaro , trots vi har de främsta forskarna inom äldreomsorgen på plats i Sverige. Det gör mig besviken. Det här sista året har jag bara haft aktiv kontakt med två politiker.

Lea: Skulle vilja se mer program om detta äldreboende och andra äldreboenden också. Viktigt att belysa.

Vill inte bli gammal: Tack Yngve. Du är de äldres röst och hopp. Du säger det som många anhöriga ser, men aldrig får gehör för. Många äldre skulle inte klara livet med allt dess innehåll om inte anhöriga bråkar, ifrågasätter och ställer krav.

Barbro: Fantastisk program hur skall man få våra beslutsfattare att sluta spara på de äldre en skam att man inte har pengar till servetter när skall man förstå att våra äldre har rätt till en bra omvårdnad .Skulle önsak att din tid räckte till alla kommuner för ett uppvaknande. 

henrik39: ingen ska behöva dö ensam i norrköpingskommun sa dom, till mig angående min pappa , men min pappa gick bort kl 0800 den 12 aug , ensam på rummet , enligt som dom sa personalen led han inte , han somnade vägde endast 40 kg 70år av hemskaste sjukdom cancer , 

Elias: Tack för en fin skildring! En sak slog mig när jag såg programmet ikväll. Som en lösning på både underhållning för de som bor på äldreboende och en övning i presentationsteknik för studerande... Vore det inte en bra idé att försöka få studenter att åka till äldreboende och presentera skolarbeten? Win-win. 

Sara: Hej Yngve, jag har tyvärr missat programserien men såg större delen av kvällens program (ska se resterande på svtplay). Blev väldigt berörd av programmet, så mycket fina människor men samtidigt så mycket svåra situationer att handskas med. Jag skulle vilja ha råd från dig hur jag ska göra om jag vill arbeta professionellt med att förbättra äldrevården? Jag är utbildad socialantropolog men har även erfarenhet från vårdarbete. Jag börjar läsa till sjuksköterska nu i september och skulle i framtiden gärna arbeta med undersökningar och förbättringsarbete inom vården och gärna inom äldrevården. Vad har du för råd och tips till mig?
Yngve Gustafson: Det finns vård- och omvårdnadsinstutioner som bedriver forskning. Som sjuksköterska kan man kanske få ett doktorandprojekt på någon sådan enhet. Eftersom jag själv inte ska jobba så många år till så är det för sent att erbjuda en plats i vårt team. Din breda kunskapbakgrund kan vara särskilt värdefull, så jag önskar dig lycka till.

Gunilla : Hej det är så fantastiskt med eldsjälar som du och Jane. Jag är bitr enhetschef på ett boende med ca 60 boende. Försöker jobba hårt med kvällsmål/nattmål. Planerar upp stående bestämda menyer så det inte ska vara beroende på vem som jobbar. Men en stor utmaning är oxå de gamla själva. Säger oftas nej tack. Jag kämpar med att man kanske inte alltid måste fråga utan bara kan bära in till de som inte vill komma ut i matsalen och på så sätt försöka fresta. En mkt spännande men svår utmaning. 

tant Lina: Blir både varm i hjärtat och sorgsen och uppgiven när jag ser programmet. Tänk vad mycket vi skulle kunna göra för våra äldre...

Charlotte leg Dietist: Vill också passa på och tacka för ett underbart program, tack för allt arbete ni har lagt ner! Mvh Charlotte Selin Leg Dietist

Ann: Kan ni inte visa äldreboenden som fungerar bra, ex Gerdas Gård i Göteborg. 

åke johansson: varför är propavan olämpligt för äldre.jag kan inte somnaeller sova mer än nån timme på natten även med sömnmedicin provat stilnockt å blev helt konstig tacksam för svar
Yngve Gustafson: Propavan påverkar äldre människors hjärna på många negativa sätt, kan orsaka demensliknande sympton, hjärtpåverkan och stor risk för fallolyckor. Därför bör det undvikas till gamla sköra människor.

alla: Tack for programmet! Kanns lite batter att bo I Stockholm ocksa!! Killen som visade "naturbilder' ar vard en Cannergie medlj!!!

Elizabeth: Tack för att Du visar verkligheten som den är. Regeringen har ju andra problem att syssla med ,hur de rika skall få mer pengar till hummer och fina viner.

Barbro Möller : Toppenbra jobbat Yngve med flera forskare o andra iblandade!! Har förut jobbat som Åhemsförest. Tycker kommunerna raserat det vi byggde upp på 70-talet, men nu får jag hopp igen Fortsätt driva frågor om mat, trivsel o en omsorg även för själen! MERA BLOMMOR, MUSIK O DANS!! TACK

Anna-Lena: Varför är inte den läkare som skriver ut en medicin tvingad att följa upp resultatet?
Yngve Gustafson: Det är också enligt mig den viktigaste förutsättningen för att vi ska få bättre kvalitet på läkemedelsbehandlingen av äldre människor. Vi borde ha en lagstiftning som kräver att läkare följer upp effekten av de läkemedel de ordinerar.

Päivi: Jobbar själv i hemtjänsten, o det enda som pratas bland politikerna e personalkostnader, att både vi fast anställda o timanställda kostar alldeles för mkt pengar, trots vårdtyngden hela tider ökar på oss. Hur ska man kunna ge bra vård, när vi jobbar som på ett löpande band med svårt sjuka människor, o all tid vi ger e redan från början tidsstyrt. MvH från ett trött uska.

Julia: Hur gör man med en demenssjuk (alzheimers) som tycker allt som inte är sött smakar äckligt men är diabetiker? 
Yngve Gustafson: Då kan man söta maten och ibland måste man till och med acceptera att höja insulindosen för att man ibland måste bjud apå till exempel choklad.

lasse Uska: Hej! Varför kan inte kommunerna eller staten bidra med typ en person som bara håller på med att underhålla eller läsa eller på annat sätt göra så brukarna i känner sig så deppade,,förr fanns ju det vi kallade för terapin där man sydde snickrade vävde och pratade! Men allt detta är borta pga besparingar. Vad ska man gör man står sig slätt vi besparningaivern nu för tiden?

Lilian: Hej! För mig är detta om undernäring inget nytt. Min mormor (avled 1970-71) hade parkinssons och då fanns inte L-Dopa som behandling. Hon låg på sjukhemmet i Lycksele. Redan vid ung. kl 15 låg hon i sin säng för natten, kom heller inte upp och blev klädd så tidigt. Vid ett av mina besök skulle hon matas och när hon såg att personalen tittade på klockan, då sa min mormor "tack så mycket, jag ska inte ha mera". Det var en söndag och färre personal i arbete. Min mamma ville få en undersökning om varför min mormor gått ner så mycket i vikt, och när hon var på väg till den undersökningen så gick en propp och hon avled. 

Ewa: Det ni gör är fantastiskt min mamma dog på kommunalt äldreboende 75år otvättade sår som gav blodförgiftning,dygnsfastor på 18tim utan insulin o medicin o dryck

Anna: Angående äldre och depression - är det social situation, undernäring mm. som är orsaken, eller finns det andra förklaringar (att åldrandet påverkar serotoninhalten)?
Yngve Gustafson: Depressioner hos äldre har många olika orsaker, både sociala och biologiska orsaker. Därför bör det alltid utredas vad orsaken till deprssionen är.  Till exempel kan andningsuppehåll under sömnnen leda till depression så många orsaker går att behandla.

Gisela : Jag har varit med om detta som sker i vården. Vad ska man som vårdarebetare göra för att vända denna onda cirkeln. Varför görs inga större politiska insatser,de blir bara nedskärningar hela tiden. 

Monica Uddenfeldt: Tack Yngve för att du går ut med dina kunskaper och erfarenheter till allmänheten. Handlar diskriminering av äldre helt enkelt om att man åsidosätter gamla människors mänskliga rättigheter? 
Yngve Gustafson: Ja, det är skrämmande att gamla människor på många sätt diskrimineras i vårt samhälle idag.

Christina Engman: Tack Yngve för att du finns! Du har gett mig styrka att kämpa för mon mormor mot äldrevården i min kommun - Karlskrona. Mormor dog för ca 1 år sen... Jag skulle så gärna vilja göra mer- vad. Efter att ha sett programmet idag - så känns det som att skänka servetter och fixa näringsdrycker på natten. Så våra äldre ska slippa svälta ihjäl!

Jessica M: Hej. Ett fantastiskt program! Alla äldre boende/avd skulle ha samma höga bemanning som finns på demensavdelningarna. Jag är geriatrikspecialiserad undersköterska och nu läser jag till specialistundersköterksa Äldrehälsa. Jag gör detta för att jag vill ge de äldre den bästa tänkbara omvårdnad och en bra tillvaro den sista tiden i livet. Men jag upplever nån slags rädsla för oss som har vidareutbildat oss på olika sätt från chefer inom vård och omsorg. Precis som de känner sig hotade. De ska ju se oss som en tillgång. Synd!

mallan: Jobbar i Hmtj där nu många är äldre och mera "sjuk", alla har rätt att bo kvar hemma längre och mera krävs av vård och omsorg. Hur ska vi som jobbar i Hmtj få mer tid att verkligen sitta ner och ta tid med våra gamla? Försöker tryckavlastande chefen men kommunens biståndsbedömning är väldigt stram....I min grupp gör vi mycket mer än beslutet säger vilket syns i varje måndsbudget chefen visar.....Förslag?

Dotter: Var kan man kontrollera sin mors mediciner via dataprogrammet ni pratar om. Mor har 10 mediciner på morgonen och sedan flera under dagen. När man tar upp det med hennes läkare säger hen vill du leva eller dö.
Yngve Gustafson: Dom flesta apotek har tillgång till det dataprogram som användes i TV-serien och som dotter finns en blankett där mamma kan ge dig fullmakt. Sedan kan man ta med analysen med sig till doktorn och diskutera om den visar att något är olämpligt.

Anna.L: Hej Yngve! Jag är en anhörig till min pappa som är dement och bor på ett demensboende. Tack vare ert program har jag fått nya kunskaper om vad man ska ställa för medicinska frågor rörande min pappa. Ert program gör nytta. Jag hoppas politiker förstår allvaret om hur dåligt många dementa har det i Sverige idag, skandal tycker jag! Dags för alla politiker att ta sitt ansvar och lägga mer pengar på dom äldre. Framför allt mer personal och kompetent personal. Du gör ett bra jobb! Det förtjänar våra gamla ! Hälsningar Anna.L

Annika: Jobbar i hemtjänsten,tror faktiskt att dom på boende har det bättre

Camilla Sjögren: Det här med övermedicinering hos äldre har man ju vetat ett bra tag (20 år?)Varför görs inget åt det i större utsträckning? Det borde vara en förhållandevis enkel åtgärd som innebär en enorm kvalité för den person som varit drabbad.

Verksamhetschef: Hej Yngve - tack för ett viktigt program Tyvärr håller jag - det är sorgligt i många lägen och håller med dig om och känner också att det är beklämmande i många. Jag arbetar spm verksamhetschef i en mindre kommun - och vi som arbetar som chefer mår inte heller väl och vi kämpar mot de ekonomiska kraven men får ofta skäll från politikerna ! Jag älskar verkligen mitt arbete - Men hur går vi vidare för en hållbar äldreomsorg ?

Tommy: Hej, jag är 63 år och har nyss sett programmet. Vad som osökt slår mig är att jag är säker på att det finns massor av människor som är i min ålder och äldre som slutat jobba och gärna skulle kunna hjälpa till att aktivera och ta ut dom äldre, varför kan man inte organisera något sådant?

Ewa falun: Miste mamma pga av vanvård på kommunalt äldreboende varför händer inget fast lex Maria konstaterat stora fel

Madeleine: Hej Ynge! Jag arbetar som arbetsterapeut på äldreboende sedan tre år och känner igen mig i alla utmaningar som beskrivs i programmet. Något som jag verkligen kommit att undra under den här tiden är om det är så att alla äldreboenden i Sverige verkligen uppfinner sina egna hjul, så som i Lycksele? Jag hittar massor med forskning inom mitt eget område förstås, men finns det inte / borde det inte finnas ett nationellt intresse av att utvärdera vad som fungerar och inte (t.ex. gällande organisation och rutiner) som kan rekommenderas till samtliga? Tycker det känns fruktansvärt trögt och som att äldreomsorgen ibland är ett enda stort experiment. Senior Alert är förstås ett gott steg framåt, men jag efterlyser mera vetenskaplig utvärdering och rekommendationer även utöver det medicinska. Varför ska hjulet uppfinnas på nytt på varje enskilt äldreboende? Eller vad tycker du? Eller har jag missat något? Tack för ett fint och bra program! 
Yngve Gustafson: Det finns mycket forskning men den sprids inte i äldreomsorgen i någon större utsträckning. Det kanske inte finns kompetens på äldreboendena som har tillgång till den senaste forskningen och att forskarna är för långt ifrån verkligheten ibland. Forskningsresultat är värdelösa om dom inte tillämpas. 

Elisabeth Lövgren: Tack för för ett mycket sevärt program! Jag blir ledsen när jag ser hur eländigt vi har det när vi blir gamla och behöver hjälp. Känner mycket rädsla för min egen del när jag blir äldre. Hoppas jag dör när jag Fortfarande klarar mig själv. Vi blir ju satta på undantag och det blir bara plågsam förvaring tills vi dör. Det behövs många fler goda krafter, empatiska människor i vården! 

Sixten : Jag upplever att dom enda som räknas i vårat samhälle är dom som har ett jobb. Inte sjuka, arbetslösa och gamla. Tusen tack för att bra program!

Andy Pandy : Tack vare din medverkan i serien hoppas jag att politiker vaknar upp och inser hur illa det är för våra äldre på demensboenden. 

Ullabritt: När min mor bodde på äldreboende i flera år,märkte vi syskon att alla satt o sov framför tv:n.Vi begärde då av ansvarig läkare att all medicin skulle tas bort,o sedan börja sakta med en sort i taget.Efter ngr dagar satt INGEN o sov framföt tv:n,utan pratade på deras sätt.O detta fortsatte så länge vår mor bodde kvar där.Alltså var alla nedsövda också dagtid för att det var lättare för personalen.Så Sorgligt!

Anna: Tack för att du belyser deta ämne med både huvud och hjärta! Så angeläget, också för alla som jobbar med detta i motvind och utan uppmuntran och bekräftelse på det stora engagemang man lägger ner i sitt arbete!

Sture: Hej. Min pappa ville komma in på äldreboende när han var 96 år, men de tyckte att han var för pigg. Detta hände i Västerås för knappt 10 år sedan. Han hade då bott i Västerås i några år pga att alla vi barn bodde i Mellansverige och han hade inga vänner kvar i Umeå. Nu har min fru kommit in på ett särskilt boende i Nyköping pga Ahlzeimers, hon fick diagnosen när hon var 54 år. Jag var rädd för att hon ej skulle få ett bra boende. Hon har fått ett jättebra boende med bra personal och fina lokaler. De har olika aktiviteter som pubkvällar, kräftskiva, nästa vecka surströmmingsskiva på en innergård. När någon fyller år blir det vita dukar och en liten flaggstång samt fint kaffeporslin. Det här boendet är verkligen toppen tycker jag. Det heter Fruängskällan och ligger i Nyköping.

Syster E: Jag är sjuksköterska på sjukhus och kan säga att det är mycket svårt att där motivera personalen att i sin tur motivera äldre patienter till bättre näringsintag. patienten säger nej en gång och då nöjer man sig oftast med detta nej. Du ska veta att nattfastan på sjukhus i och med detta ofta blir lika lång som pensionärens på boendet.

Isabel: Många mediciner som sätts in kanske för tillfälle blir kvar länge, eftersom läkare gör ingen uppföljning.

Verksamhetschef: Varför är det så svårt med teamarbete? Det är mycket tyckande utifrån olika professioner. Patogent och Salutogena synsätt måste förenas till den enskildes bästa?

Kristina: Hej Yngve! Jag har en mor som fyllt 100 år och bor sedan 5 år på äldreboende i Stockholm och det du beskriver stämmer helt med hennes situation, hon har sakteligen gått igenom allt, felmedicineringar, undernäring,,depressioner, ångest, inga aktiviteter och att hon tappat förtroendet. Hon skulle kunna vara en pigg och glad 100 åring, men kroppen och psyket har tagit väldigt mycket på henne. Nu till min fråga angående undernäring. Hennes sista mål är vid 18.00 och oftast flytande. Nästa måltid är vid 8-9 tiden nästa dag är detta acceptabelt? 
Yngve Gustafson: Det är en nattfasta i överkant. Riktlinjen är en nattfasta på högst 11 timmar men för den enskilde individen måste man göra en närmare analys. Prata med sjuksköterskan på äldreboendet, eller med en dietist som kan göra den bedömningen. Tyvärr får jag många samtal och brev som berättar om det som din mor har drabbats av när man hamnat på äldreboende. Ta upp problemen med chefen på äldreboendet!

Allmän vårdplikt: Vi behöver mer resurser och dom finns. I nuläget är det 400 000 arbetslösa som kan var medmänniskor under en del av den tiden som man är arbetslös. Jag skulle vilja ha en allmän vårdplikt när man är arbetslös. De saker som skall göras ör enkla saker som att sitta ner och prata vara sociala och att kan gå ut och gå. Två saker som det råder mycket stor brist på. Vidare behlver man Känna sig behövd. Om 10-20 år kommer det ställas helt andra krav av dom som hamnar på ett äldreboende. Det förändringsarbetet måste påbörjas nu.

Uska : Man kan prova t,ex. Taktil massage istället för sömntabletter, det funkar alldeles bra! 

Arbetsterapeuten: Finns det någon forskning som visar att ökad aktivitet kan minska behov av läkemedel mot oro och dålig sömn?
Yngve Gustafson: Ja, det gör det. Fysisk träning hos äldre människor har i vissa studier visat sig ha lika god effekt mot depression som läkemedel har.

pomperiposs: Äntligen ett program som speglar verkligheten. Dags för politikerna att vakna, verkar inte som dom bryr sej för dom ligger ju i en "gräddfil"

lisa n.: Tack Yngve för programmet, alla politiker borde se dina program och lyssna på dig. Politikerna blir också äldre och behöver vård, omsorg

Mia: Varför ser vi inte äldre som en människa som vilken annan? Jag har alltid gjort det och sett varje individ. Jag blev deprimerad i maj och är fortfarande sjuk. Jag blir ledsen när jag vill så mycket men det går inte tidsmässigt och resten av kollegorna inte vill. Jag är kockutbildad med speciellt intresse för näringslära och VET hur man ska få dem att få balans i kosten. Det är inte svårt men det krävs mycket privata egna insatser. Jag brukar koka sylt och bjuda på små kex till 11-kaffet. Jag anser att kommunen skulle ställa större krav på de anställda att engagera sig. Jag plockade fallfrukt och delade ut skalknivar till var och en. Vi pratade om äpplen under tiden och kokade sen mos. Allt behöver inte kosta, det mesta är gratis. De äldre är värda alla upplevelser som vi andra och att bli berörda varje dag.

Verksamhetschef: Var på Äldredagar i Stockholm Spårvagnshallarna i maj - det var så bra och intressanta ämnen och framtidens utmaningar- men högre ledare och politikerna lyste med sin frånvaro! Skamligt som sagt!

Verksamhetschef: Vad tycker du om privata utförare? Ska man skämmas att arbeta i kommunal regi? 
Yngve Gustafson: I vår forskning har vi sett ungefär lika mycket missförhållanden i både privat och kommunal äldreomsorg, och det motsatta - vi har sett fantastiska exempel i både privat och kommunal regi. Det handlar om bemanning, engagemang och arbetsledning där det fungerar bra. Så du behöver inte skämmas!

56;a: Varför finns inte flera som bryr sig om barn och äldre som inte har nån egen talan. Äldre har ju byggt upp vad som finns idag i vårt land. Vi är på väg helt utför, sysslar med massa påhittat skit istället för grundläggande mänskliga behov som ju egentligen finns innerst inne hos oss alla. Vi har blivit helt lurade att arbeta, tjäna pengar, konsumera istället för att bry oss om varann och ha mindre psykiska besvär osv.....Hoppa av hjulet och börja tänk själv och våga bryta mönster.

Stefan usk : Du är bäst Yngve bra att det finns eldsjälar som du Kan känna själv en uppgivenhet ang Palliativ vård om folk fick veta hur många som dör själva i ensamhet usch

stina Lundmark: Mycket viktigt program! Helt skandalöst att vi har det så här . Ta bort vinstdrivande företag inom vård och låt det bli en statlig angelägenhet. Alla,var man än befinner sig i detta land, ska garanteras en bra,trygg och människovärdig äldreomsorg. En fattig kommun ska ändå inte behöva spara in på vård,skola och omsorg. Ge mig en politiker att påverka!

Brittm: varför händer inget det slås larm hela tiden.Problemet är inte en angelägenhet för våra politiker inte ett ord i valrörelsen om att man skall göra något. 

Anna: Min far får olika mediciner bl.a. risperdal mot oro men får jobbiga biverkningar trots liten dos, vilken annan medicin rekommenderar du till en dement? Samt en bra sömnmedicin? Du är fantastisk! 
Yngve Gustafson: Innan man använder läkemedel måste man försöka förstå orsaken till din pappas oro. Det kan vara biverkningar av andra läkemedel, det kan vara en kronisk urinvägsinfektion, det kan vara en för stökig miljö eller brist på mänsklig närhet. Den grupp läkemedel som risperdal hör till har allvarliga biverkningar och bör om möjligt unvdivkas för dementa människa. Jag kan inte ge några rekommendationer till någon jag inte träffat. Kontakta hans läkare och diskutera altenativ medicinering.

pomperiposs: När hyran och hjälpinsatserna är sammanräknade så skall man ha ett garantibelopp kvar på ca 4000. av dom 4000 kommer matkostnaden 3200/mån medicin Om man börjar på nytt högkostnadsskydd kan uppgå till 1000. tvättmedel hygienartiklar, fotvård och frisör, vem får betala jo anhöriga. Personalen går på knäna, frustrerade o missnöjda över sina insatser. Äldrevård 2014. en skam för Sverige

Ulla: Hej! Det borde finnas fler som dig, som värnar de äldre och inte sticker under stol med de brister som finns inom äldrevården. Har sett det på nära håll och blir verkligen både bedrövad och beklämd över att se hur det ser ut för dem som byggt upp Sverige. Tack för att du står upp för de äldre och för ett bra program! Människor behöver får reda på hur illa det inom äldrevården. 

Ingrid Söderberg: Hej Yngve! På det stora hela delar jag din syn på vår äldrevård, men jag har lite svårt att helt köpa när du säger att de äldre är FEL medicinerade, vi har kontinuerliga lm genomgångar och på rak arm vet jag nästan vad våra äldre på boendet står på för mediciner,jag vet att flera står på mediciner som direkt är olämplig men å andra sidan mår den äldre bra på den och utan den olämpliga medicinen skulle den äldre ha en försämrad livskvallite, många anhöriga som tittar på detta program blir oroliga när man rakt av säger fel medicinering. Generellt kan jag tycka att den mänskliga kontakten många gånger är att föredra men då verkligheten är 0.64% personal per boende så kan man inte förändra så mycket som man vill, våra undersköterskor som till största del utför omvårdnaden kring den äldre gör i dag ett fantastiskt arbete med de resurser som finns.
Yngve Gustafson: Jag delar helt dina åsikter. Man måste se till varje individs behov.

marina: Hej Har sett forts program ikväll. Jag talar med min dotter Thua-Li om hur enkelt man kunde komma vidare med lite styrning....- Vi skulle vilja bygga upp en gemenskap Lycksele olika instanser emellan. Ta Förskolan som ligger alldeles bredvid, en liten grupp barn kunde regelbundet komma över och fika med de gamla. ömsom bjuda också förstås. En saga kunde läsas. Ta även omvårdnadsprogrammet ---kunde några elever någon dag per vecka komma och interagera med de gamla. ---.Ta estet linjen De kunde också komma någon lektion och uppträda , sjunga. Bild esteterna kunde måla mm Ta Dagcenter kunde agera i sitt egna dagsverk och antingen hälsa på eller bjuda in de gamla. En annan tanke.d.Det finns ju äldre friskare med bil som säkert kunde ställa upp på regelbundna tider skjutsa de gamla till olika evenemang och som lön få sig en lunch t ex nog skulle det räcka till att bjuda på lunch, utan att ekonomin skulle gå omkull. Dessa förslag skulle ju ej bara gagna de gamla på smedsberget utan bygga upp

Björn: Hoppas du hinner förbättra äldreboendena innan du går i pension! Jätteintressant program förövrigt och det får en att tänka efter. Känns ibland som man inte vill bli gammal och gaggig...

Ingeborg: Vad anser du om Malvitona som aptitstimulerare? (Hörde om ett äldreboende där en person fick det, svarade bra på det. Sen fick många av de andra gamlingarna det med god effekt. Förstås efter övervägande o bedömning av eventuella interaktioner med andra mediciner. Innehåller ju alkohol.)
Yngve Gustafson: Malvitona eller ett litet glas sherry före maten kan stimulera aptiten.

Aina: Jag reagerade på hur glada de äldre blev när de fick göra något lite extra. Då kanske inte så många skulle vara deprimerade. Om de fick mer av den varan.

Moderator: På hemsidan för Sveriges bästa äldreboende finns också information, länkar och svar på många frågor! www.svt.se/sveriges-basta-aldreboende/

katta 52: Trist är det att det ska vara då tungt och svårjobbat innom äkdrevården idag.sa upp mig eftersom jag inte räckte till...orkade inte kämpa.Men hittade ett annat boende , det egna hemmet där kan jag tillgodose kundens önskan.

Kerstin Backström: Jag sitter med i Pensionärsråd i Göteborg, är med i Hisingens Demensförening, men något mer chockerande än att det finns 15 000 undernärda äldre gjorde mig totalt chockad. Jag såg det på min egen man när han var på ett demensboende. Vad GÖR man för att förhindra detta. Det är ju skamligt att äldre idag svälter ihjäl???? Själv är jag 80 år.

Jonas H: Hej och tack Yngve, Mycket bra program som belyser hur det är att vara äldre idag. Jag har två frågor: 1. Vilket, enligt dig, är det bästa partiet att rösta på om jag anser att frågan för pensionärer och äldre är viktig. 2. Om jag önskar på något sätt hjälpa till, hur ska jag bära mig åt. Jag skulle gärna ställa upp ideellt som samtalskamrat på ett äldreboende, men har inte funnit hur jag ska gå tillväga. Jag bävar för att vara själv utan någon att prata med när jag blir äldre. Tack för ett bra program.
Yngve Gustafson: 1. Jag är tyvärr bekymrad att frågan om god vård och omsorg av äldre har så liten plats i debatten inför det här valet.
2. Det finns ideella organisationer på de flesta orter som förmedlar kontakter.

Andy Pandy : När ska politikerna ta sitt ansvar och öka bemanningen på demensboenden och mer utbildning och kompetens som känns självklar. Leder anmälningar till IVO till nån nytta? Tack för ditt engagemang för utsatta äldre!
Yngve Gustafson: Jag tror att om det kommer in mer anmälningar så leder det till att problemen uppmärksammas. 

Mari: Så underbart att du hjälper till och belysa äldreomsorgen på TV. Jag har Sveriges bästa jobb på Äldreboendet Kungsljuset i Borlänge, en av mina uppgifter är att se till att vi erbjuder aktiviteter efter våra boendes önskemål. Vårt boende är nytt (ca 1,5 år) och personalen har ett stort engageman. Vi har bl. varit på kryssning till åland varit på bio "hundraåringen..." efter att vi har läsgrupper som läst boken. Jag tror att vi är Sveriges bästa äldre boende. Vi har de boende med i planeringar av aktiviteter mm Men undrar hur vi skall orka hålla ångan uppe och som du sa i tv -inte bli utbrända??? 

Ulrika Davidsson: Tack,Yngve med flera för ett bra program som lyfter upp äldrevården och de gamla som bor där.Jag jobbar som sjuksköterska på ett demensboende i Västergötland.Vi försöker ha läkemedelsgenomgångar och använder Senior Alert för att upprätthålla en god kvalitet i äldrevården.Problemet är att vi har dålig tillgång till bra och kompetenta läkare på vårdcentralen. Jag skulle önska att vi hade en geriatriker att jobba med. Tror att det skulle se annorlunda ut i vården då. Hur ska vi kunna locka läkare till en vårdcentral på landet? Med vänlig hälsning Ulrika!

Noomie: Jag har stor respekt för ditt kunnande och engagemang för de gamla och är väldigt glad för den genomslagskraft detta program fått. Har haft en sjuk mor och har på nära håll sett svårigheten med vården av de gamla. Tack för ditt stora engagemang under alla år i den här viktiga frågan.

monica: min pappa avled på ett sjukus 2009 efter att ha varit på ett äldreboende ett par månader-felmedicnerad vid ett antal tillfällen undernård och uttorkad trots vätskelistor-matlistor mm + trots samtal checklistor som vi anhöriga tjatat oss till.det anmäldes då till socialstyrelsen -som svarade med att den kritik vi framfört var riktig.thore hann att dö under tiden uttorkad och av en sepsis-min tanke nu är att vi inte skulle betalt för den vård han inte fick som socialtjänsten berättigat honom till-istället för att siitta i ständiga möten med boendet och socialförvaltningen i-hade jag om det varit nu -vägrat att betala- och endast betala för den verkliga vård han fick

Mattias: Jag har vart och spelat och sjungit på äldreboenden. Vad mer kan man göra för att hjälpa till och pigga upp som privatperson? Uppskattar personalen att det kommer främmande och springer på boendena?

Milvi irene: Yngve, jag blir så glad för att du står upp både för de gamla och för personalen! Om det fanns fler som du skulle mycket kunna förbättras för våra gamla. Är det inte så, att "statusen" för dem som arbetar inom äldrevården måste höjas? Jag menar att arbetet då skulle locka fler motiverade människor, som skulle vara stolta över att göra livet bättre för våra gamla. Personalen skulle vilja lära sig mer och vara engagerade. Med dig som föredöme skulle allt kunna fortsätta till det bättre (som du hör har du blivit min "idol" på området!) 
Yngve Gustafson: Att vårda människor med demenssjukdom tillhör de mest kvalificerade arbetena och arbetsvillkor, status och löner borde följa med. Jag håller med dig - tack för värmande ord.

Nilla teolog: Tack Yngve för ditt engagemang och en eloge till ansvarig chef på Smedsbergen som verkligen vill förbättra. Sverige är inte Utopia men det får heller inte vara helvetet. De här människorna har varit som du och jag, aktiva, kapabla och behandlade med respekt. Vi är alla på väg dit, det är bara sträckan som varierar- Är det så här vi vill ha det. Saknar också intervju med kommunansvarig för budgeten på Smedsgården. Skulle han/hon klara sig med några futtiga kronor för maten. Mycket tragiskt

Jessica M: Till Ingeborg: även choklad är aptitretande

Verksamhetschef: Är ändå positiv - hos oss sätter vi in extra personal vid behov bl.a. Vid BPSD problematik - vi försöker också utifrån den enskildes Genomförandeplan åtgärda för att minska BPSD. Hos oss sätter vi också in VAK vid livets slutskede. Ingen hos oss skall behöva "dö" ensam. 

Christel: Det är för mycket av förvaring när det gäller äldre dom är inga prylar som ska stoppas undan på ett rum och ges mediciner till i tid och otid Håller med Yngve om att utredningar måste göras vi måste även stimulera dom äldre mera så dom känner att deras liv har en mening även på ålderns höst 

Världens bästa arbete: Det är en förmån att i arbetet på möta dessa fantastiska äldre personer. Äntligen ett program som kan förbättra och stärks oss som redan trivs i arbetet.

Susan i Norrköping: Hej! Min mor som är 87år och har sömnapneCPAP och kronisk hyponatremi anses som helt ok att hon ska klara sig på ett pNa värde som pendlat mellan 129 och 135 under nu 7 månader (med nu 3x2x500mg NaCl kapslar men de har felaktigt tvingat ned henne på halva den dosen lpnga perioder utan uppnådd normalvärde) utan att någonsin under två år fått bli rätt utredd. Vi märker att hon försämras av det på alla sätt men det gör inte vården på hemmet. Läkaren tyckte att 30 % av alla gamla (menade läkaren kroniker åtminstonde tro?) KAN ha lägre pNa än normalt. Vi tycker det finns både flera nyare publikationer och personliga bevis för att detta är fel. Alla andra elektrolyter är det noga med men inte Na. Det finns bevis för ökade balans, fallande o osteoporos risker, rörelse och kognitiva hämningar för att inte tala om hur allmänt dåligt hon säger att hon mår. Detta tvingar man på många gamla idag. Det får inte fortsätta bara för att man är rädd för att de ska komma upp i för höga pNa värden och inte har tagit fram något snabbtest på hur blodstatus ligger map på pNa och det är besvärligt att kolla. "Ta lite salt på maten" är svaret. Det är speciellt farligt för en syrebristpatient att ligga på pNa 129. Risken är stor för plötslig sänkning och koma. För min mor är det nog försent men ska det få fortsätta så här i ett modernt samhälle. Åldringssjukvården känns medeltida.

Håkan Bergman: Tack för att du så klart förklarade varför Socialstyrelsens enkäter om hur nöjd man är med äldreomsorgen inte alls visar hur det verkligen ser ut. 

Gunhild Svenonius: Tårar av rörelse satt i ögonvrån hela tiden - tyckte denna personal var så underbara! Hon som rullade runt med sin lilla musikvagn och som en dag hade hittat på att låta den blinde mannen pröva ett munspel! då grät jag! Likaså hon osm gick hem och sa att hon kanske inte hade lyckats hjälpa de boende som hon hade velat. Och den härliga verksamhetschefen, som kämpade fast inga pengar hon hade! Men den där stora samlingslokalen var väl mest ett sätt att stimulera den gamle mannen som så gärna ville ha ett projekt. Nu till min fråga: Min man (94 år) vill absolut inte vara vaken längre än till kl 21. Och inte stiga upp före 09 heller - har aldrig velat i hela sin livstid. Han får ju dryga 12 timmar nattfasta, han måste ju även borsta tänder efter kvällsmaten som bara är lite Risifrutti. Tror inte han är undernärd - men vad vet jag! Och vad göra så att inte tänderna far ännu mer illa än de redan gör?
Yngve Gustafson: Om näringsintaget under resten av dagen är bra så är inte tolv timmars nattfasta farligt. Man kan ju avsluta kvällen med att skölja med någon munskölj efter sista kvällsmålet, socker på tänderna på kvällen ökar tandlossning och karies. Man kan försöka ge något på kvällen som inte innehåller socker men det är inte alltid lätt att hitta något.

Nilla teolog: Vad gör de anhöriga. Under min mors sista år på ett äldreboende i Stockholm såg jag sällan till några anhöriga. Varför agerar de inte.

Håkan Bergman: Tack för kritiken av Socialstyrelsens enkäter som SKL och Maria Larsson ständigt hänvisar till, trots att alla som sysslar med enkäter och undersökningar känner till hur missvisande dessa är. 

Elinskan: Varför används inte forskning som underlag för vård och omsorg. Det finns en massa bra resultat men verkligheten är för långt borga

Anhörig: Jag hoppas många ser programmet och reagerar på hur våra äldre mår och har det på Äldreboenden idag. Ställ krav på boenden idag, våga säga ifrån!! Våra äldre är utsatta och alla kan inte klaga på missförhållanden som finns. När ska regeringen ge Äldrevården mer bidrag så det kan anställas mer personal och mer kompetens undrar jag. Dags att vakna nu Sverige vi lever på 2000talet och våra äldre ska behandlas med respekt och kärlek!

Johanna: Hej Yngve!Tack för ett bra program, bra att du är så tydlig med hur det ligger till för många av våra äldre. Tack för att du har insett att vi inom äldreomsorgen är för få. Det är ett hårt klimat inom den kommunala äldreomsorgen, och som anställd har du inte mycket att säga till om .Det krävs inte mycket i dag för att du ska bli avskedad

Elinskan: TAck för ett mycket bra program. Det måste bli viktigt att få bra personal till äldrevården, god kompetens och klar målbeskrivning som alla är införstådda med. Chefer och ledning måste ta ansvar! Det är ett mycket viktigt och svårt jobb i äldreomsorgen. En fråga: Fanns ingen sjukgymnast längre på boendet. Alldeles för få sjukgymnaster i kommunens verksamhet!
Yngve Gustafson: Det är för få sjukgymnaster, det håller jag med om. Det finns en sjukgymnast på Smedsberget men det är många som behöver hjälp. 

Birgit: Det är valtider,sänk inte skatten på arbete utan höj den och tillsätt mera pengar till äldreomsorgen, Öka personalstyrkan så personalen kan gå hem för dagen och känna sig nöjd.

Gudrun: Har man inte funderat på att ha något husdjur på detta äldreboende? En snäll och lugn hund, eller dito katt, som gillar att ligga i knä,l skulle nog vara till stor glädje för många.

Annika: Tommy, det finns visst något som heter äldrekontakten, de ordnar fikastunder m m sök på internet. mvh Annika

Anna: Om man ökar statusen och lönen hos vårdpersonalen så kommer arbetsglädjen att öka.

Andrea Andersson: Hej Yngve! Tack för att du är den du är. Jag har inga anhöriga kvar i livet som behöver mig. Jag är 68 år och blev pensionär för drygt ett år sedan. Jag har upplevt det som programmet visar med anhöriga som nu är borta på 1970-, 80 0ch 90-talet. Obegripligt att vi inte kommit längre. Jag bor i Finntorp Nacka och undrar hur jag på bästa sätt kan hjälpa till. Alla har rätt att bli respekterade. Vänligen Andrea Andersson

Förtvivlade anhöriga: Vår mamma dog i värmeböljan i juli i år på ett äldreboende. Hon fick diagnosen Ahlzeimer för tre år sedan och flyttade till ett äldreboende i december i fjol. I februari fick mamma problem med att äta. Men ingen undersökning för detta. Problemen blev värre och till slut kunde hon varken äta eller dricka. Det finns en läkare där som gör sin rond via konsultation med sjuksköterskan. Ronden görs utifrån sjuksköterskan och vårdbiträdernas uppfattningar och bedömningar utan att träffa patienterna! Vi anhöriga fick till slut nog och ringde 1177 som uppmanade oss att genast ta med mamma till akuten. Mamma hade svampinfektion i munnen och halsen som egentligen är lättbehandlad. Men det gjordes inget på äldreboendet mot detta. Vi ställde frågor men fick inga svar. Akuten gav henne en påse med dropp och då blev hon piggare. Hon fick åka tillbaka efter några timmar. Men sedan gjordes inget mer och en vecka senare var mamma död. Vi anser att mamma fick svälta och törsta ihjäl!!
Yngve Gustafson: Dom missförhållanden som du beskriver är tyvärr inte ovanliga. Det är fullständigt oacceptabelt att den ansvariga läkaren inte undersöker en patient som har svårt att äta och dricka. Jag tycker att om ni orkar borde ni anmäla den bristfälliga vården till tex Inspektionen för vård och omsorgen.

Syster: Maken har växelboende och där fungerar det jättebra. Men innan vi kom så långt så fick han Primperan i 4 år 2 per dag. Han blev sämre och sämre till slut trodde vi i fam. att döden var nära.Han fick Primperan för att maten låg kvar när han skulle göra gastroskopi. Jag frågade flera ggr om det kunde vara medicin som orsakade att han blev sämre och sämre. Vilken medicin i så fall undrade läkarna. En tog bort 3 st metformin/dag men det hjälpte ju inte. Han fick högre socker. Så efter ett halvt år så var han tillbaka på samma styrka. Jag var med honom till dietist också för han ville inte äta men det gick inte få någon rätsida på det. I dag äter han lite bättre. När han är hemma får han bestämma vilken mat han vill äta varje dag men idag har han inte ätit efter 12;00. Han säger att han ska banta. Efter programmet tog han 2 rån med smör på.Vi har suttit tillsammans och tittat och så spelade jag in det så jag kan påminna honom. TACK TACK,TACK.

olivia: Distriktsköterska med mångårig erfarenhet: Hur kan man få blivande läkare att intressera/specialisera sig i geriatrik? Inte en speciellt flashig.. plastikkirurg är däremot det, du är en föregångare, fantastisk föreläsare. Det behövs fler det är som att barnläkare ska vårda gamla med multisjukdomar eller tvärtom det fungerar inte för kompetensen saknas

Anna: Finns det psykologer/psykoterapeuter på äldreboenden? Med tanke på att så många äldre lider av psykisk ohälsa borde detta vara självklart men jag hör sällan om att äldre får samtalskontakt. 
Yngve Gustafson: Tillgång till kognitiv psykoterapi är näst intill obefintlig i svensk äldreomsorg, trots att det finns lovande forskning som visar att det kan ha effekt även hos människor med demensjukdom.

Aite: Till Jessica M. som skrev att demensavdelningar har hög bemanning: de avdelningar jag har sett har inte hög bemanning. Dessutom är de färre som jobbar på helgen. De sjuka sitter utan stimulans hela dagar.

Julia: Finns det någon kommun du anser satsar och uppfyller kraven för en god äldreomsorg?
Yngve Gustafson: SPF har granskat många kommuner i Sverige och har utnämnt några kommuner till bästa kommun att bli gammal i. Jag kommer dock inte ihåg vilka kommuner som fått utmärkelsen.

specialist undersköterska: Håller med Jessica M. Undersköterskor med specialist kompetens tas inte till vara, vi upplevs som en hot. Men vi gör otroligt mycket även med den lilla som vi har, personcentrerad och helhetsprincipen i fokus.

Ingrid: Tack Yngve för att du lyfter fram för- och nackdelar som finns. Vinstintresse inom vården är för mig inte det man mäter i pengar utan titta på Margit hur hon levde upp när du dansade med henne, det är välfärd.

Ann : Frågar om blöjbten per dygn? Fått nyligen reda på att det byts endast på morgon och till natten. Jag undrar också om lugnande medecin, de vill ge Oscascand och ställt manma på så kallad generell lista, måste alltid kolla med suksköterska imman det ges. Mamma får alltid Sobril på morgon och stått på det länge. Har även andra medeciner, ska jag lista dem? Till dej? Mamma är orolig enligt personal. Inte när jag är där. Men blöjskötseln känns frågande? Känner ledsen panik! Snälla svara!
Yngve Gustafson: Behovet av blöjbyten per dygn är ofta individuellt, men två gånger per dygn låter väldigt lite, man ska inte behöva ligga blöt i blöjor. 
En låg dos Oxascand kan ibland vara en medicin som är mindre olämplig än många andra att ge till en orolig gammal människa. Men ta med din mammas medicinlista till apoteket och be dom gå igenom medicinerna. Det är också riktlinjer på att läkemedlen ska gås igenom minst en gång per år.

Igen: Frivilliga gör undersköterskans arbete? Undersköterskan gör sjuksköterskans arbete? Vem delegerar läkarens? Devalverar vi sjukvården med det billigaste alternativen?

Margareta eriksson: Hej, jag hejar på dig men jag skulle vilja göra ett tillägg till din kommentar om intervjuundersökningarna där du sa att "det kanske inte är så att enkäterna når "rätt personer" ".Problemet är även att personer, som tex min mamma 88 år (fullt ok i intellektet men är helt beroende av hjälp då kroppen är helt slut) inte vill svara som hon igentligen tycker om äldreboendet - hon vill inte komma i "dålig dager". Den här generationen är nog av den åsikten att man inte kan lita på enkätundersökningar. Om detta gäller för flera inom äldreboendet är det katastrofalt. Jag tror inte att min mamma är unik. Mvh Margareta Eriksson Stockholm

Cat: Tack för ett väl genomfört program

Stefan: Tar äldreboenden emot besökare som vill göra en insats?

ingrid k: Skulle det inte vara en god idé att i samråd med lämpliga organisationer/personer med erfarenhet av frågorna ta fram en liten "checklista" att ge till anhöriga, när äldre kommer in i hemvård/omsorgsboende. Peka på några punkter, så de anhöriga kan få hjälp att observera och sedan framföra synpunkter på den äldres hälsoförändringar, psykiska hälsa och känsla av trivsel. Alla anhöriga har inte erfarenheter nog för att helt plötsligt ställas inför, se och förstå problem som drabbar de gamla.

Christina Seiler: Tack för allt ni gör för de äldre, men blir varm i hjärtat av ert engagemang och jobb. Jag har en mormor som bor på äldreboende sedan en tid tillbaka, tyvärr verkar det inte finnas varken tid eller pengar, och ofta är personalen underbemannade, jag lider med dem. Utan mig skulle min mormor varit död för länge sedan, alla har inte anhöriga som kan eller har möjligheter att lägga all den tid som det tar tyvärr. Hur kan man bäst förebygga förstoppning? Min mormor lider ofta av det trotsat hon får medel som ska motverka det. 
Yngve Gustafson: Förstoppning hos äldre har många orsaker, det kan handla om brist på vätska och fibrer i maten, det kan bero på olämpliga läkemedel, det kan bero på att man inte får röra på sig tillräckligt och det kan bero på att man inte får gå på toaletten under värdiga former. Men ibland blir laxermedel ändå nödvändiga för förstoppning kan bli väldigt sjuk av.

Elsa: Det är inte bara situationen på äldreboende som bör belysas. Väldigt mång pensionärer sitter hemma i eget boende utan kontakt med världen utanför. De är inte tillräckligt dåliga för att få en plats på ett äldreboende men inte så pigga att de klara att ta sig ut till aktiviteter på egen hand. Den enda kontakt med människor är när hemtjänsten kommer förbi som hastigast. Är det konstigt att de blir deprimerade?

Gisela : Jag jobbar inom vården och har upplevt all tidsbrist som är. Hur ska man kunna tillfredsställa de äldre när de inte finns tid. Hur kan politiker bara satsa på nedskärningar när människor rent av avlider pga tidsbristen i vården. Vad har politikerna för ansvar egentligen? Känns som pengar är de ända de tänker på och inte människorna bakom deras handlingar. 

Jörgen: Bli inte besviken och ledsen utan förbannad, det är det enda som kanske kan fungera på makthavare.

Birgitta: Apropå nattfasta. Tycker du man ska väcka de boende på natten för att de ska få i sej något att äta? De flesta av våra boenden lägger sej mellan 19 och 21 och äter frukost mellan 8 och 8,30. Jag själv äter inte på natten. 
Yngve Gustafson: Dom som somnar kl 20 är förmodligen vakna tidigare än 8 så då kan man korta nattfastan genom att bjuda på något gott kl 6 på morgonen om dom är vakna, välling, god näringsdryck eller yougurt, Men människor med grav näringsbrist måste man väcka och ge dom någon på natten, men det är undantag. Men det är sällan någon sover längre än tio timmar så är man där tidigt klarar man nattfastan.

Lena: Dessa program är något man blir berörd av,alla skulle se det och få sej en tankeställare.Jag undrar varför det är så svårt att ta hjälp av de som vistats inom åldringsboenden,tycker att man oftast ser de gamla sittandes på en stol,istället skulle de kunna hjälpa till med dukning,laga kläder och övriga sysslor som tillhör ett hem.Finns det regler för detta att de inte får utöva sysslor.Tror att depressioner skulle minska om man skulle känna sej behövd.

Tina: Det borde även vara noggrannare kontroll av de äldres tandstatus och tidigare sjukdomshistoria. Finns det inte regler för tandvård etc. på äldreboenden? Min mamma hade tandproblem och kronisk magkatarr som gjorde att hon hade problem med maten, men min vädjan om skonkost hörsammades inte heller.
Yngve Gustafson: Det ska finnas uppsökande tandvård på alla äldreboenden, men tyvärr skiljer sig kvaliteten mycket mellan olika kommuner. Är man gammal och sjuk har man rätt till så kallat grönt kort som innebär att tandvården inte blir så dyr.
Alla har rätt till en god munvård!

Moderator: Här hittar du info om hjälp för att kolla mediciner: www.svt.se/sveriges-basta-aldreboende/ha-koll-pa-dina-mediciner

Jörgen: Går det inte att göra något fackligt för att sätta press på makthavare?

Dorte: Hej Yngve og de andre deltager i serien - ikke mindst personalet og de ældre. her er en hilsen far en dansk seer. Mange tak for en oplysende programserie. Mange af os pårørende vil jo gerne støtte de ældre, men mangler viden om de problemstillinger der er i ældreplejen. Jeg havde ikke troet at medicinering For eksempel er noget man skal være meget opmærksom på. Man stoler jo som pårørende på den læge, der har ansvaret. Og jeg var noget chokeret over oplysningerne om underernæring. Det er sikkert ikke så meget anderledes på de danske plejehjem. Det var også lærerigt at se hvordan bare små tiltag som musik eller ændret service kan give mere livsglæde og at pdf ældre kan føle sig som personer snarere end bare brugere af et plejesystem. her kan frivillige og pårørende virkelig gøre en forskel og støtte personalet.

Moderator: Många frågar om dataprogrammet för mediciner som nämns i programmet. Läs mer här: www.svt.se/sveriges-basta-aldreboende/gratis-medicinkoll-med-dataprogram

Paul Henriksson: Hej doktorn! Fantastiskt jobb ni har gjort och verligen konstruktivt kritisk påvisar problemområdena som vi har i vår äldreomsorg. De gamla förtjänar ett värdigt och meningsfullt slutskede i livet. Som medelålders skattebetalare skäms jag över hur situationen ser ut. Aktiviter och nya arbetssätt har säkert gjort förbättringar. Säkerligen behövs mer resurser både för personal och aktiviteter. Blir nästan mörkrädd när det inte ens finns resurser till servetter för finare tillställningar. Fortsätt med ert goda arbete med hopp att påverka beslutsfattarna så att sitationen ändras till det bättre för våra äldre. Så småningom är vi alla där...BRA JOBBAT! har ni några fortsatta planer på uppföljningsprojekt? Med vänlig hälsning, Paul

Sickan: Min mamma bodde på äldreboende ett och ett halvt år innan hon dog nyligen. Jag trodde inte först att det kunde vara så fruktansvärt dåligt som det var. På alla sätt och vis. Känner just nu att jag hellre tar livet av mig än att hamna på äldreboende om den dagen kommer. Sämre än man någonsin kan tänka sig, ett rent helvete för många äldre. Kom igen alla anhöriga, lyssna på era anhöriga som bor där, hjälp dem, var en länk åt dem ut från denna hemska boendeform. Det är inte så bra som många tror. Tror att personalen många gånger saknar utbildning och intresse att arbeta med gamla sjuka människor!

Julia: Tack för att du finns Yngve!

UL : Hej, jag undrar varför du väljer att uttrycka dig så drastiskt genom att säga att vi svälter de gammla, vi som arbetar inom särbo gör allt vad vi kan för att de ska äta så bra som möjligt genom att de får välja mat erbjuda smoothies, näringsdrycker etc. Men du glömmer bort att upplysa tv-tittarna att många boende är mycket svårt sjuka och har svårt att tillgodogöra sig kosten och vissa har bestämt sig för att de inte vill äta vad vi än gör eller erbjuder pga att de bestämt sig för att de inte vill vara med längre. Min fasa är att boende och närstående missuppfattar dig och tror att vi svälter de gammla med flit. Tänk på hur du uttrycker dig! Vi arbetar hårt inom äldreomsorgen idag och behöver få höra det vi är bra på också!
Yngve Gustafson: Tyvärr måste man ibland uttrycka sig drastiskt för att ansvariga politiker och tjänstemän ska få upp ögonen för dom allvarliga missförhållanden som finns på många håll inom svensk äldrevård. Sedan är jag den förste att bekräfta att det finns mycket bra vård och omsorg av äldre på många håll i Sverige, men det är brist på tillräcklig kompetens för att utreda orsaken till att gamla människor inte vill eller kan äta det som de behöver.

Moderator: Vi närmar oss slutet på chatt-tiden. Tyvärr hinner inte alla få svar, men Yngve jobbar så fort han kan. Någon sista fråga tar vi!

Sture: Varför skall allt material på ett särskilt boende vara personligt, när alla ändå betalar en klumpsumma i månaden? Detta gör att personalen får mer jobb på boendet och även i nästa led, när det skall beställas per person. Den tiden kan ju användas till de boende i stället. Har pratat med sjuksköterskan och personalen om detta och de säger att det är något som Socialstyrelsen bestämt.

Mats: Tack för ett program som verkligen berörde mig. Tragiskt att inte de gamlas situation tas upp mer av politikerna. De har trots allt varit med och byggt upp en välfärd de ej får uppleva själva. Blir varm i hjärtat av personalen som engagerar sig och förgyller tillvaron och sätter guldkant på de äldres tillvaro.Ni är alla beundransvärda och jag hoppas att det blir en opinion för att förbättra situationen hela äldreomsorgen. Jag kan inte annat än bli förbannad att de gamla får så lite fokus för att de själva inte orkar klaga som jag anser de har all rätt att göra när det ser ut som det gör! Tack för att ni visar upp hur det ser ut så vi vet vad som väntar då vi alla blir gamla en dag.

Christina: Det handlar inte bara om pengar. Gäller att hitta engagerad personal och låta dem utveckla sina idéer och visa dem uppskattning

Moderator: Nu kan vi tyvärr inte ta emot fler frågor. De publicerade svaren kommer gå att läsa på hemsidan i efterhand. http://www.svt.se/sveriges-basta-aldreboende/

Yngve Gustafson: Tack för alla frågor vi hinner tyvärr inte alla ikväll. Alla synpunkter och frågor visar på ett ett stort engagemang för våra gamla vilket ger mig stöd att fortsätta att jobba för en bättre äldrevård i Sverige. 
Alla människor ute i samhället borde ställa frågor och krav till lokala poltitiker vad de vill för förbättra vård och omsorg av äldre människor. Eftersom mycket forskning visar att bättre kvalitet både leder till minskat lidande och lägre kostnader så borde vi höja kvaliteten inom äldreomsorgen! Tack för ikväll!

Sveriges bästa äldreboende

Dokumentärserie från 2013 om äldreomsorgen