Jane Lindell Ljunggren

Jane
Sveriges bästa äldreboende: Jane Lindell Ljunggren, äldreomsorgsexpert.

Ett trivsamt boende med hemmakänsla, att delta i vardagens sysslor, och beröring. Det är viktiga delar i Jane Lindell Ljunggrens filosofi för ett riktigt bra äldreboende.

Jane Lindell Ljunggren startade tillsammans med sin syster ett gruppboende för personer med demenshandikapp 1994. Hon hade redan lång erfarenhet från 22 år inom den kommunala omsorgen samt i anhörigförening. Det drivs i privat regi på uppdrag av Gotlands kommun och har fått flera utmärkelser.

Förutom jobbet som enhetschef föreläser eldsjälen Jane Lindell Ljunggren om arbetssättet på gruppboendet, som handlar mycket om att på enkla sätt stimulera och göra de boende aktiva i det dagliga livet. Kanske är det att vispa ägg eller provsmaka såsen.

– Det är jätteviktigt att ta tillvara på det som de fortfarande är bra på, i stället för att fokusera på problemen, säger hon.

Jane har också skrivit boken Leva livet med demens, tillsammans med Gun Aremyr. Hon tror på vikten av bra miljö i äldre- och demensboenden: att det ska vara hemlikt, att man äter tillsammans och går ut, och att personalen har en tanke med allt de gör. Det är något Jane tar med sig när hon försöker hjälpa äldreboendet Smedsberget att bli Sveriges bästa.