”Ett berörande, viktigt och fantastiskt program”

chatta med Yngve Gustafsson, professor i geriatrik, och Ann-Sofi Holm Danielsson, chef för hemtjänsten i Vännäs.
Ghatta med Yngve Gustafsson, professor i geriatrik, och Ann-Sofi Holm Danielsson, chef för hemtjänsten i Vännäs.

Direkt efter premiärprogrammet av Sveriges bästa hemtjänst chattademed Yngve Gustafsson, överläkare och professor i geriatrik, och Ann-Sofi Holm Danielsson, chef för hemtjänsten i Vännäs. Producenten Ylva Jonsson Sarri och projektledaren Johan Erhag äfanns också med och svarade på frågor.

Se premiärprogrammet här!

Frågor eller funderingar om hemtjänsten? Hit kan du vända dig

K: Vilka modiga människor som ställer upp i detta program! Bra gjort!
Kristina: En Yngve borde finnas överallt.
Ganni: Tack för ett kanon program, längtar att få se resten av avsnitten
Petra: Fantastiskt program! 
Susann: Fantastiskt roligt att hemtjänsten får glänsa. Mycket bra jobbat
Bengan: <3 
Emma : Vilket bra program. Yngve, kommer du hjälpa någon hemtjänst i Stockholm? Behövs förbättring på många arbetsplatser tror jag. 
Birgitta: Fantastiskt bra program
deriksson: Tack för ett bra och intressant program 
Karin: Frida, vilken härlig tjej, var rädda om henne!
Eva: Bra skildrat rakt upp och ner precis som det är!
Agneta: Ett sånt här program kan nog locka fler att jobba inom hemtjänsten, speciellt unga 
Anki: Jisses vilket fint program - jag skrattade ocy grät om vart annat. Vilka hjältar - heja!
Ann-Margret sjuksköterska: Mirtazapin till dementa är det bara eller dåligt
Yngve Gustafson, överläkare och professor i geriatrikMirtazapin har många allvarliga biverkningar särskilt hos människor med demenssjukdom. Kan dock ibland lindra svår ångest och depression
Anette: Näringsdryck, banan, glass...använd fantasin 
Sten: Vilket bra program, hoppas vår ledande politiker ser och begrundar !
Anna och Louie: helt underbart program hoppas alla förstår vilket viktigt jobb det är med stort ansvar och en förmåga att vara flexibel i olika situationer
Syster Jane: Var finns distriktssköterskorna?? Är det ingen skukvårdkunnig arbetsledare? Verkar inget vidare vad gäller personalens hygien. Inga handskar, inga förkläden...
Yngve Gustafson, överläkare och professor i geriatrikI hemtjänstgruppen i Vännäs finns flera sjuksköterskor. De medverkade inte i första programmet. 
Sofia: Väldigt kul och intressant att se hur andra hemtjänster arbetar. Jättebra program ����
Eva o Ethel: Du är fantastisk Yngve!
Eva: Fantastiskt bra program! Underbart att se personalens engagemang. Hjärtat på rätta stället!
Värmland : Yngve! om man skulle vilja ha dig på utbildningen i kommun hur gör man då vart kontaktar man dig ?.
Yngve Gustafson, överläkare och professor i geriatrikJag arbetar vid Umeå Universitet och har några luckor för utbildningen under våren 2017.
Solan.: Frida är ju som klippt och skuren för nya jobb.Hoppas hon orkar fortsätta Hoppas hon får all stöttning hon behöver.Hoppas att lönen blir till vad hon är värd.
Kia : Yngve kom till Gotland och föreläs för våra elever på Vård och Omsorgsprogrammet 
Kicki: Hemtjänstens arbete måste få höjd status. Ett svårt arbete och har de minst utbildade och lägst lön. Hoppas detta blir början till förändring
Nadja: Ann-Sofi - du är bäst. Keep up the good work. Tillsammans kommer man långt.
Marita: Tack, äntligen ett program om värdig vård. Det borde vara "praktik" om lämplighet innan antagande till arbetet. 
Annette : Anneli vilken härlig kvinna!
Katarina: Hej, hur vägleder man personal som saknar utbildning? Har ni förslag på det.. // Katarina enhetschef hemtjänst 
Yngve Gustafson, överläkare och professor i geriatrik: Inget är så svårt att det inte går att förklara på ett begripligt sätt. Man behöver inte använda fikonspråk som många läkare ofta använder. Det mest effektiva sättet att höja kompetensen är att utveckla ett bra teamarbete kring varje vårdtagare. 
Carina: Du skulle behövas i många kommuner! �� Många skulle behöva den där glassen! 
Caroline, Mariestad: En del var likt vår hemtjänst men mycket var annat, handlingen bla. Vi handlar åt flera samtidigt. Många behöver mer utbildning och det kanske de som bestämmer i våra olika kommuner kommer förstå nu. Härligt att vår skyddade verkstad får lite rampljus nu. Tack! ☺
Yngve Gustafson, överläkare och professor i geriatrik: Vad roligt! Det värmer och hemtjänsten är viktigt område som behöver lyftas fram.
Kristina: Så förnedrande med alla korta besök där samtal och beröring inte hinns med. Hur går det att förändra äldrevård och hemtjänst så de blir attraktiva yrken. Inom förskolan finns högutbildad personal, barnen har dessutom föräldrar som kan tala för dom men äldre är totalt utsatta och många gånger ensamma. Statusen, arbetstider och framförallt utbildning och lön måste höjas. Vem vill ha olika människor som stressar runt och gör det de ska och sen ensamhet igen.
Ann-Sofi Holm Danielsson, områdeschef Vännäs hemtjänstDu har helt rätt , många och komplexa frågor. Jag hoppas att programmett ska bidra till att lösa åtminstone några av problemen. Vi jobbar ständig med att förbättra oss och försöka  svara mot den enskildes önskemål. 
Annika: Underbart o intressant program. Tack
Jannica : Blir så glad när jag ser personer som Anneli och Frida som tar sitt jobb på allvar, och visar omtanke och kärlek <3
Marita: TACK, äntligen ett program om värdig vård och att kunskap och lämplighet måste prövas innan arbete.
Steffi: Hejsan! Den glassen som Anneli gjorde till sin brukare verkar smart,jag undrar vad var det för näringspulver hon blandade i och var kan man köpa det? Mvh Stéphanie 
Ann-Sofi Holm Danielsson, områdeschef Vännäs hemtjänstMaränger
näringspulver
grädde
mjölk
sylt
Lycka till!

Jannica : Fantastiskt fint program. Blev så berörd på alla sätt! Önskar att alla äldre kunde få middagssällskap, om än för en kort stund... 
Ann-Margret sjuksköterska: Kan du föreslå ngt som ger bättre effekt vid nedstämdhet o oro
Yngve Gustafson, överläkare och professor i geriatrikDepression och ångest hos gamla människor har många olika orsaker som man måste utreda och behandla de bakomliggande orsakerna som t ex undernäring, andningsuppehåll under sömnen, läkemedelsbiverkningar samt psykiska och sociala livskriser. 
Maria : Tack för ett viktigt program. Kommer att följa serien med stort intresse!
Kristina: Vilket jobb ni gör, jag blir så glad ännu finns det hopo ❤️
Stefan: Vilken underbar personal det finns!!! Heder åt dessa! Blev djupt berörd av kvällens program.
Henrik: Underbart! Man blir varm i själen!
millan: recept på glassen i dagens program
Ann-Sofi Holm Danielsson, områdeschef Vännäs hemtjänst: Maränger
näringspulver
grädde
mjölk
sylt
Lycka till! 


Daniel Gottfredsson : Hoppas många såg detta program och att det gör skillnad för det berörde i alla fall mig. Alla tiders!
Lisbeth : Det är svårt att förstå att man far runt till olika vårdtagare istället för att ha människor med så stora behov samlade på boenden där det finns resurser att kunna hjälpa.
Yngve Gustafson, överläkare och professor i geriatrik: Vi behöver många fler bra boenden som bidrar till att minska den social isolering som drabbar många gamla i Sverige. 
Louise: Underbart program och oerhört viktigt att det lyfts fram!❤️❤️����
Irena Gustafsson : Tack för ett fantastiskt program! 
Lisa: Har AnnSofie någon grundläggande " äldreutbildning" eller finns det kanske konsulter som kan hjälpa de anställda att få till bra 15 minuters "social samvaro"? 
Ann-Sofi Holm Danielsson, områdeschef Vännäs hemtjänstDet har varit en del i programmet och vi har det som ett utvecklingsarbete hos oss i vännäs. 
Veronika: Underbart program ����
Agneta i Landskrona : Hörde idag att att undersköterskor benämns de för att de gör unde verk!!!!! 
Ulrika: Hej Yngve! Vilket område inom hemtjänsten är enligt din erfarenhet viktigast att utveckla för att de gamla ska må bättre? Mvh Ulrika, sjuksköterska 
Yngve Gustafson, överläkare och professor i geriatrik: Att genom teamarbete höja personalens kompetens och att hemtjänsten genomsyras av ett rehabiliterande arbetssätt. Dvs att alltid se den enskilda människans kvarvarande förmågor.
Sofie: Toppenbra program....vill se flera avsnitt redan nu!! 
Emma : Tack! Hoppas så innerligt att de högre uppsatta cheferna som bränner vårdens pengar ser detta! Sätt er fot på golvet och ta ansvaret för de beslut de fattar om ALLAS VÅRA GAMLA!
Johanna : Väldigt bra program!! Fler ht grupper skulle behöva din utbildning Yngve. 
Moderator: Ni kan även mejla oss på hemtjansten@svt.se. Det fullkomligt väller in frågor.
norpan: så bra och rörande program lysande och fantastiskt.
Tomas: Ett mycket bra program....och hoppas att Frida fortsätter att trivas.
Bettan: Yngve kan man bjuda dig till vårt jobb? Helst skulle alla politiker som bestämmer närvara och lyssna på dig dom äldre och personalen!
Yngve Gustafson, överläkare och professor i geriatrikJa, Sveriges politiker verkar ha glömt de äldres behov under de senaste åren. Välkommen att titta på debatten om äldrevården som sänds måndag 7 november. 
Linda : Yngve, när kommer du o föreläser i Vimmerby? 
Yngve Gustafson, överläkare och professor i geriatrik: Jag föreläser snart i Nybro och i Borgholm. Välkommen!
Birgitta: Utbildning är viktigt men ibland hjälper sunt förnuft lika bra. 
kommer det fler såna prog: Väldigt bra och informativt program, rent av mysigt, trots de allvarliga problemen
Siw moberg: Hej varför äter inte personal med ensamma gamla?många avskyr att äta själva o jag har läst att grön tallrik och rosa underlägg ger dem mer aptit mvh 
Ann-Sofi Holm Danielsson, områdeschef Vännäs hemtjänstVi sitter hos så många som möjligt men det finns ändå de som inte vill att vi stannar.
Lena Sundsvall: Din utbildning Yngve skulle fler hemtjänster fått tagit del av
Bonnie: Hej Yngve! Vill att du ska veta att jag blir så innerligt glad över att du står upp för de äldre o mest sårbara. Jag flyttade tillbaka till Sverige efter många år utomlands 2008 o blev chockad o oerhört ledsen över att se hur de äldre blev bemötta o behandlade här. Det känns så fruktansvärt. Det sägs ofta att barn är de mest sårbara men det håller jag inte med om. De har åtminstone sina föräldrar. Det var guld värt att höra dig uttrycka mina egna tankar idag på tv. Tack o fortsätt ditt engagemang. Hoppas att fler kommer bry sig så att det blir en förändring
Yngve Gustafson, överläkare och professor i geriatrikTack. Det värmer.
Usk/Ssk/älskar äldre! : Ni är såååååååååå bra!!!! TACK för det här programmet! ÄNTLIGEN! 
Carola: Vad är det för näringspulver? Vart köper man det apoteket? Hälsokost?
Ann-Sofi Holm Danielsson, områdeschef Vännäs hemtjänstPå apoteket.
Wiwi Heggblad: Så fina tjejer, Frida och Anneli, var rädda om dom ��
deriksson: Det är inte lätt att bli gammal !
Wiwi Heggblad: Tack SVT att ni gjort det här programmet ��
Dotter: Du skriver att Mirtazapin har många biverkningar, men vi har fått höra att mammas mirtazapin är en av dom få oro depressionsmediciner man tål om man har Alzheimerz med Lewy Body inslag.
Yngve Gustafson, överläkare och professor i geriatrikDet är omöjligt för mig att veta vad som är bäst för din mamma. Ibland kan Mirtazapin vara ett bra alternativ. 
Görel Ryden: Ett superbra program ,tack !
kristina: Underbart att det kommet ett programm om jobb inom hemtjänsten vilka underbata eldsjälsar brs programm.
Annika: Tack för fint program! Härligt med en chef som kämpar! Vad säger Yngve om Ebixa vid långt gången demens? Tack !
Yngve Gustafson, överläkare och professor i geriatrik: Ebixa kan ha positiva effekter även långt fram i sjukdomen, min åsikt är att man inte ska sätta ut läkemedlet om det inte orsaker biverkningar. 
Martin: Tack för ett fantastiskt program och inblick i verkligheten. Ni gör skillnad! På äldreboendet på min avdelning i Dorotea kommun har jag satt igång en läsgrupp. Det har höjt livsgnistan hos de medverkande. Dikter har plockats fram undangömda både under bordsdukar och från minnets bank. Vi läser högt som lågt. Dikter, noveller å humoreller. Tyvärr är inte Kultur i vården prioriterat men gör stor skillnad för de äldre. Proffissionell högläsning och kulturaktörer bör ta större plats inom den svenska vården för en mer värdefull och hälsosammare vardag för de äldre under livets sista år. Inte minst för att i vissa fall slippa ordinering på bla psykofarmaka. Jag hoppas vi styr om ekonomin i framtiden till denna viktiga del i omvårdnaden av våra gamla och sjuka. Mvh Martin Höjman Utbildad Sjuksköterska och Musikalartist
Kalle: Det måste byggas många nya äldreboenden
Norrlänning: Såg inte hela programmet men undrar hur man ser på privata företag/LOV i Vännäs?
RedaktionenLOV är en fråga för politikerna i Vännäs kommun, som valt att inte införa det. 
Lisbeth : Det är svårt att förstå att man far runt till olika vårdtagare istället för att ha människor med så stora behov samlade på boenden där det finns resurser att kunna hjälpa.
Ann-Sofi Holm Danielsson, områdeschef Vännäs hemtjänst: Många väljer att bo hemma i den miljö de känner sig hemma i. Därför är det viktigt att göra det så bra som möjligt för dem hemma.
Susanne: Skulle vilja ha receptet på glassen med marängen och sylt?
ModeratorKolla i chatten, Ann-Sofi har svarat på receptet
Anno: Ett jättebra program❤️Hoppas att våra politiker ser programmen och tar till sig att våra gamla behöver både tid och omtanke❤️
Minna: Hoppas alla ansvariga inom äldreomsorgen på Tjörn ser detta program.
Ingrid : Bra samarbete med hemsjukvården är viktigt 
HT-personal i Sollefteå : Varför döper ni ett program till Sveriges bästa när d är långt från verkligheten? Jobbar själv inom hemtjänsten och får dagligen möta folks tvivel om oss. Detta program (i dagsläget) stärker ju bara folks uppfattning ännu mer! Jag får själv ont i magen av att bara titta =( 
RedaktionenTack för din åsikt, fortsätt att titta!
Kerstin: Fantastiskt bra program. Speglar arbetet mycket bra. Jobbar som kock både i skola förskola och äldreboenden. Känns som det är viktigt med bra kommunikation mellan vårdpersonalen och köken och kompetens angående maten för de äldre. Vad anser ni Ann-Sofi och Yngve? 
Yngve Gustafson, överläkare och professor i geriatrik: Självklart är det viktigt med bra kommunikation mellan kök och hemtjänstpersonal och vårdtagarnas önskemål. Det är viktigt att kunna individualisera maten efter de äldres behov. 
 

Ulrika: Berörande! Engagerad och empatisk personal som på ett naturligt sätt samspelar med de äldre i programmet. Utbildning hos personalen är absolut nödvändigt men att se personal med detta härliga och fina förhållningssätt gentemot vårdtagaren är underbart. Det är modigt av dem att ställa upp för filmteamet när allt de gör granskas in i detalj nu av Svenska folket. Jag känner att det finns hopp om framtiden, mycket bra jobbat av alla yrkeskategorier i programmet. Alla behövs i detta viktiga arbete! 
Britten: Hur är det med körtider hos er mellan brukarna?
Ann-Sofi Holm Danielsson, områdeschef Vännäs hemtjänst: Vi har körtider, även om dom är tight vissa dagar.
Kajsa: Är utbildningen för hemtjänst lång? 
Ann-Sofi Holm Danielsson, områdeschef Vännäs hemtjänstDet är undersköterskeutbildning, 3 terminer på komvux.
Åsa: Åh vad roligt att se! Heja Fia kram från "barnmorskan " ������
Barbro: Vill tacka för ett bra program. Men kommunal politiken stoppar många bra förslag.Bristen på pengar sägs det.
Janne: Hej jag jobbar på ett äldreboende. och vill ha receptet på glassen som visades i programmet skulle vara bra att ge som mellanmål 
Ann-Sofi Holm Danielsson, områdeschef Vännäs hemtjänst: Se längre upp i chatten.
Monica: Den hemtjänst ni visar i programmet har mycket mer tid än hemtjänsten i Stockholm, verkar vara rena drömmen i Norrland!
Hasse: Ibland tycker jag det verkar bäst att inte vårda gamla i hemmet. Vad säger forskningen om det? 
Yngve Gustafson, överläkare och professor i geriatrik: Många gånger kan inte behoven mötas i hemmet. Särskilt vid ensamhet, rädsla och ångest bör personens önskemål om ett vårdboende eller motsvarande) tillgodoses.
Lennart: urdåligt progran
Anna B: Tack för ett program som berörde! Yngve om man inte har möjlighet att komma på en föreläsning, har du skrivit nån bok om detta?
Yngve Gustafson, överläkare och professor i geriatrik: Det finns en bok som heter "Det goda åldrandet" och där finns några kapitel som jag har skrivit. 
Lillie: Finns "Sveriges bästa hemtjänst" som sida på Facebook? Lägga recept och andra tips där? 
ModeratorVi har ingen egen Facebooksida men en programsida på svt. Du hittar den här: http://www.svt.se/sveriges-basta-hemtjanst
Johanna : Underbart program . Tack till dom äldre som ställde upp o visade upp sig o sina hem !! 
Mikael Hammarlund: Jag vill inte bli så gammal eller dålig så att jag måste anlita hemtjänsten. Tidigare fanns det ålderdomshem med gemenskap, nu skall samtliga bo hemma och för många blir enda mänskliga kontakten en undersköterska som kommer på besök! Grannen 88 år har haft 73 personer i hemtjänsten från i våras. Varför tar man bort tid med att handla och städa? Butikerna erbjuder hemkörning av varor och det finns hemstäd inom RUT, fortfarande.
Ann-Sofi Holm Danielsson, områdeschef Vännäs hemtjänstVi jobbar jättemycket med kontinuiteten, det är så viktigt! anlitas privata utförare för städ och inköp så blir det tyvärr ännu fler personer hemma hos den som behöver hemtjäst.
Dory: Yngve, kommer du måhända att föreläsa i Stockholm framöver?
Yngve Gustafson, överläkare och professor i geriatrik: Jag har ingen föreläsning inbokad före jul i Stockholm.
Katarina: Ann-Sofie.. vilket planeringssystem använder ni? 
Ann-Sofi Holm Danielsson, områdeschef Vännäs hemtjänstVi använder TES.
Pia: Tycker inte att programet speglar verkligheten för oss personal!
Svea: att inte chefen säger ifrån när personalen inte hjälper till
Ann-Sofi Holm Danielsson, områdeschef Vännäs hemtjänstDet tycker jag nog att jag gör men det är också en organisationsfråga och det behövs att vi jobbar tillsammans för att det ska blli bättre.
Gabriella: Jättebra program!! Hemtjänsten är fantastisk. mer tid till dom gamla vore bra
Moderator: Angående receptet: Fin gräddglass fungerar också!
yvonne: Kan detta med hemtjänst och hemsjukvård någonsin bli bra?
Yngve Gustafson, överläkare och professor i geriatrik: Självklart kan det bli mycket bättre med ganska små medel. 
Svea: varför stannar dom inte hos dom medans dom äter? sen kan dom ju skriva sitt namn i en bok så de kan minnas vem som har varit där o skriva vad som under besöket
Ann-Sofi Holm Danielsson, områdeschef Vännäs hemtjänstDet har med beslutet från myndighet att göra och många tackar tyvärr nej till den typen av hjälp. Hemtjänsten stannar dock så länge de kan.
Lotten: Hej! Är den beviljade tiden för insatser borta? Kan dom korta ner tiden hos brukarn hur som helst? Är dom inte beviljade en viss tid? 
Ann-Sofi Holm Danielsson, områdeschef Vännäs hemtjänst: I första hand är de beviljade insatser men vi använder ändå tiden för att få till den dagliga planeringen.
YW: Yngve, fortsätt kämpa för de äldres värdighet. Det skulle finnas fler som du så skulle nog äldrevården sett annorlunda ut��
Kerstin: De gamlas ensamhet är en plåga. Har hemtjänsten kontakt med pensionärsföreningarna i kommunen? Vi är många, än så längre, rörliga yngre äldre som också skulle må bra av att hälsa på någon, dricka kaffe, promenera etc. 
Redaktionen: Ensamheten bland de äldre tas upp bland annat i nästa program, välkommen att titta!
Dotter: Tack för ett känslosamt program. Frida, och din Kollega, ert bemötande berör. Jag önskar att min far skulle få möta såna som er!!!
Ingrid : Finns dina föreläsningar på Youtube?
Yngve Gustafson, överläkare och professor i geriatrik: Nej, men det kan finnas några föreläsningar på Kunskapskanalen på SVT.
Marianne: Å vilket fantastiskt program.Vilket arbete ni lägger ner på varje brukare. Måste varje brukare ha så många olika som kommer o hjälper ??
RedaktionenFrågan om kontinuiteten kommer att tas upp mer under programmets gång, fortsätt att titta! 
Bettan: Ann-Sofie tar inte planeringen tid från vårdtagarna?
Ann-Sofi Holm Danielsson, områdeschef Vännäs hemtjänst: Jo till viss del, men jag tycker ändå att en bra planering är en av grundförutsättningarna för att de på fältet ska kunna göra ett bra jobb. 
Olga: Allt jag önskar till Jul är: MER RESURSER TILL ÄLDREOMSORGEN! 
Birgitta *: Härligt program och spännande att se fortsättningen. Bra jobbat! Härligt att personal i hemtjänsten får en synlig plats i media för det arbete dem utför i vardagen hos många ensamma och svårt sjuka. Det finns så mycket man kan göra. En del som är VIKTIGT att göra är att skapa en status för yrket och ett steg kan vara detta program. Bra initiativ! Jag hejjar på er.
Camilla på enådal: Jobbar natt p ett äldreboende. Så mycket bra som vart sagt i programmet. Måste bara säga att Frida hamnat helt rätt. Du är guld värd. Annelie fler som dig behövs. bästa jobbet har man men tyvärr är betalningen under all kretisk. 
Emma J: Hej! Vilket fantastiskt program. Jobbar som usk i hemvården själv och drömmer om att starta eget..hemvård. Blir så upprörd över hur det är. Får gå till biblioteket å hitta böcker du har skrivit Yngve Gustafsson.
Anna: Vad hjälper utbildning om inte personalen har tillräckligt med tid för "brukarna". Tidspress ger frusterade vårdare och vårdmottagare
Yngve Gustafson, överläkare och professor i geriatrikOm du följer tv-serien kommer du att få se att med förbättrad kontinuitet kan vården bli mer effektiv, men självfallet behövs det också mer resurser.
Johanna : Hej Ann-Sofie Vad använder ni för dokumentations program ? Hur mycket tid får personalen per dag att dokumentera på? 
Ann-Sofi Holm Danielsson, områdeschef Vännäs hemtjänst: Vi har magnacura och tyvärr är det så att personalen får dokumentera när det får avbokade besök osv.Ingen avsatt tid just nu iallafall.
Olga: Våra kära politiker skulle behöva Yngves föreläsningar! 
Almaz: Hej Yngve Jag heter Almaz och jobbar bara med de som har demenssjukdomar och bor hemma. Jag jobbar alltså också i hemtjänsten i det vi kallar demensteamet. Allt det du säger är sant. Men om man inte engagerar sig och är medmänsklig så spelar det ingen roll att man har kunskap.Jag älskar dig. 
Wiwi Heggblad: Flera i programmet skulle bo på ett äldreboende, min Mamma fick livsgnistsn tillbaka när hon kom till boendet och slapp ensamheten.
Margareta: varför använder man ordet brukare istället för vårdtagare. Känns så märkligt när det är människor.
Ann-Sofi Holm Danielsson, områdeschef Vännäs hemtjänst: Jag tycker tyvärr inte att det finns något bra benämning för tillfället men just nu använder vi brukare. Tål att diskuteras.
Yngve Gustafson, överläkare och professor i geriatrik: Det är många av er som har frågat efter receptet på "glassen". Den innehåller maränger, näringspulver, vispgrädde, lite mjölk och sylt. En bra vaniljglass av god kvalitet kan fungera lika bra för att få igång ätandet. 
Dotter: ÄR stora tydliga namnbrickor ett alternativ till att komma ihåg vem som var på besök 
Ann-Sofi Holm Danielsson, områdeschef Vännäs hemtjänst: Förhoppningsvis hjälper det den enskilde i stunden.
Anneli E: Starkt av alla inblandade att visa sin utsatthet.
Hasse: Fantastiskt Ann-Sofi att ni tar hjälp. Super person i Frida. 
Emma J: Tycker att kraven måste bli högre på personalen. Det känns fruktansvärt att man har vikarier som oftast har dålig koll...
Eva: Vilken medicin är bäst mot utåtagerande dementa
Yngve Gustafson, överläkare och professor i geriatrik: Det är ofta mycket individuellt både när det gäller effekter och biverkningar. 
Lena: En stor eloge till de fantastiska tjejerna vi fick följa när de besökte sina brukare. Ni passar verkligen att jobba med äldre!!!:)
Anki Högberg : Hej! Tack för programmet ikväll! Det berörde verkligen. Jag blev särskilt berörd över den kvinnan som inte åt mat alls och tallriken stod orörd morgonen efter. Jag har tidigare arbetat i hemvården själv i demensgrupp, och vi hade många kunder som hade måltidsstöd beviljat från bistånd. Det ger resultat. Jobba på!! Heja er!!!
Lotten: Kan tiden kortas ner hos brukaren om det inte går in på schemat?
Ann-Sofi Holm Danielsson, områdeschef Vännäs hemtjänstDen äldre ska alltid få den hjälp som är beviljad. 
Solan2: Fint att ni belyser problematiken för vårdare och brukare, ser fram emot nästa program.
Undersköterska : Tack för ett jättebra program. Såg även det förra, "Sveriges bästa boende" Jag önskar att Yngve kommer till Kalmar kommun och ger en föreläsning. Det skulle vara jättebra.
Undersköterska : Tack för ett jättebra program. Såg även det förra, "Sveriges bästa boende" Jag önskar att Yngve kommer till Kalmar kommun och ger en föreläsning. Det skulle vara jättebra.
Yngve Gustafson, överläkare och professor i geriatrik: Jag skall föreläsa i Nybro och Borgholm under de närmaste månaderna.
Monica: Håller med Olga- Yngve till riksdan!!
MARIA .M: Yngve visst har du medverkad tidigare i ett annat program om äldreboende i Lycksele ???
Yngve Gustafson, överläkare och professor i geriatrik: Ja, jag medverkade i Sveriges bästa äldreboende som spelades in i Lycksele.
Bettan11: Får alla tim-vikarier också utbildningen? Vem utför insatserna när personalen är på utbildning? Har verksamheten stängt då?
Ann-Sofi Holm Danielsson, områdeschef Vännäs hemtjänstTyvärr först och främst ordinariepersonal och långtidsvikarier. Vi delade upp utbildningen så alla kunde gå och har dessutom jättefina timvikarier.
Lotta: Hur ska vi höja statusen på vårdyrket så att vi får in bra och engagerad personal?
Yngve Gustafson, överläkare och professor i geriatrik: Vi hoppas att denna programserie ska få ansvariga politiker att förstå att hur kvalificerat och krävande arbete som det är att arbeta i hemtjänsten.
Olga: I vissa kommuner använder man ordet "kunder" instället för brukare.
Anette: Mosad banan med grädde är ett bra alternativ !
Susanne: Att som gammal kunna själv få bestämma om man vill bo kvar hem ,med insatser av Hemtjänst.Är alla äldres rätt.
Yngve Gustafson, överläkare och professor i geriatrikJag håller med. 
Maria: Så fint att se att dom lägger upp maten på tallrik!
Therese : Tack för ett jätte bra program! Äntligen får detta vårdområde lite tid och uppmärksamhet i media. Härligt med visionen "Sveriges bästa hemtjänst". Ann-Sofie; var detta något som du hade som vision eller blev du tillfrågad inför detta program? Jag arbetar som distriktssköterska i hemsjukvården och brottas med samma problematik som personalen i dagens avsnitt. Blev jätte nyfiken på att få veta hur samarbetet mellan hemtjänstpersonalen och sjuksköterskan ser ut, hoppas det kommer något om det framöver i programmet. 
RedaktionenAnn-Sofi hälsar att hennes arbete med att förbättra hemtjänsten sammanföll med SVT:s programsatsning. Fortsätt titta, hälsar redaktionen!
Åsa: Hej, tack för ett bra program!! Ann-Sofie- hur många personal är ni varje morgon/kväll?
Ann-Sofi Holm Danielsson, områdeschef Vännäs hemtjänst: Mellan 22-24  personer som jobbar dag och 10-12 som jobbar kväll.
Susanne: Yngve din kunskap och känsla och empati för våra äldre är guld värd
Bettan11: I vissa kommuner ska man säga kunder. Dumt, då det är en väsentlig skillnad på att vara kund på Konsum än i sitt hem med behoV av hjälp för sitt mest personliga liv. Vad anser ni?
Åsa: Fantastiskt program, hoppas ni inspirerar andra kommuner!
wiola: Varför blir en del äldre feldiagnostiserade när det gäller demensjukdom? Vilka tillstånd går att bota?
Yngve Gustafson, överläkare och professor i geriatrik: Det finns cirka 100 kända sjukdomar som kan orsaka demens, några kan vara svåra att skilja åt. Det finns demensjukdomar som kan botas t ex de som orsakas av allvarliga bristtillstånd och vissa infektionssjukdomar som t ex borelia. 
Maria: Vi behöver fler Yngve, och fler hemtjänstchefer som beställer utbildning!
Maisan: Hej.Tack tilla alla Er som jobbar i hemtjänsten.Kan man jobba som volontär.Jag är pensionär har tiden. Mary 
Ann-Sofi Holm Danielsson, områdeschef Vännäs hemtjänst: i de flesta kommuner finns frivilligorganisationer kontakta kommunen där du bor. Ni är jätteviktiga. Se också i program 3 som handlar om detta.
H: Så fint när du sa Yngve att den gamle mannen skulle må bättre av att träffa sin hustru...rörd till tårar tänk om vi alla kunde tänka lite bakom ytan...
Anita: Yngve! Ditt jobb är guld värt! Och givetvis gäller det alla i personalen också! Det finns väl flera geriatriker, som kan hjälpa till med utbildning och ge "gnista" att fortsätta med det goda arbetet? Varför hör man så sällan sådana föreläsa, t.ex på bibliotek eller liknande? Det skulle många behöva lyssna till, som försöker hjälpa sina gamla!
Orolig: Man får bestämma själv om man vill bo hemma med hemtjänst, men riktigt dementa där det finns risk för att de kan skada sig eller gå ut och inte hitta hem. Är detta rätt? 
Yngve Gustafson, överläkare och professor i geriatrikSjälvfallet måste man kunna skydda demenssjuka människor som riskerar sitt liv.
Undersköterska : Tack, hoppas vi kan gå på den.
YW: Jag har haft förmånen att fått lyssna på Yngves föreläsningar vid ett par tillfällen. Vid enav dessa föreläsningarna vände sig föredraget även till beslutsfattare och politiker. Yngve frågade publiken hur många av åhörarna som tillhörde dessa. INGEN visade det sig. Heja på Yngve, kämpa vidare trots dålig respons från beslutsfattarna. Till slut kansje de dyker upp
Olga: Yngve, är det så att många äldre i Sverige är övermedicinerade?
Yngve Gustafson, överläkare och professor i geriatrik: Ja, det förekommer en mycket stor övermedicinering av demenssjuka människor i Sverige. Särskilt har överanvändningen av morfinplåster bidragit till att många demenssjuka människor dör i förtid.
Dotter 2: Jag efterlyste flera gånger foton på personalen som kom. På sjukhusen har de inte sällan numera foton på personalen sitter uppe vilka som jobbar olika pass. Att få ett litet "häfte" med tydliga foton på den personalgrupp som arbetar borde inte vara något stort att åstadkomma inom hemtjänsten. Saknar verkligen en pedagogisk tanke med mycket inom hemtjänsten! fler pedagoger behöver anställas för stöd för personal!
Bella : Jag är nyfiken på arbetskläder, hygien rutiner med mera. Reagerade på att det inte användes förkläde vid vissa moment, att det inte användes ha dalar till insulin med mera. Hur är rutiner och regler kring det hos er? Förstått det på att det är lag på kortärmat sedan 1/1 i år. 
Ann-Sofi Holm Danielsson, områdeschef Vännäs hemtjänst: Tyvärr inga arbetskläder ännu. vi har rutiner för detta och får ständigt påminna varandra.
personal.: Hej Yngve kommer du till Göteborg?
Yngve Gustafson, överläkare och professor i geriatrikJag kommer med jämna mellanrum till Göteborg och har en del föreläsningar inbokade under våren. 
Joakim: Har ni scheman och dokumentering i mobiltelefonerna?
Ann-Sofi Holm Danielsson, områdeschef Vännäs hemtjänst: Scheman och en hel del inofrmation i mobilerna men inte dokumentationen.
Marianne: Programmet berörde mig djupt. Speciellt när den gamle mannen fick träffa sin hustru. STARKT! Det var det han behövde.
Bea: Eloge till chefen, det är av stor vikt m en engagerad o driven ledare. 
Johanna : Ann-Sofi är ni nöjda med tes ? Arbetar själv i det som planerare o känner frustration ofta . 
Ann-Sofi Holm Danielsson, områdeschef Vännäs hemtjänstJa, absolut ett jättebra planeringsprogram som underlättar planeringen.
Vonnika: Absolut skicjka Yngve till Riksdan för att höja kompetens och medvetenhet!
Vårdläraren: Yngve tips på bra ställen att hitta tips och forskning inom geriatriken i underskötetskeutbildningen. Vart är du i Borgholm och Nybro, går det att hitta någonstans?
Yngve Gustafson, överläkare och professor i geriatrikDet finns bra grundläggande läroböcker i geriatrik för sjukssköterskor och undersköterskor. Dessa böcker borde finnas på alla arbetsplatser inom äldrevården.
Yngve Axelsson: Jag tycker att det var bättre förr, när dom gamla fick flytta till service-boende i närhet till ålderdomshemmet , och när vårdtagarna inte klarade att bo där, fick flytta in på ålderdomshemmet! Som det är nu får ju vårdtagarna sitta ensamma i sina stugor, ingen att prata med, det enda roliga som sker är när posten kommer! 
Maria Lundqvist: Äntligen tas hemtjänsten upp...har arbetat i hemtjänst i 16 år....finns inget bättre jobb ...är utbildad uska...men jag saknar arbetskläder..handskar och skyddskläder samt id-bricka i programmet....arbetar på västkusten.....ser fram mot fler program....
Lotta: Hemtjänsten var mycke bättre på 80 och 90 talet. Då hade vi tid och kontinuitet!
Eva: Hej Yngve. Hemtjänstens personal är outbildad, men, har läkarna som sköter våra gamla idag utbildning när det gäller äldre och hur de tål mediciner? Man vill ju gråta när man kommer hem till äldre som ska ha tolv tabletter bara till frukost. 
Yngve Gustafson, överläkare och professor i geriatrikTyvärr är läkarkåren den vanligaste orsaken till att gamla blir sjuka genom att de skriver ut för höga doser och olämpliga läkemedel. Detta beror på bristfällig utbildning av läkarna. 
Lennart: Hej Jag känner inte igen mig. Har jobbat inom hemtjänsten. Till dig som är chef var tycket inte att du var engagerad. Hur kan du anställa en hästskötare???. Tacksam för svar. Om dom gamla och sjuka inte vill äta, vanför tvingar ni dom då? De är väl deras val. Tacksam för svar.
Ann-Sofi Holm Danielsson, områdeschef Vännäs hemtjänst: Frida har visat sig vara en väldigt duktig medarbetare, självklart hoppas jag att hon utbildar sig i framtiden. Jag tycker inte att vi har tvingat i någon mat. 
Hoppas på svar: Hemtjänsten är väl kommunal? Så det är helt olika regler i olika kommuner?
RedaktionenBiståndsbedömarna i kommunerna förhåller sig alla till socialtjänstlagen.
Ingrid : Fungerar det inte bättre med mindre hemtjänstgrupper?
Yngve Gustafson, överläkare och professor i geriatrik: Om du följer programmet kommer du att se vad som händer när man delar personalgruppen i mindre enheter, vilket ökar kontinuiteten.
Anki Arbetsterapeut: Tack för ett toppenprogram o berör. Hoppas att Arbetsterapeuter lyfts fram som resurs i programmet. 
Katharina: Många frågar om Yngves föreläsningar... kan man se någonstans alla platser och tider som är inbokade runt om i landet framöver?
Yngve Gustafson, överläkare och professor i geriatrik: Nej, men det finns en del annonserat på nätet. 
Marina : Hur kommer det sig att vikarien jobbade i privata kläder med långärmad tröja? Hygien? Njaaa... Och hemtjänstens chef verkade rätt otrevlig mot sina anställda....
Ann-Sofi Holm Danielsson, områdeschef Vännäs hemtjänstVi har inga arbetskläder och vi jobbar hemma hos personer. hygienrutiner får vi ständigt påminna varandra om. Mitt jobb som chef är att vara tydlig och driva verksamheten framåt.
O: vem var programmet tillägnat 
Redaktionen: Det var tillägnat Saimi, som gick bort för några dagar sedan.
Undrande : Yngve; Personer med demenssjukdom och som bor hemma har ofta stora behov men de avsäger sig hjälpen. Hur kan man göra för att de ska få den hjäp de behöver utan att det blir "övergrepp"? 
Yngve Gustafson, överläkare och professor i geriatrikI Sverige har vi ännu inte lagstiftning som gör det möjligt att ge en person hjälp mot personens vilja. Sådan lagstiftning förbereds just nu.
Moderator: Det kommer fortfarande in väldigt mycket frågor. Har ni egna berättelser som ni vill dela med er av kan ni mejla hemtjansten@svt.se 
Olga: Kära folket! Jag har jobbat i mina privata kläder i 4,5 år i Stokcholm i Danderyd!! Alla kommuner och företag har inte arbetskläder. Det handlar om ekonomin...
Adam P: Hej. (Skrev förut, men meddelandet verkade aldrig dyka upp. Skriver därför igen, i princip samma meddelande). Jag tänkte på Henning som ville ha social stimulans. Skulle en inte kunna erbjuda honom att följa med i bilen några timmar, kanske t.o.m fråga om han vill följa med till en annan brukare, t.ex. han som var så pratglad och ville visa både bilder och tavlor? Kanske skulle de tillsammans skapa en ny vänskap. Kanske skulle de kunna ses även hemma hos Henning, nere i källaren där han då kan tälja sina figurer, utan att behöva oroa sig. Detta skulle väl även kunna appliceras på flera brukare? Sedan kan skjuts hem kanske ordnas antingen med hjälp av hemtjänsten eller kanske taxi om det inte hinns med? Bra program!
Ann-Sofi Holm Danielsson, områdeschef Vännäs hemtjänst: Fortsätt följ programserien så kommer du att få svar på många av dina frågor.
dotter: Skulle vilja veta vilka tillstånd som diagnostiserats som demens som inte är det? Vad går att bota?
Yngve Gustafson, överläkare och professor i geriatrikDen vanligaste orsaken till "falsk" demens är depressioner. Andra orsaker till demensliknande tillstånd kan vara läkemedelsbiverkningar och näringsbrist. 
Madde bmg : Ann-Sofie du är guld värd i hemtjänsten och hoppas verkligen fler söker till vården genom detta program. Gråtit många skvättar ikväll. Och tur du har så många bra anställda. Kram
Monica Hallor: Vill bara berömma fin personal för fint bemötande! Har själv jobbat inom äldreomsorg och socialpsykiatri och har en mamma med alzheimer, så jag vet vad jag talar om! Blev glad att se dessa fina tjejer! Och härliga brukar! Hälsa till dom! Monica Hallor i Hallsberg Extra kul att det var från vännäs! Min pappas hemtrakt där jag har många släktingar
Kerstin: Saimi, var det damen som inte ville äta?
Redaktionen: Ja, det stämmer.
Inkerinkan: Kommer alla frågor kunna ses? Eller är det bara de som visas här som alla kan ta del av?
ModeratorBara frågorna som syns i flödet.
Syster: Varför får inte allmänläkarna på Hälsocentraler dessa kunskaper? Det är ju de som ser till de boende på olika "hem". 
Yngve Gustafson, överläkare och professor i geriatrik: I vårt grannland Norge måste läkarna som sköter äldreboenden ha en speciell utbildning som tyvärr inte krävs i Sverige. 
O: vem var sami vad person med i programmet 
RedaktionenSaimi var kvinnan som fick glass av Annelie från hemtjänsten.
Stina : Tack för ett bra program! Undrar bara vem som beviljat hela 15 minuters social samvaro? Personalen hinner ju knappt ta av sig skorna...
Ann-Sofi Holm Danielsson, områdeschef Vännäs hemtjänst: Det kan till exempel röra sig om längre tillsyns besök flera gånger per dag. Men längre socialsamvaro är nog det vanligaste. Men det är utifrån den enskildes behov.
Moderator: Om några minuter stänger chatten! Tack alla som hört och hör av sig!
Michael: Hej, Vilket fint program som SVT gör. Hoppas att programmet också kan få en politisk effekt, skapa diskussioner. Bra att programmet visar både utmaningar och glädjeämnen i hemtjänsten. Tack Mickael
Ingrid: Intressant program. Ser fram emot nästa program
Bettan: Ann-Sofie är du på besök hos dom äldre inland?
Ann-Sofi Holm Danielsson, områdeschef Vännäs hemtjänst: Det händer från och till och det betyder mycket för mig.
Mats: Tack själva för ett himla viktigt och bra program. Förmodligen det viktigaste på länge. Ser fram mot nästa avsnitt. Tack för ikväll! 
Eva: Mycket bra med en engagerad chef som förmår lyfta sin personal och får dem att se sig som aktiva team-medlemmar! Heja Ann-Sofi! Och Anneli och Frida, vilka härliga människor!
Yvonne: Tror att det finns mycket att hämta från Danmark . Deverkar också vara långt framme med äldrevården. Demensbemötandet i synnerhet .Både läkare i sjukvården och hemtjänst personal bör gnuggas i detta. Tror du detta kommer?
Yngve Gustafson, överläkare och professor i geriatrikVissa saker är bättre i Danmark, men det finns väldigt lite geriatrisk kompetens och begränsade möjligheter till rehabilitering. Men, visst vi har mycket att lära från våra grannländer. 
"Luran": Reagerade på att en av brukaren inte vågade gå ner och arbeta med sitt virke. Rädd för att skada sig? Har de inte larm? 
Ann-Sofi Holm Danielsson, områdeschef Vännäs hemtjänst: Jodå de flesta har larm men är ändå rädd för att skada sig eller ramla itrappen. Fortsätt gärna och följa serien för att se hur det går.
Karin: Så viktigt att belysa och informera om våra äldres situation i dagens Sverige!!!!
Anita: Blir som pensionär lite intresserad av att göra någon insats. Vad behövs mest, tycker ni, när man inte har någon sjukvårdsutbildning? Har arbetat i skolan.
Yngve Gustafson, överläkare och professor i geriatrik: På många orter finns det frivilligorganisationer där man kan göra mycket nytta. T ex att besöka ensamma människor, följa med de på promenader, läkarbesök etc.
Anhörig: Det är tråkigt att dagverksamheten för de som bor hemma i Vännäs har dragits ner till en dag bara!
Ann-Sofi Holm Danielsson, områdeschef Vännäs hemtjänstJättetråkigt, men verksamheten fortsätter i vännäsby och frivilligcenter gör ett jättebra jobb för att skapa träffpunkter.
Ingegerd: Tack för ett bra program, men är rädd för att bli gammal, har varit det i många år
Yngve Gustafson, överläkare och professor i geriatrik: Med gemensamma krafter kan vi förbättra äldrevården och äldreomsorgen. Forskningen visar att bättre kunskap och kompetens som höjer kvaliteten i vården kan minska kostnaderna med ca 30 %. 
Yngve Gustafson, överläkare och professor i geriatrik: Tack för alla era frågor, jag har försökt att svara på så många som möjligt. Fortsätt gärna att titta på serien och debatten den 7 november. Hälsningar Yngve Gustafson
Ann-Sofi Holm Danielsson, områdeschef Vännäs hemtjänst: Tack för alla fina frågor och engagemang, fortsätt gärna följa oss i TV. Kram Ann Sofi 
Moderator: Nu stänger vi chatten! Tack igen alla som hört av sig. Mejla hemtjansten@svt.se om det är något ni funderar över. Och fortsätt följ serien – vi är tillbaka i rutan om en vecka igen :)

Se premiärprogrammet här!

Frågor eller funderingar om hemtjänsten? Hit kan du vända dig

Läs mer: Hemtjänstens stora oro: Att brukaren ska svälta