”Charlotte Kalla är den största tävlingsjäveln”

Det svenska längdlandslaget gjorde ett av sina bästa resultat någonsin vid de olympiska spelen förra året i Sotji. Nu ett år senare är det tid för nästa mästerskap som avgörs på hemmaplan i Falun. Några siktar på pallen, andra kämpar om en startplats. Nu är lamporna på.

I serien Sveriges skidhjältar följer vi det svenska landslaget på nära håll under ett år av förberedelser inför det stundande världsmästerskapet. Vi följer träning, tävling och vardagsliv för några av våra största skidstjärnor.

Vi möter stafettlaget med Anna Haag, Charlotte Kalla, Emma Wikén och Ida Ingemarsdotter som skapade stor dramatik under OS när de tog guld före Finland och Tyskland.

– Mitt mål den här säsongen är att åka fort på VM i Falun, säger Charlotte Kalla.

– Charlotte Kalla gillar inte att förlora, hon är den största tävlingsjäveln jag vet, fyller Anna Haag i.

Vi följer sprintkungarna Emil Jönsson och Teodor Peterson samt utmanaren Magdalena Pajala. Vi träffar nykomlingar som Stina Nilsson, Simon Persson och Anton Lindblad och stafetthjälten Lars Nelson och hemmasonen Calle Halfvarsson som alla siktar mot nya framgångar i Falun.

– Jag har aldrig varit så förberedd som jag är nu, berättar Emil Jönsson.

Exklusiv inblick i arbetet bakom landslaget
Utöver åkarnas framfart i spåren får vi även en exklusiv inblick i arbetet bakom landslaget. Tränare, vallare och landslagsteamet gör alla sitt yttersta för att åkarna ska kunna prestera på topp. Och så träffar vi förbundskapten Rikard Grip som ser till att åkarna är förberedda på bästa sätt.

I första avsnittet möter vi åkarna Charlotte Kalla, Emil Jönsson och Lars Nelson som tillsammans med övriga landslaget är på tävlingar i Norge och träningsläger i Italien.

Serien sänds i 5 delar om 50 minuter med nytt avsnitt tisdagar klockan 22.30. Följ snacket under taggen #sverigesskidhjältar

Seriestart tisdagen den 13 januari klockan 22.30 i SVT1 och i SVT Play.