Gå direkt till innehållet

Därför har vi pausat boktipsen i Go´kväll

Somliga gör en poäng av att Go’ kväll och SVT backat om boktipsen efter massiva påtryckningar. Den vedertagna verklighetsbeskrivningen lyder; Go’ kväll tog bort boktipsen permanent. Nu efter trycket från tyckare och tittare så pudlar SVT. Det är dock inte sant om man förhåller sig till verkliga fakta i målet och narrativet blir inte sannare oavsett hur många som ansluter sig till kören.

Bengt Strömbro, ansvarig utgivare Go’ kväll, Lisa Åden Westman, producent och Johan Erhag, projektledare. Foto: SVT/Matilda Sandberg

Vi pausade boktipsen i höst, hela tiden fast beslutna om att de skulle komma tillbaka i ny form. Vi har heller aldrig påstått annat. Däremot är vi tacksamma för att debatten pekat på hur viktiga lästipsen i Go’ kväll är. Vi är sen gammalt ödmjukt medvetna om Go’ kvälls stora betydelse för litteraturbevakningen och läslusten i Sverige. Drevet förra veckan stärker oss bara i vår övertygelse om att slå vakt om boktipsen dom närmaste åren.

Sanningen är att engagemanget, publikt sett, tyvärr har sviktat för våra lästips dom senaste åren och det har bekymrat oss. Läslusten är en del av Go’ kvälls DNA och utgångspunkten har hela tiden handlat om hur vi kan utveckla formerna för lästipsen så att vi fortsatt uppfattas som relevanta, många år framåt, för hela vår stora breda Go’ kväll-publik.

Den som känner Go’ kväll vet att vi över tid förändrar vi programmet gradvis. En viktig anledning till att vi nu drygt 20 år senare fortfarande har en stor tv-publik. Exempelvis pausade vi biorecensionerna i våras, som också varit ett återkommande område och dom är tillbaka nu i höst efter att vi utvecklat formen. Vi strävar alltid efter förnyelse som både välkomnar nytillkomna vuxna mitt i livet samtidigt som vi vill slå vakt om relationen till våra äldre tittare som troget följt oss genom åren. Just den här balansakten är en verklig utmaning. Vår målgrupp startar vid 45 med ett spann upp till våra äldsta tittare som kan ha hunnit fylla det dubbla. Vi vill vara relevanta för hela vår vuxna publik.

Litteraturens roll i Go’ kväll uppstår inte heller av sig själv utan i samklang med övriga innehållsdelar. Kuggar som behöver varandra för att helheten skall uppstå. Det är något som vår proffsiga Go’ kväll redaktion är mästare på att hantera.

Vi lyssnar alltid på våra tittare och självklart har vi berörts av den kritik som förekommit de senaste dagarna. Vi bejakar debatten som följde vårt beslut att pausa boktipsen, det visar på ett stort engagemang för vårt program, men anser att det är viktigt att korrigera när osanningar får fäste.

På Go’ kväll är vi alltid angelägna om att behandla våra medarbetare, oavsett om de varit tillsvidareanställda i 40 år, eller jobbat som frilansare ett halvår, på ett sjysst och ärligt sätt.

I debatten om boktipsen i Go' kväll så har flera osanna uppgifter eller starkt vinklade påståenden förekommit. Ingalill Mosander har t e x sagt i flera medier att hon blev uppringd av en okänd projektledare som gav henne ”sparken”. Så skulle vi på Go' kväll aldrig kommunicera med en medarbetare och det är heller inte sant. Det var producenten Lisa som ringde, som Ingalill arbetat tillsammans med i många år på Go’ kväll. Samtalet skedde i maj och ingen av undertecknade har uppfattat något som tytt på att vi varit i konflikt med varandra efter det. Ingalill är en högst älskad profil och kollega. Innan vi skriver kontrakt med någon expert vill vi alltid vara överens med vederbörande om förutsättningar och omfattning, och vad gäller lästipsen är vi ännu inte klara med formerna för nästa år. Att det skulle vara samma sak som att Ingalill fått sparken håller vi inte med om. 

 Johan Erhag, projektledare Go’kväll 
Lisa Åden Westman, producent Go’kväll 
Bengt Strömbro, programchef SVT Umeå och ansvarig utgivare Go’kväll