Gå direkt till innehållet

En lååååångsam miljonsuccé!

Man ska inte ropa hej förrän man går över ån men jag väljer att göra ett undantag. Vi har knappt kommit halvvägs in i vår sändning från älgarnas vandring till sommarens rika betesmarker och ännu har ingen älg simmat över älven men redan nu kan vi konstatera att älgarna i Ångermanländska Kullberg gör succé bland tittarna. Över en miljon startade videoströmmar på SVTPlay och mer än en och en halv miljon tittade timmar. Så här långt. Det är nästan ofattbart i en strömmad tv-värld där konkurrensen är benhård om publikens uppmärksamhet och ofta dominerad av påkostat drama, kändistäta realityserier eller virala Youtubeklipp.

Bengt Strömbro foto: SVT/Matilda Sandberg

Redan när vi för tre år sen kort bekantade oss med älgarnas vandring i ett avsnitt av Mitt i Naturen som vi producerar här på SVT i Umeå så förstod vi att det var en särskild upplevelse, en unik berättelse om de hundratals älgar som varje år, vid samma tid vandrar och simmar så nära att man kan följa det med blotta ögat från ett vandrarhem i Kullberg. Vi ville att fler skulle få uppleva det. Inspirerade av våra public servicekollegor på norska NRK som skapat framgångar med sin ”sakte-tv” och baserat på den egna statistik som paret som driver vandrarhemmet fört över älgarnas vandring i flera år så föddes idén om ett slow-tv projekt. Minst 400 timmar kommer vi sända, kanske fler, beroende på när vandringen är över, älgarna bestämmer. Tänk Här är ditt liv med Lasse Holmqvist som hade öppen sluttid på 80-talet. Varför fångas då så många av älgarnas långsamma vandring på SVTPlay och i Kunskapskanalen där vi också sänder dagtid? Utifrån de hundratals reaktioner som nu strömmar in så finner vi olika tittarnycklar. Självklart bara att få se älg räcker långt, detta ståtliga djur, som fascinerat människan genom tiderna. Eller kunskapstörst, att få veta mer om fenomenet älgvandring. En viktig förutsättning är förövrigt vårt fina samarbete med Göran Ericsson på SLU med forskarkollegor som bidrar med ovärderlig kunskap och möjligheten att få följa tre GPS-märkta älgar. Samtidigt tog det tre dygn innan den första älgen dök upp i bild och hundratusentals följde sändningarna, timme efter timme ändå. Det som överraskat mest, inte minst hos mig själv som suttit förtrollad större delen av påskhelgen framför skärmen i väntan på älgarnas intåg, är det närmast meditativa att se våren stilla växa fram vid Ångermanälven, som en levande tavla. Timmar helt utan älg som många gånger varit nog så givande. Eller som en tittare kärnfullt formulerat det i kontakt med SVT.

 

  Vackra bilder, porlande vatten, fågelkvitter, älgar förhoppningsvis och tystnad. Helt perfekt! Så här skulle det var dygnet runt, året om. Mycket behagligt.”

 

Jag vet inte om jag själv skulle önska ett liv med porlande vatten och fågelkvitter dygnet runt under årets alla dagar men jag förstår känslan. Först var jag otålig, ingenting händer, men efter en stund fann jag det oväntat rogivande att få stanna upp i en naturspegling som utmanade genom att bara vara det den är på sina egna villkor och i sin egen takt. Ofiltrerat. Så ofiltrerat något nu kan vara när man vänder 15 kameror mot det och klipper mellan olika bildvinklar. Just antalet bildklipp i en långsam sändning är en konst i sig. Hur långsamt är tillräckligt långsamt utan att det antingen upplevs för hastigt eller för segt? I snitt ligger vi på varje bildsekvens i ca 30 sekunder. En evighet med dagens tv-mått mätt. Men det kan fortfarande upplevas som ”snuttifierat”. Bäst beskrivet av en tittare som hörde av sig och bad oss dra ner på tempot. Tipset till bildproducenten var att inte växla kameror oftare än det tar att dricka en slät kopp kaffe.

 

Har du inte hunnit titta själv ännu? Känn ingen stress. Minst 200 timmar återstår i skrivande stund av sändningen från Kullberg med älgarnas sällsamma vandring. 

 

Bengt Strömbro, programchef SVT Umeå