Gå direkt till innehållet

Sällskap med SVT1 – ett nytt utbud under dagtid

Hur ska tiden kännas meningsfull när vi bara får vara hemma? Eva Beckman och Jan Helin skriver om den nya satsningen, Sällskap med SVT1.

Vi kanske inte har något mirakel till svar, men vi vill dra vårt strå till stacken med en tydlig satsning i SVT1 till de vi nu särskilt behöver värna och ja, få att stanna hemma: våra medmänniskor som befinner sig i riskgrupperna för Corona-viruset. Våra äldre och alla med nedsatta krafter att stå emot viruset. 

 Från och med måndag lanserar vi en satsning särskilt riktad till dig som längtar efter sällskap och förströelse. Att erbjuda avkoppling och resa i sinnet till en annan värld har alltid varit en av tv-mediets stora styrkor. Behov som nu visar sig kunna bidra på ett mycket konkret sätt till folkhälsan. Vår idé är enkel och snabbt ihopsatt, men vi hoppas att den ska bidra till mindre tristess, mer upplevelser och på så sätt skapa en viktig effekt – mindre rörelser ute i samhället hos våra äldre

Om vi med denna satsning kan bidra till att 250 000 människor ser mer på tv på dagtid än att gå ut när rörelserna är som störst i samhället så kan det visa sig vara mätbart på Coronans effekter och ja, faktiskt rädda liv. Så vad ska vi göra? 

I dag repriserar vi många av våra program som visats kvällstid i veckan under dagtid. Under ett par månader framåt tänker vi nu om och satsar på unik programmering för att erbjuda SVT1 som sällskap under dagarna. 

Efter morgongymnastiken med Sofia Åhman tar en programvärd vid, hälsar dig välkommen och lotsar igenom tv-dagen. Först ut är Micke Leijnegard. 

Programvärden kommer att guida dig mellan kära återseenden som Skärgårdsdoktorn och Saltön. Vidare till en mysig detektivserie i landsbygdsmiljö såsom bara britterna kan göra dem i form av Father Brown. Därefter till nostalgisk underhållning som Gäster med Gester och Här är ditt liv. Och så lagom till eftermiddagskaffet: varje dag minst en matinéfilm av bästa sort. Vi radar upp titlar som ”En enkel till Antibes” med Sven-Bertil Taube, ”Så som i himlen” med Mikael Nyqvist, ”7 miljonärer” med Suzanne Reuter och Loa Falkman, ”Te med Mussolini” med Cher och Judi Dench, ”En kille och en tjej” med Brasse Brännström och Clair Wikholm, ”Miraklet i Viskan” med Rolf Lassgård och Ingvar Hirdvall, ”Jönssonligan på Mallorca” med Gösta Ekman, Birgitta Andersson och Ulf Brunnberg. 

När filmen klingar ut – tar Karantän-tv vid, vår specialsändning som hanterar vardagslivet i skuggan av Coronan med humor. 

Och lugn – du kommer inte att riskera att missa någonting. I SVT2 och i våra digitala tjänster SVT Nyheter och SVT Play kan du som nu hela tiden ha koll och följa nyhetsläget. Blir det tillräckligt skarpt nyhetsläge så lovar vi att bryta in i programmen och berätta direkt. Annars inte. För hur nyhets- och samhällsintresserade vi än är, känner vi nog alla ett behov av att få tänka på något annat och låta en annan värld ta plats. Därför erbjuder vi dig nu en möjlighet att delta i kampen mot Coronan på det mest effektiva sätt vi känner: tvätta händerna och koppla av framför tv:n. 

Varmt välkommen! 

Eva Beckman, Programdirektör, SVT
Jan Helin, Mediedirektör, SVT