Gå direkt till innehållet

Specialanpassad säkerhetsutbildning för utrikesredaktionen

Varje utrikeschefs absoluta mardröm är att medarbetare dödas i tjänsten. Det otänkbara händer ju, när journalister alltmer blir en måltavla i konflikter. Att flagga med att man tillhör pressen skapar inte längre trygghet - i värsta fall är det precis tvärtom.

Foto: SVT

SVTs utrikesmedarbetare har sedan många år regelbundet gått på säkerhetskurser, men för första gången arrangerar SVT Säkerhet en egen säkerhetsutbildning specialanpassad för utrikesredaktionens behov. Den 17-18 augusti ska drygt 30 medarbetare, både reportrar och fotografer, delta i en kurs späckad med både teori och praktik.

Kan man hålla huvudet kallt om någon pekar hotfullt på en med kalashnikov? Hur ska man bäst agera om man blir tagen som gisslan? Hur hejdar man ett massivt blodflöde? Och i vilket läge gör man bäst i att slåss för livet?

Nyligen presenterade Sveriges största mediaföretag, inklusive SVT, en gemensam avsiktsförklaring i syfte att stärka säkerheten för medarbetarna. Tanken är att skapa en gemensam standard för hur säkerhetsarbetet ska bedrivas för samtliga journalister som jobbar i konfliktzoner, oavsett företag. Det handlar bland annat om att skapa rutiner för bedömning av risker och för det förebyggande arbetet. Till exempel ska alla som jobbar i farliga miljöer ha relevant skyddsutrustning och ha gått relevant säkerhetsutbildning. Och frilansare ska ha samma rätt till stöd när det gäller säkerhet som fast anställda.

Mediaföretagen träffas idag regelbundet för att utbyta erfarenheter och stötta varandra i arbetet med att bedöma och minimera risker - ett unikt samarbete. I den här frågan ska vi aldrig konkurrera, utan bara lära av varandra.

Säkerhetsarbetet står högt på alla stora mediaföretags dagordningar. I färskt minne finns förstås mordet i Afghanistan på SRs korrespondent Nils Horner och gisslantagningen i Syrien av frilansjournalisterna Magnus Falkehed och Niclas Hammarström. Och tyvärr är det inte de enda  exemplen på traumatiska händelser som drabbat svenska journalister på senare år.

Det är värt att minnas att det ändå i första hand är det egna landets journalister som utsätts för hot, försvinnanden och våld i samband med krig och konflikter. För de utländska journalisterna är trots allt den största risken att råka ut för en trafikolycka. Men enligt Reportrar utan gränsers sammanställning har sedan 2006 minst 780 journalister dödats -  just för att dom har utfört sitt jobb.

Syrien, Afghanistan, Libyen, Somalia och Irak är några av de länder som är allra mest riskfyllda att rapportera från. SVT har under våren besökt samtliga dessa länder och vår avsikt är att fortsätta vår bevakning från högriskländer - med bästa möjliga säkerhet. Vilka ska annars berätta vad som händer människor i krig och konflikter, om inte journalister finns på plats.

Mediaföretagens gemensamma avsiktsförklaring