Gå direkt till innehållet

Svensk visskatt möter populärkultur i Allsången

SVT:s programdirektör Lena Glaser har varit på repetition på Allsång på Skansen dagen innan sommarklassikern drar igång.

Sanna Nielsen tillsammans med Per Rådelius, projektledare för Allsång på Skansen.

I morgon drar Allsång på Skansen igång och då blir det sommar på riktigt! Start direkt efter midsommar - som ju i år på de flesta ställen klarade ett annat kriterium för sommar, nämligen att det är över tio grader i snitt över dygnet. Det sommarkriteriet brukar, tror jag, Allsången också klara, även om det ju minst ett par gånger varje år blir en helt annan, men lika hjärtlig, stämning när publiken sitter inlindade i allt från sopsäckar till mer välorganiserade regnställ och sjunger.

Det ostadiga vädret kan nog sägas vara lika typiskt för Sverige som fenomenet allsång. Vi gillar helt enkelt, mer än andra att sjunga tillsammans.  Och det är sannolikt det främsta skälet till att det vid det här laget har sjungits tv-sänd Allsång från Skansen sedan 1979, med mellan en och en halv och två miljoner tittare i snitt de senaste åren.

I år blir det ovanligt många nyheter. Först och främst nya programledaren Sanna Nielsen förstås, men även ny kapellmästare Stefan Brunzell, nytt band och ny scenografi.

Jag var på repetitionen inför morgondagen och mötte en strålande Sanna Nielsen tillsammans med projektledaren Per Rådelius efter en lyckad genomgång av några av låtarna tillsammans med bandet.

I morgon kommer Benny Anderssons orkester, Frans, och Miriam Bryant. Senare i sommar kommer Malena Ernman, Laleh, SaRaha, Veronica Maggio, Bob Hund och Tensta Gospel Choir. Bara för att nämna några exempel. Det blir en fullspäckad sommar med åtta program allt som allt, 30 nummer bokade hittills (men vi kan säkert förvänta oss överraskningar och tillägg) och den 19 juli är det en timme extra – Allsångsscenen är din Orup!

Sånghäftet är som vanligt fullt av gamla fina svenska visor, allt ifrån Balladen om herr Fredrik Åkare och den söta fröken Cecilia Lind och Dansen går på Svinnsta skär, till gamla godingar som Du är den ende och Aj aj aj det bultar och det bankar.

Svensk visskatt möter populärkultur, skulle man kanske kunna säga? Men de mer sentida låtarna lyser lite med sin frånvaro. Jag frågar Per Rådelius vad det beror på och han svarar att låtarna i sånghäftet är så starkt förknippade med svensk sommar och att det hela bygger på igenkänning och att så många som möjligt ska kunna sjunga med.

Sanna är den sjätte programledaren sedan starten 1979. ”Sången och musiken är min naturliga kraftkälla”, skriver hon i inledningen till Allsångshäftet. Och sång och musik är nog en naturlig kraftkälla för många. Ett sätt att samlas, glädjas, koppla av och för ett ögonblick bara låta sig dras med.

Sanna känns under alla omständigheter som en helt naturlig kraftkälla alldeles av sig själv denna måndagförmiddag. I morgon njuter vi i fulla drag av att sommaren och Allsångssäsongen äntligen har börjat!

Vill du läsa mer om alla sommarens Allsång, veta mer om tävlingen Minallsång, artisterna och annat gå in här

 

Publicerad: