Gå direkt till innehållet

Tack för lektionen, Gunnar!

” Hej!
Glömde nästan bort att höra av mig om VVM 24/8!
1. Rörstrand uttalas Rörstra´nd, inte rö´rstrand.
2. Mellan-till heter det inte. Antingen mellan A och B, eller från A till B.
3. Fluor uttalas med ett tydligt u, inte flor!
Och från förra lördagen hittade jag Sto´lbova, ska vara Stolbo´va.
Vänligen,
Gunnar Barke”
 
Just nu rullar redigeringen av vad som kommer att bli den allra sista säsongen av Vem vet mest. Efter 1909 avsnitt kommer pultarna att ställas undan och lamporna släckas ner. Vi vet att många tittare kommer att sakna programmet som en del av sin vardagsrutin, och den känslan är väldigt ömsesidig. Frågeredaktionen i Göteborg är vana vid att ha löpande dialog med besserwissrar och kalenderbitare från hela landet (de är inte ett släkte som vilar på hanen om de tycker sig ha uppfattat något faktafel eller misstag) men ingen är mer dedikerad än Gunnar Barke från Örebro. Under alla de år som Vem vet mest sändes dagligen förde Gunnar noggrant protokoll över små och stora felsteg i programmet och skickade detta till mig som ansvarig utgivare - samt till producent och programledare - som ett samlat facit i slutet av veckan. Och han var skoningslös. Gunnar är som pensionerad SR-medarbetare en mycket bildad man, troligen den mest allmänkunniga jag någonsin stött på, och han lägger ribban högt för vad som kan anses acceptabelt när det gäller uttal och språkliga frivoliteter. Rickard Olssons franska uttal var en återkommande källa till förfäran (”Dzann d’Arc, inte Sjånn d’Arc för Guds skull!!!”) liksom redaktionens lättsinniga inställning till främre och bakre ch-ljud i tyskan:
 
”Hej!
Mina noteringar från veckan:
1.Heureka uttalas hev´reka, inte heure´ka.
2. Für Elise uttalas med e på slutet, inte Elis.
3. Brecht ska uttalas med främre, inte bakre ch-ljud. Det står bredvid en främre vokal. Skillnad mot tyska ach, där ch står vid en bakre vokal.
Elementärt!
4. Och på tal om Gutenberg. 1000 år före honom tryckte kineserna böcker enligt samma metod.
Kunde ha sagts!
Vänligen,
Gunnar Barke”
 
Mest upprörd blev han om felen var återkommande! När den nya programledaren Johan Wester under sin första sändningsvecka lät undslippa sig att den brittiska drottningen hette Elisabeth den förste (”Det ska vara första i femininum har jag ju sagt femtielva gånger!!”) blev det demonstrativt tyst från Gunnar i flera veckor. Vi var oroliga att han hade gett upp hoppet om oss helt. Så småningom kunde han dock inte hålla sig längre utan skickade några korthuggna noteringar:
 
”Såg de första minuterna av kvällens program.
Där uppträdde en grupp chaufförer.
Alla omnämndes som sjafförer. Givetvis. I SAOL och Språknämndens uttalsordbok anges endast ett uttal: sjåfför.
Men i "kunskaps"-programmet VVM gäller konsekvent det felaktiga uttalet.
Skäms!
G. Barke”
 
Han mjuknade så småningom och inom ett par veckor var vi tillbaka på god fot igen. Gunnar och jag förenas i vår avsky för särskrivningar och vår kärlek till körsång, han har haft körövning på måndagar så de programmen fick han alltid titta på i efterhand på Play. Hans noteringar kom punktligt som en klocka utom en kort period förra hösten då han var sänkt i influensa. Han ringde då och då när det var något särskilt viktigt som behövde avhandlas och på redaktionen blev det en stående del av faktakollen att fundera över vad Gunnar skulle säga om ett särskilt uttal eller referens. Nu när Vem vet mest inte längre finns kommer Gunnars blodtryck möjligen att stabiliseras, men vi kommer att sakna honom. Framöver blir det hans barnbarn och sångarvänner som får dra nytta av hans bildningsiver. Jag vet att han uppskattar Kulturfrågan Kontrapunkt och hoppas att han kan tänka sig att skicka en rad då och då för att hålla oss på tårna även där. Tack för de här åren, Gunnar. Som avskedspresent lovar jag dyrt och heligt att vi i samtliga program från Göteborg för evigt ska uttala planeten som U’ranus och inte Ura’nus samt att bevaka genitivformerna som om det gällde livet.
 
Christina Hill
programchef SVT Göteborg