Gå direkt till innehållet

Testa nya SVT Språkplay du också!

"Är det sant? Gratis!? Fantastiskt! Kan jag ladda ned den nu? Finns det en webbversion?" Så kan man sammanfatta reaktionerna från besökarna i montern. Många blev så positiva att de laddade ned appen på stående fot, andra hämtade kollegor för att visa. Erik Hedin, projektledare SVTi, har demonstrerat Språkplay 2.0 på mässan och fick ta emot all fin respons. Bara någon enstaka besökare hade hört talas om tjänsten tidigare men flera sa att de nu ska tipsa både kollegor, elever och föräldrar. Några hämtade handgripligen kollegor till Språkplay-montern(!)

Besökare på mässan testar SVT Språkplay. Foto: Erik Hedin/SVT

Rekordmånga läser nu SFI, svenska för invandrare. Detta gör det extra angeläget att utveckla Språkplay och kunna erbjuda SVT:s utbud för att fler både ska kunna träna på det svenska språket men också för att förstå det svenska samhället.

 

Appen har tagits fram av den ideella organisationen Språkkraft och SVT. Den har utvecklats av Språkkraft i samarbete med bland andra Studiefrämjandet och Sveriges Ensamkommandes Förening som besöker HVB-hem, gruppboenden och asylboenden. Utvecklingen har skett i en nära dialog med användarna och idag erbjuds språkstöd till 18 olika språk, engelska, ryska, spanska, arabiska, turkiska, albanska, bosniska, kroatiska, persiska, finska, grekiska, kurdiska, serbiska, somaliska, amhariska, tigrinska, pashto och azeriska.

 

Tjänsten bygger på interaktiva undertexter på svenska där orden är klickbara och kan översättas om man inte förstår.  Den nya versionen har en stabil teknisk lösning, helt native skriven direkt för IOS och Androids operativsystem.  Tidigare låg testappen som ett skal runt SVT-Play, vilket gjorde att flera program saknade översättning. Nu är utbudet anpassat till de program som har översättning. Navigationen har också förenklats och det finns möjlighet att spara sina favoriter. Utvecklingen är pågående med ständig feedback från användarna. Appen har hitintills kommit upp i över 50 000 nedladdningar.

 

För oss som public service-företag känns det som en viktig tjänst att kunna erbjuda och den vänder sig till en grupp människor som inte har någon relation med SVT sedan tidigare, det är en ny och viktig publikkontakt att förvalta.