Gå direkt till innehållet

Varför har SVT blockerat allt Klassenmaterial från Youtube?

Det har senaste dagarna kommit många frågor till SVT kring varför alla avsnitt från den populära serien Klassen är blockerade på Youtube. Här förklarar Petter Bragée, ansvarig utgivare, beslutet.

Det huvudsakliga svaret är att vi har ett särskilt ansvar för minderåriga medverkande. Klassens stora popularitet ledde under förra året till många olika Youtubeinlägg där avsnitten remixades, klipptes om och recenserades. SVT är i grunden positivt till fankultur, och självklart är det okej att tycka vad man vill om SVTs program på vilken plattform som helst. Men tyvärr var det flera av våra medverkande barn och deras föräldrar som meddelade oss att barnen for illa på olika sätt i sin vardag pga olika hårda omdömen, kommentarer och rent hån på just Youtube. Vi var, vilket jag tror de flesta kan förstå, tvungna att agera. Vi stod inför valet att värdera alla hundratals klipp på Youtube vart och ett för sig. Men vi förstod vilka svåra gränsdragningar och argumentationer detta skulle ge upphov till. Så vi valde att spärra allt material för alla. Vilket var tråkigt, men den minst dåliga lösningen i våra ögon.

Det var dessutom så att det florerade ett antal "recensioner" där uppemot 20 minuter av SVTs videomaterial användes i varje enskild recension. Detta är långt utöver vad som kan åberopas med stöd av undantagen i upphovsrättslagen. Och långt utöver vad SVT har möjlighet godkänna om vi ska hålla våra egna avtal med rättighetsorganisationer, musiker, manusförfattare, skådespelare osv. Dessutom låg annonser på mycket av detta material. Detta påtalades av SVTs jurister ett par gånger i mailväxlingar med olika upphovspersoner innan vi förra hösten tog beslutet att blockera allt vårt egna material. Det slutgiltiga beslutet togs dock alltså främst av omsorg med de unga medverkande. Många i 12-14-årsåldern. Som vi vill skydda från hånfulla kommentarer om prestation, utseende, personlighhet osv. Vi tycker det är rimligt att vi gör vad vi kan.

Av oklara skäl har spärren på Youtube fungerat olika bra under olika perioder sedan vi tog beslutet. Klassenmaterial har åkt upp och ner på Youtube. Detta är tekniska frågor - vårt beslut att blockera allt material av omsorg av våra medverkande ligger fast. Och vi påtalar för Youtube varje gång spärren slutar fungera.

Just nu är det många upprörda kommentarer om SVT på några populära Youtubekanaler som tycker sig ha rätt att använda obegränsat av SVTs material. Det talas om yttrandefrihet, censur, "fair use" mfl begrepp. En vanlig åsikt i kommentarsfälten är att SVT inte tar sitt ansvar när vi blockerat vårt eget Klassenmaterial på Youtube. Vilket är precis det vi menar att vi gör. Och det finns ingen lag som säger att SVT måste göra allt material tillgängligt på Youtube, trots att många verkar ha den bilden. Såklart stoppar vi inte människor från att ha åsikter om Klassen, om SVT, om SVT-chefer. Alla kan göra parodier, lägga upp recensioner osv. Det enda vi har blockerat är vårt eget videomaterial. Av omsorg om barn.

Petter Bragée, programchef SVT Barn Malmö