Kakabaveh (V) i fortsatt bråk med sin partiledning

Foto: Noella Johansson, TT arkiv

Det blir ingen plats i riksdagens utskott denna mandatperiod heller för Vänsterpartiets omstridda riksdagsledamot Amineh Kakabaveh. - Jag fick höra att jag inte driver de frågor som Vänsterpartiet ska driva och att det inte finns något förtroende för mig hos partiets valberedning, säger Amineh Kakabaveh till SVT Nyheter.

Amnieh Kakabaveh är riksdagsledamot från Stockholm, hon är kurd från Iran och har i många år drivit frågor om hedervåld och religiöst förtryck i förorterna och är ordförande i föreningen Varken hora eller kuvad.

Detta har gjort henne både uppskattad och ogillad. Efter partiledaren Jonas Sjöstedt var hon den vänsterpartist som fick mest personkryss i valet (3500) samtidigt som det finns de i partiet som anser att hon bidragit till att svartmåla förorter och muslimer.

Petades från riksdagslistan

Inför valet petades hon från riksdagslistan men efter en medlemsomröstning kom hon ändå med på listan samtidigt som hon petades ned från tredje till åttonde plats.

Sedan många år har hennes agerande skapat en konflikt med partiets ledning och den fortsätter nu.

- Det var inte oväntat att jag skulle få någon utskottsplats. Jag erbjöd mig att kunna sitta i flera olika utskott, men jag är fortfarande isolerad och motarbetad, säger hon.

Hon tänker dock fortsätta arbeta precis som tidigare säger hon.

- Jag kommer att driva frågor om hedersvåld och religiöst förtryck, det drabbar hundratusentals, miljontals kvinnor och barn runt om i världen säger hon. Varför ska jag vara tyst och tiga? säger hon.

"Ingen dramatik"

Christina Höj Larsen, från Vänsterpartiets valberedning vill inte ge några kommentarer  till SVT utan hänvisar till ett tidigare uttalande till Sveriges radio: där hon säger att hon inte ser någon dramatik i frågan.

-Gruppen fördelar de platserna utifrån vad gruppen tycker är bäst. Och där är den helt avgörande frågan just förtroendet till varandra, och att man också respekterar den arbetsordning och de former vi arbetar i, och det är det vi har diskuterat, säger Christina Höj Larsen, till Sveriges radio.

Gör inte hon det?

– Vi har diskuterat den här frågan och resultatet blir att vi föreslår att hon fortsätter som ersättare i EU-nämnden.

Hur mycket har det här att göra med det sätt hon engagerar sig frågor om hedersvåld?

– Det har ingenting med det att göra, säger Vänsterpartiets Christina Höj Larsen, till Sveriges radio.