Utseende: Webb | TV
normal | större | störst
 680 SVT Text         Måndag 18 dec 2017
           RECEPT GO'KVÄLL          1/11
                                        
 Gyllene julsmör/brännvinsost           
                                        
 0,5 g saffran blandat med              
 1 msk varmt vatten alt. brännvin el rom
 300 g smör, mjukt                      
 3 dl lagrad hårdost, riven             
 flingsalt                              
                                        
 Blanda saffran och alkohol eller       
 vatten. Vispa upp smöret, blanda med   
 saffran och ost. Smaka av med salt.    
 Antingen serverar du det direkt mjukt, 
 eller om du vill förbereda             
 dagen/dagarna  innan så lägger du upp  
 det i fina skålar, plastar och ställer 
 i kylen.                               
                                        
                                        
                                        
   svt.se/gokvall svt.se/gokvall        
                                        
 680 SVT Text         Måndag 18 dec 2017
           RECEPT GO'KVÄLL          2/11
                                        
 Lyxiga lussebuller 50 stycken          
                                        
 5 dl mjölk, 3 procentig                
 3 kuvert saffran                       
 1 1/2 dl strösocker                    
 50 g jäst                              
 1 tsk salt                             
 1 dl vispgrädde                        
 16-17 dl vetemjöl                      
 200 g smör, mjukt                      
                                        
 Fyllning                               
 200 g smör                             
 200 g vit choklad, hackad              
 200 g mandelmassa, riven               
 1 dl korinter+1 dl julmust             
 1 ägg till pensling                    
 pärlsocker eller hackad mandel         
                                forts-->
   svt.se/gokvall svt.se/gokvall        
                                        
 680 SVT Text         Måndag 18 dec 2017
           RECEPT GO'KVÄLL          3/11
                                        
 Lyxiga lussebuller 50 stycken          
                                        
 Häll julmust över korinterna. Stöt     
 saffran med 1/2 dl socker i mortel. Man
 kan lösa upp blandningen i lite alkohol
 för maximal smak. Görs gärna i förväg. 
 Blanda mjölk och saffranssocker låt dra
 ett tag (vid brådska värm till 37gr så 
 går det fortare att jäsa). Smula ner   
 jästen i en degbunke, rör ut med lite  
 saffransmjölk tills den löst sig.      
 Blanda i resterande mjölk, socker, salt
 och grädde. Tillsätt mjöl och smör i   
 klickar, bearbeta degen kraftigt 5 min 
 i maskin eller 10 min för hand. Låt    
 jäsa övertäckt med plastfolie över     
 natten i kyl (el 1 h under bakduk om du
 bakat på varm degvätska).              
                                forts-->
   svt.se/gokvall svt.se/gokvall        
                                        
 680 SVT Text         Måndag 18 dec 2017
           RECEPT GO'KVÄLL          4/11
                                        
 Lyxiga lussebuller 50 stycken          
                                        
 Ta fram och dela degen i 4 delar, knåda
 lätt och kavla ut till en platta, ca   
 25x30 cm. Bred på smör, strö över      
 choklad, korinter och mandelmassa.     
 Rulla ihop och skär som kanelbullar, ca
 12 bitar/rulle. Ställ i formar, jäs 20 
 min under duk. Sätt ugnen på 225 gr.   
 Pensla bullarna med uppvispat  ägg,    
 strö över pärlsocker. Grädda mitt i    
 ugnen ca 7 min. De ska börja anta en   
 gyllene färg men fortfarande vara      
 saftiga inuti. För extra glansiga      
 bullar pensla med sockerlag (koka upp 1
 dl vatten med 1 dl socker och valfria  
 kryddor, låt svalna).                  
                                        
                                forts-->
   svt.se/gokvall svt.se/gokvall        
                                        
 680 SVT Text         Måndag 18 dec 2017
           RECEPT GO'KVÄLL          5/11
                                        
 Lyxiga lussebuller 50 stycken          
                                        
 Tips! Baka ut som lussehjärtan med     
 nötkräm: kavla ut  till en platta, bred
 på nöt och chokladkräm. Rulla ihop som 
 kanelbullar fast från båda sidor. Skär 
 i skivor, lägg på plåt. Grädda och jäs 
 enligt ovan. Baka ut längder/krans:    
 Skär degplattan i 4 längder. Bred      
 fyllning på 3 av längderna. Stapla     
 längderna på varann, den utan fyllning 
 överst. Snurra hela längden och lägg på
 plåt. Låt jäsa ca 20 min, pensla med   
 ägg. Grädda på 175 gr vanlig ugn tills 
 genombakad. Pensla med sockerlag och   
 låt svalna. Glasera med                
 florsockerglasyr. Toppa gärna med      
 hackade pistaschkärnor.                
                                        
   svt.se/gokvall svt.se/gokvall        
                                        
 680 SVT Text         Måndag 18 dec 2017
           RECEPT GO'KVÄLL          6/11
                                        
 Krämigt bakad pumpa 4 portioner        
                                        
 2 st pumpa skivor                      
 50 g urkärnade oliver                  
 1/2 dl olivspad                        
 70 g pumpafrö                          
 1/2 tsk havssalt                       
 saften från 1/2 citron                 
                                        
 Sätt ugnen på 200 gr. Skär topp och    
 botten från pumpan. Ska vara ca 2-3 cm 
 tjock. Skär bort rotfäst och           
 stjälkfästet.                          
                                        
                                        
                                        
                                        
                                        
                                forts-->
   svt.se/gokvall svt.se/gokvall        
                                        
 680 SVT Text         Måndag 18 dec 2017
           RECEPT GO'KVÄLL          7/11
                                        
 Krämigt bakad pumpa 4 portioner        
                                        
 Gör några ytliga snitt i pumpaköttet.  
 Lägg oliver, olivspad, pumpafrö,       
 havssalt och saften från 1 citron i en 
 bunke. Stavmixa till en lös pure.      
 Fördela blandningen jämnt på           
 pumpaköttet. Lägg på plåt med          
 smörpapper och baka i ugn  i 40 min. Ta
 ut och lägg på skärbrädan för att      
 svalna något. Skär små tårtbitar och   
 servera rumstempererade med salladen   
 och såsen.                             
                                        
                                        
                                        
                                        
                                        
                                        
   svt.se/gokvall svt.se/gokvall        
                                        
 680 SVT Text         Måndag 18 dec 2017
           RECEPT GO'KVÄLL          8/11
                                        
 Krispig pumpa                          
                                        
 150 g kikärta                          
 300 g pumpa                            
 2 msk svarta sesamfrö                  
 1 vitlöksklyfta                        
 1 tsk havssalt                         
 2 msk vitvinsvinäger                   
 1 liter matolja till fritering         
                                        
 Blötlägg kikärtorna i ca 8h. Sätt ugnen
 på 100 gr. Gröp ur kärnorna ur en      
 halverad pumpa. Skölj skalet och riv   
 sedan grovt på rivjärnet. Häll av      
 vattnet på kikärtorna och skölj igenom 
 dem ordentlig i kallt vatten.Mixa sedan
 så fint det går i en matberedare       
 tillsammans med vitlöksklyftan.        
                                forts-->
   svt.se/gokvall svt.se/gokvall        
                                        
 680 SVT Text         Måndag 18 dec 2017
           RECEPT GO'KVÄLL          9/11
                                        
 Krispig pumpa                          
                                        
 Lägg i stor bunke ihop med pumpan,     
 sesamfrön, havssalt och vinäger. Värm  
 oljan i kastrull ca 2l i volym. Ha     
 locket till hands om fettet börjar     
 brinna. Kväv då elden m. locket.  Oljan
 ska bli ca 160-170 gr. Om du ej har    
 termometer, lägg i en klump av smeten. 
 När den börjar friteras  är det dags   
 att börja. Kläm små avlånga "kottar" i 
 handen och lägg i oljan med hjälp  av  
 hålslev. Lägg i 5-6 st åt gången. Efter
 ca 3-5 min ska de vara gyllenbruna.    
 Lyft dem och lägg på en tallrik med    
 hushållspapper i botten. När du är klar
 med sista, ställ in tallriken 5 min i  
 ugn för att värma på de ordentligt.    
                                        
   svt.se/gokvall svt.se/gokvall        
                                        
 680 SVT Text         Måndag 18 dec 2017
           RECEPT GO'KVÄLL         10/11
                                        
 Riven pumpasallad                      
                                        
 1/2 ask ruccola                        
 1 tomat                                
 1/4 av pumpaköttet.                    
 1 rödbeta                              
 1 msk olivolja                         
 1 tsk vinäger                          
 1/2 tsk havssalt                       
                                        
 Skölj ruccolan och skär grovt i mindre 
 bitar. Tärna tomaterna så smått du kan.
 Skala rödbetan.  Riv pumpan och        
 rödbetan grovt på rivjärnet. Blanda    
 salladen på ruccolan, tomaterna, pumpan
 och rödbetan, olivolja, vinäger och 1/2
 tsk havssalt.                          
 Servera direkt till de varma rätterna. 
                                        
   svt.se/gokvall svt.se/gokvall        
                                        
 680 SVT Text         Måndag 18 dec 2017
           RECEPT GO'KVÄLL         11/11
                                        
 Rosmarindip                            
                                        
 3 dl soya yoghurt                      
 1 vitlöksklyfta                        
 1 msk kraftig olivolja                 
 1/2 tsk rosmarin                       
 1/2 tsk havssalt                       
                                        
                                        
 Lägg alla ingredienser i en bunke och  
 stavmixa ihop såsen.  Häll upp och     
 servera till de olika pumparätterna.   
                                        
                                        
                                        
                                        
                                        
                                        
                                        
   svt.se/gokvall svt.se/gokvall        
                                        
Automatisk uppdatering: Av |
Föregående sida  Nästa sida

© Sveriges Television AB | Sabina Rasiwala | text@svt.se