Alla i staden har något att dölja

En kvinna är ute och går med en barnvagn. Bakom henne står två beväpnade militärer.
Liesbeth Erler (Nadja Uhl)

Våren 1945, precis innan Tyskland kapitulerar. I Tannbach arrangerar en fanatisk grupp nazister en sista dödlig attack på sina medmänniskor innan amerikanerna anländer för att avsluta kriget. Men det är en orolig fred, som kollapsar när de ryska trupperna anländer.

Generationen som överlevt kriget blir sakta en efterkrigsgeneration. Och även Tannbach väntar på sitt stora ögonblick i världen. Tannbach – ett krigsöde berättar en historia om livet i det tyska lilla samhället Tannbach från 1945 till 1952, om en stad som delas på mitten av demokrati och kommunism.

Alla i staden har något att dölja, ändra eller glömma och alla vill återskapa sina biografier. Alla utom möjligen den 16-åriga baronessan Anna von Striesow, som är äcklad av alla brott som nazisterna begått och som nu, tillsammans med sin pojkvän, flyktingen Friedrich, vill ge en ny världsordning en chans: kommunismen. 

Genom åren tappar Anna och Friedrich allt mer fotfästet i röran av oförbätterliga nazister och av-nazistifierade nazister, kommersiella socialister och hämndtörstande kommunister, i mänsklighet och omänsklighet. Allt krönt av den slutgiltigt absurda verkligheten när en gräns mellan Öst- och Västtyskland dras mitt i en stad.

Tannbach – ett krigsöde är en historia om livet i det tyska lilla samhället Tannbach från 1945 till 1952 och har en lista av öden – förövare, offer, opportunister, vinnare och förlorare – som uppstod ur en krigsgeneration som upptäckte att de nu blivit inlåsta i en ny och potentiellt ännu mer ödeläggande konflikt: det kalla kriget.

Sagt om serien

”Rekommenderas verkligen. Hemsk, gripande och viktig”  – Mariette

”Så gripande och bra serie” – @AnnaSundb

”Välgjort och starkt om krigsslutet” – @AgnetaBlomqvist

”ZDF och tysk tv kan göra episka serier. Heimat är ojämförligt det bästa jag sett,och nya Tannbach får t ex Jordskott att se ut som Åsa-Nisse” – @robertperlskog

”Fantastisk serie! Se den!” – Monika Lindberg

”Jättebra, jag älskar tyska filmer och serier” – Hannah Helberg

”Världsklass rakt igenom” – @cs1891

Läs fler tittarreaktioner

Var med och tyck till och diskutera #tannbach