Pekas ut som brittisk Game of thrones – nu kommer The Last Kingdom till SVT

Thomas W Gabrielsson, skådespelare i The Last Kingdom.

Den har pekats ut som ett brittiskt syskon till Game of thrones. Nu kommer BBC:s episka medeltidsdrama The Last Kingdom till SVT. – Det är verkligen en riktigt bra historia, säger svenske Thomas W Gabrielsson som har en av rollerna i tv-serien.

Se The Last Kingdom i SVT Play!

I Storbritannien gjorde serien stor tittarsuccé – och en andra säsong är under inspelning under sommaren. Då tillkommer bland andra Bron-skådespelaren Thure Lindhardt.

Nu kommer BBC:s storserie The Last Kingdom till SVT.

Det medeltida dramat om England vid tiden för vikingarnas härjningar har jämförts med Game of thrones.

– I huvudrollen ser vi en som liknar Jon Snow, och han är också en oäkta son. Så man har tittat på Game of thrones, men samtidigt bygger serien faktiskt på ett bokoriginal och är mer realistisk. Det finns inga drakar och allt sådant, och jag tycker det är en frisk fläkt, säger experten och pratshow-värden Frederik Dirks Gottlieb i danska TV2 inför seriestarten i Danmark.

Även brittiska Telegraph har gjort liknelser med HBO:s storserie.

”Märkligt nog har BBC:s nya historiska drama The Last Kingdom redan fått namnet 'det brittiska Game of thrones', och den skulle kunna tilltala tittare på båda sidor om den klyftan”, skriver tidningen på sin kultursida.

Bernhard Cornwell, som skrivit böckerna som serien baseras på, erkänner att han är ett fan av Game of thrones.

– Om jag var BBC-chef skulle jag säga: ”Vi vill ha Game of thrones – ge oss drakar och bröst”. Men även om jag älskar Georges (R. R. Martin, författaren bakom Game of thrones, reds anm.) böcker, så är de inte i grunden baserade på verklighet. Mina böcker återkommer hela tiden till den riktiga historien, nämligen skapandet av England, säger Cornwell till Telegraph.

I en av rollerna återfinns svenske Thomas W Gabrielsson.

– Det är verkligen en riktigt bra historia på så sätt att man tar en person som föddes i en kultur, växer upp i en annan, och sen står man där med en människa som är splittrad mellan två kulturer, säger Gabrielsson till egna tv-kanalen BBC.

Skåningen, som tidigare haft roller i serier och filmer som Äkta människor, A Royal Affair och Arn, nominerades till en Emmy för danska Livvakterna vid den internationella tv-galan 2009.

Smygtitt: Se en längre trailer inför seriestarten!

Här hittar du massor av tv-serier och film i världsklass i SVT Play!

Fakta: Homeland-stjärna i serien – det här är The Last Kingdom

Året är 866 och en saxisk pojkes liv vänds upp och ner när han tas tillfånga av en dansk vikingahövdning efter hans fars nederlag vid invasionen av York. Pojken växer upp fast besluten att återta sitt fädernesland och även komma underfund med vem han egentligen är - saxare eler viking.
I rollerna: Alexander Dreymon (American Horror Story, Blood Ransom), Rutger Hauer, Emily Cox (Homeland), Matthew Macfadyen, Peter Gantzler m.fl.
Källa: SVT.

Mer med Thomas W Gabrielsson i SVT Play:

Isprinsessan

Hipp hipp!

Coacherna

The Last Kingdom

Episkt BBC-drama om England vid tiden för vikingarnas härjningar.