Rapaport: ”Mikkelsen är en otroligt vänlig själ”

Först Mads – sen Lars. Den svenska Dramatenstjärnan Alexandra Rapaport har spelat mot båda danska superbröderna Mikkelsen. Nu berättar hon om mötena och den nya internationella dramaserien The Team. ”Lars är en otroligt fin, inkännande och vänlig själ”, säger hon.

Hon spelade rollen som Mads Mikkelsens kärlek i storfilmen Jakten (2012). Nu gör Alexandra Rapaport – åtminstone nästan – en repris. I nya dramaserien The Team har hon rollen som Liv Bjørn – Lars Mikkelsens fru i tv-serien. Lars är storebror i brödraskaran Mikkelsen och just nu även aktuell i storserien House of cards.

– Lars är en otroligt fin, inkännande och vänlig själ. Jag gillar honom väldigt mycket. Det var kul att jobba med honom, säger Rapaport om Mikkelsen som innehar huvudrollen i nya serien.

Du har ju även spelat mot Lars bror Mads Mikkelsen. Är de lika som personer?
– Alltså, de är ju två helt olika individer. Deras likhet består i att de har en väldig talang och kärna i vad de gör. Men när de pratar med sin dialekt, köpenhamnska, förstår jag inte någonting. Helt obegripligt, haha. 

Hur klev du in i rollen som Liv Bjørn?
– Jag tyckte ärligt talat att det inte var så svårt. Hon är höggravid och samtidigt ganska ensam eftersom hennes man far runt överallt.

Inleds med sexscen

Första avsnittet inleds med en sexscen med Rapaport och Mikkelsen i centrum. Dramatenstjärnan menar att humor är viktigt vid sådana tagningar. 

– Jag bara kör, faktiskt. Man får ha lite humor i situationen, det hade både jag och Lars. Jag förberedde mig genom att sitta på ett särskilt sätt och som gör att man blir andfådd. Det var jobbigt, mina lungor höll på att sprängas där och då när vi spelade in.

Hur märktes det att The Team var en internationell produktion?
– Det var större team, mer pådrag och häftigare miljöer. Och så märktes det så klart att vi filmade mycket utomlands. Annars var det ingen större skillnad.

Hur fungerade det att spela in i flera olika länder?
– Jag har ingen stor roll i serien, men fick spela in i Danmark och Österrike. Det var utspritt och en väldigt lång inspelning som jag fick vara en del av under en period. Jag tror att inspelningarna totalt pågick i sex månader. 

Windfeld avgörande för Rapaport

Hon berättar att seriens regissör Kathrine Windfeld (1966-2015) var en avgörande faktor när hon bestämde sig för att tacka ja till rollen. Windfeld gick bort i februari, hon blev 48 år gammal. The Team blev Rapaports sista samarbete med den danska regissören.

– Det som lockade mest var att få jobba med Kathrine Windfeld, som tyvärr gick bort för några veckor sedan. Hon har betytt väldigt mycket för mig. Vi hade tidigare jobbat med bland annat Drottningoffret och Kronprinsessan, som var min stora genombrottsroll för tv. Det var väldigt roligt att jobba tillsammans med henne igen. Hon var fantastisk och hade alltid en rolig approach, säger Rapaport.

Hur nära verkligheten ligger The Team?
– Oj, jag vet inte. Har faktiskt inte sett någonting av den än. Jag får kolla på SVT Play sen. Nu är jag helt uppslukad av en annan produktion, Gåsmamman som jag är medproducent till. 

Vilken typ av genre trivs du bäst med?
– Jag trivs bäst med att få byta genre hela tiden. Jag har inte gjort fars på någon scen än, men varför inte liksom. Jag tycker det är så roligt att blanda drama med humor. Jag gästspelar i ”Partaj” lika gärna som jag medverkar i ett tungt drama, säger Rapaport som fick sitt stora filmgenombrott i Tsatsiki, morsan och polisen (1999).

Får du fortfarande frågor om den?
– Inte så ofta längre faktiskt. Ibland får jag frågan från min sons kompisar om jag är Tsatsikis mamma. Då svarar jag att jag är Elmers mamma. Men jag har hört att det snart kommer en ny film om Tsatsiki. Då hade det kanske varit läge för mig att spela hans mormor.

The Team

Dramaserie från 2015