”Ring, klocka, ring”

Jan Malmsjö läser Alfred Tennysons "Nyårsklockan" på Sollidenscenen på Skansen vid tolvslaget.
Det är Jan Malmsjö som även i år läser Alfred Tennysons "Nyårsklockan" på Sollidenscenen på Skansen vid tolvslaget.

Det finns en rad traditionella SVT-program. Ett av dessa program är sändningen på nyårsafton från Skansen, då det nya året rings in. Jan Malmsjö läser den klassiska Tennyson-dikten Nyårsklockan från Sollidenscenen, en tradition som SVT hållit sedan 1976.

I årets sändning från Skansen medverkar, utöver Jan Malmsjö, artisten Lisa Nilsson som ska sjunga men också presentera kvällens gäster, mezzosopranen Katija Dragojevic, låtskrivaren och artisten Samuel Ljungbladh, sång- och dansgruppen Trace by Base och Theresia Widarsson från Glada Hudikteatern. Musikerna står under ledning av kapellmästaren Johan Granström och på scenen finns också Nyårskören, som leds av Gustaf Sjökvist. 

Firandet på Skansen på nyårsnatten inleddes redan i slutet av 1800-talet, då med Anders de Wahl. Han läste Tennysons dikt via radio mellan 1895-1955, de sista åren dock inte på plats på Skansen utan från en studio. Mellan 1976 och 1983 var det Georg Rydberg som avslutade det gamla året och därefter tog Jarl Kulle över traditionen att läsa den klassiska frasen ”Ring, klocka, ring”. Margaretha Krook tog över traditionen 1997 och sedan 2001 är det alltså Jan Malmsjö som hjälper stockholmarna, tv-tittarna och svenska folket att fira nyår.

Nyårsafton tisdag 31 december 23.15 i SVT1 och SVT Play