Fredrik Reinfeldt möter senaste decenniets tunga makthavare

Tony Blair och Fredrik Reinfeldt
Tony Blair och Fredrik Reinfeldt

Sveriges förre statsminister Fredrik Reinfeldt avslöjar i Skavlan att han har öppnat sin telefonbok och kontaktat några av de senaste decenniernas mest inflytelserika makthavare: Condoleezza Rice, Anders Fogh Rasmussen, Jens Stoltenberg och Tony Blair.

De har alla haft toppositioner i den politiska hetluften och i personliga samtal med Fredrik Reinfeldt berättar de om sig själva, sin bakgrund och om avgörande skeenden under deras tid vid makten. Vi får också höra hur de idag ser på den värld de varit med och format och vilka politiska utmaningar de ser i framtiden.

I det första programmet får vi möta Condoleezza Rice, som var USA:s utrikesminister mellan 2005 och 2009. Efter uppväxten i det segregerade Alabama, som barn till två lärare, gav hon så småningom upp tankarna på en karriär som konsertpianist. I stället satsade hon på studier i internationell politik och blev så småningom det nationella säkerhetsrådets expert på Sovjetunionen och Östeuropa. I samtalet med Fredrik Reinfeldt berättar hon bland annat om de dramatiska timmarna efter terrorattackerna den 11 september 2001. Hon analyserar läget i Ryssland idag och vad Vladimir Putins agerande kan innebära. Efter åren som utrikesminister återvände Condoleezza Rice till den akademiska världen och är numera professor vid Stanford University i Kalifornien.

I serien Toppmötet får vi också möta Norges förre statsminister Jens Stoltenberg, som fick beröm till och med av sina politiska motståndare för att ha lyckats ena och trösta ett helt land efter Utøyamassakern. Fredrik Reinfeldt möter också en annan nordisk före detta regeringschef, Anders Fogh Rasmussen, Danmarks statsminister 2001 till 2009.

När Tony Blair 2007 lämnade premiärministerposten och 10 Downing Street var han den labourledare som lyckats hålla sig kvar längst på posten. Idag driver han en konsultfirma med medarbetare i stora delar av världen. När Fredrik Reinfeldt reser till London för att träffa honom resonerar de bland annat om Brexit och hur Blair ser på den kritik han fått för sitt beslut att stödja den USA-ledda invasionen av Irak 2003.
Toppmötet produceras för SVT av FLX.

 

Sändningsordning Toppmötet

SVT1 torsdag 29 december kl 21.00

SVT1 måndag 1 januari kl 21.00

SVT1 torsdag 5 januari kl 21.00

SVT1 måndag 9 januari kl 21.00