SVT1Tisdagar 20.00

Tips: Lägga färdigt gräs och ätbart i växthuset

Pernilla på gräsmattan

Formen har landat
Landskapsarkitekt Maria Arborgh har gett Pernilla tips om var hon ska lägga ut gångar och hur planteringarna ska utformas. Nu börjar resultatet visa sig och de diskuterar hur det har blivit. Förra veckan planterade Pernilla ett körsbärsträd tillsammans med Christel Kvant och nu är även ett antal prydnadsbuskar på plats. Dessa har Pernilla valt:  ginnalalönn, Acer tataricum ssp ginnala ’Uppsala’, bukettapel, Malus toringo var. sargentii ’Eskilstuna’, smultronschersmin, Philadelphus Lemonei-gruppen ’Mont Blanc’, liten pärlrönn, Sorbus frutenscens ’Ås’ och luktolvon, Viburnum carlesii ’Aurora’.

Gräsmatta på plats
Pernilla har fått ny gräsmatta i form av utrullat så kallat ”färdigt” gräs. Det är ett bra alternantiv till att så gräsmatta om man vill ha ett snabbt resultat. Men det är lika viktigt att förbereda jorden om man ska lägga färdigt gräs som när man ska så. I båda fallen handlar om att ytan ska vara ogräsfri, väldränerad och ordentligt tillplattad. En gallervält är bra att ha för att luckra ytan innan man lägger på gräset eller sår fröna. Vattna regelbundet och gå inte på gräset i onödan den första tiden.

Ätbart i växthuset
Tareq drömmer om att kunna skörda tomater, chili, gurka, basilika och paprika av alla de slag i det nya växthuset. Han har ett helt brätte med plantor att välja mellan. Men hur mycket får egentligen plats? Bland annat odlar han gurka ’Xin Tai’, och ’Arboga Vit’, tomat ’Nyagous’, ’Marmande’ och ’Glacier’, spetspaprika och chili ’Habanero’.

Allt blir fint i kruka
Ogräs är en växt som hamnat på fel plats. Men många gånger kan blommorna faktiskt vara fantastiskt söta. Varför inte gräva upp en planta av maskros, tusensköna eller något annat ogräs för att komma åt att titta lite närmare på den. En billig och enkel idé att göra tillsammans med barnen, kanske?