Försådd, varmbänk och tips för ingefärsodling

Pernilla Månsson.

Pernilla, John och Tareq bygger sin varmbänk av pallkragar. Pernilla försår solrosor och bondbönor och John odlar ingefära.

Försådd

Pernilla försår solrosor och bondbönor för att få en tidig start på säsongen. Förså, eller förodla som det också heter, betyder att man sår fröna i små krukor som står inomhus, eller i frostfritt växthus, för senare utplantering. För bästa resultat: använd såjord, vattna jorden innan sådd och så fröna på samma djup som fröets storlek. Sätt därefter i namnetikett samt lägg ett lock över sådderna. När plantorna börjar titta upp ur jorden bör locket luftas så att det inte bildas kondens.

Varmbänk

En varmbank är en odlingsbädd som ger extra tidig skörd, tack vare att den bottnas med färsk stallgödsel, gärna hästgödsel, samt halm.

Pernilla, John och Tareq bygger sin varmbänk av pallkragar, 2 stycken på höjden, och bottnar med stallgödsel, rejält uppblandad med halm, som de trampar för att få igång värmeutvecklingen. Därefter isoleras pallkragarna med halm och gamla fönster för att värmen inte ska sippra ut. Eftersom värmeutvecklingen i början kan bli väldigt kraftig väntar de en vecka med att lägga på jord och att så.

Odla ingefära

John odlar ingefära, Zingiber officinale, i kruka. Knölarna, rhizomerna, läggs i vatten över natten innan plantering. De bör ha synliga tillväxtpunker för att man ska vara säker på att de ska gro. Lägg dem i jordytan, med ungefär halva rhizomen ovan jord, och vattna.

Ingefära är en exotisk växt som trivs när det är varmt, 25-28 grader, och fuktigt. Krukan bör därför stå inomhus eller i växthus under sommaren. Ingefära behöver 9-10 månader för att utveckla nya underjordiska rhizomer, men även om den inte blir någon skörd, kan man njuta av blad och eventuella blommor under sommaren.