SVT1Tisdagar 20.00

Dags att stoppa egen korv i Trädgårdstider

Tareq Taylor gör egen korv i Trädgårdstider.
Tareq Taylor gör egen korv i Trädgårdstider.

Nivåträdgården får solstolar av byggtrall och ett träd som parasoll, Tareq bygger ett rökskåp för att kunna röka sin hemmagjorda korv medan John hyllar buxbom och Malin presenterar sitt hittills skrotigaste – och blommigaste – projekt för Pernilla.

Nivåträdgården med torktåliga växter i lastpallar, som påbörjades i program fyra, avslutas med att bärlager paddas ordentligt och därefter läggs singel ut på marken.

Ett silverpäronträd planteras som ”parasoll” för framtida skugga. I kallare klimat kan ett träd av klotpil användas istället. Solstolarna görs av byggtrall. Det behövs en byggtrall per stol. Såga av trallen cirka 70 cm upp – denna del ska bli sits och behålls som den är.

På överbliven trall – det som ska bli ryggstöd – skruvas de två yttersta sidobrädorna av på varje sida. Distansklossen byts ut till en smal och därefter skruvas den yttre brädan tillbaka. Nu är ryggstödet smalare än sitsen och går att ”trä i” den undre delen. Skruva till sist fast stödbrädor undertill för att göra konstruktionen stadig.

Tareq bygger en kallrök för att kunna röka korv och annan mat. I ena änden behövs en kamin som eldas med ved för att skapa röken. Röken leds sedan genom ett långt ventialtionsrör – helst tio meter – för att röken ska hinna svalna innan det når fram till rökskåpet som utgörs av ett ombyggt omklädningsskåp i plåt. Tänk på att rökskåpet bör sitta högre än kaminen eftersom röken letar sig uppåt. Det behövs också ventilationshål i skåpet. Justera dessa så att det blir lagom mycket rök i skåpet. Här finns receptet på korven.

 

Pernilla planterar ett korstörne, Gleditsia ’Sunburst’ i ökenträdgården. Det är ett träd som tål sol, värme och torka. Bladverket är först gult, sedan limegrönt och på hösten gult igen. Härdigheten är 1–2(3).

John sår pluggplantor av vallmo i ett så kallat pluggbrätte för att ha småplantor att plantera ut under sommarens lopp.

Tareq och Pernilla planterar tomater i självvattnande krukor. De planterar sorterna Promyk, en polsk hobbysort som ger olikstora frukter, Pink Treat – en japansk tomat med stora rosa frukter och mycket umamismak, körsbärstomat Snowberry och Sunset Baby, gula respektive röda. Tänk på att placera tomatodlingen på en varm, solig och vindskyddad plats.

Malin har hittat en gammal skrotig folkabubbla – en designklassiker – som hon bestämmer sig för att hotta upp med hjälp av Pernilla och en hel massa blommor i glassiga färger. De fyller bagageluckan (som ju sitter framtill på bilen) och marken nedanför med Lyckliga Lotta, en sommarblomma som vill ha jämn fuktighet och värme och som tål en hel del skugga. Sen är det bara att – som Thelma och Louise i filmen – ge sig iväg på äventyr, om än i fantasin.

Tareq ger sig på att odla chili på allvar och bygger en ”chiliteater” i växthuset med fyra olika arter av chili och ännu fler sorter. Chili kräver mycket värme, sol, vatten och gödning för att det ska bli gott om frukt – så passa dem noga. Sorterna Tareq väljer är följande: Spanskpeppar, Capsicum annuum ’Elephant’ och ’Thai Orange Hot’, bärpeppar, Capsicum baccatum ’Aji Amarillo’, ’Aji White Fantasy’ och ’Aji Rivo’, habaneropeppar, Capsicum chinense ’Numex Suave Orange’, ’Bhut Jolokia Strain II, Habanero Lemon, rokotopeppar, Capsicum pubescens ’Rocoto Grandis’.

 

Pernilla binder en krans av myskmadra, Galium odoratum, att hänga i fönstret och dofta gott. Hon använder floristtråd, även kallad myrtentråd eller bindtråd och en stomme av koppartråd. Gör först ett antal småbuketter och bind därefter fast dem på stommen.

 

Avsnitt 5 av Trädgårdstider sänds med start den 30 maj klockan 20.00 i SVT Play och i SVT1.

Trädgårdstider

Trädgårdsprogram med Pernilla Månsson Colt