SVT1Tisdagar 20.00

Fyra stora betongrör ska pryda trädgården i Trädgårdstider

Ett stort betongrör lyfts in i trädgården – men Malin vet förstås precis vad det ska användas till. Hon får hjälp av Tareq och John att förvandla trädgårdens baksida
Ett stort betongrör lyfts in i trädgården – men Malin vet förstås precis vad det ska användas till. Hon får hjälp av Tareq och John att förvandla trädgårdens baksida

Struktur, design och hortikulturellt intresse är några av punkterna som måste prickas av om det ska finnas en chans att komma med i The Yellow Book. Då plockar Malin fram ett ess ur rockärmen – fyra stora betongrör som dimper ner i den vildare delen av trädgården. Sen smakar det gott med kyckling, sparris och ramslök!

Julia och Peter Hickman är veteraner när det gäller att visa sin trädgård. De har fått diplom för sin gamla trädgård – men här har de skapat en ny visningsträdgård på bara sex månader. Penny Snell, domare från The National Garden Scheme kommer för att göra en bedömning om den kan visas upp redan första året. Pernilla snappar åt sig alla idéer hon kan.

Inspirerad av besöket hos Noelia Alvarez på Kew Gardens vill John förbättra sin rabatt med fjärilsväxter som gullviva, anisört och kärleksört. Tillsammans med Malin skapar han även ett stadigt insektshotell.

Tareq fortsätter med sin hydroponiska odling i labb-boxen och gör en kratky, ett stillastående system som varken kräver jord, el eller pumpar för att fungera och ändå kan ge de godaste tomaterna. Systemet är utvecklat på Hawaii av professor Bernard Kratky och bygger på att växterna kan utveckla både luft- och vattenrötter så att de får allt de behöver ur en enda balja vatten och näring.

John avslöjar sin kompostfilosofi, som inbegriper stallgödsel, hästbajs, de tre ”farliga” ogräsen du ska undvika i komposten samt en liten portion jord. Han bygger ett traditionellt trefacks-system av gamla lastpallar.

 

Andra avsnittet av Trädgårdstider sänds den 8 maj klockan 20.00 i SVT Play och i SVT1.