SVT1Tisdagar 20.00

Grillad spädgris och spetskål med Tareq Taylor i Trädgårdstider

Tareq Taylor i Trädgårdstider.
Tareq Taylor i Trädgårdstider.

John och Pernilla gör färdigt sin krukträdgård, en äkta brittisk pot display medan Tareq är fullt upptagen med att konstruera ett rotisseri inför midsommaraftonens middag på spädgris och Malin lägger en gång av gammalt skrot.

Att placera ut krukor med växter kan göras på många olika sätt. Huvudträdgårdsmästare Fergus Garrett på Great Dixter inspirerade John och Pernilla till att ta uppgiften på allvar. De sorterar ut växter som inte håller måttet, eller som har fel färg och ställer sedan ut krukorna på var sida av växthusentrén för att få till en verklig upplevelse. Bland annat använder de sig av eucalyptus, gran, tall, agave, tobaksblomma, snötörel, nemesia, lejongap, bambu, hakonegräs, slöjsila (Ammi majus) och funkia.

 

Den gamla sidoentrén vid bambulunden får en ny stil när Malin och John river den gamla entrén och lägger en gång av gammalt skrot och udda tegelplattor. Bambustängerna från den gamla ställningen sågas itu och återanvänds till ett mindre staket med snören emellan. John flyttar några av växterna från djungelplanteringen så att de får en mer framträdande roll: hakonegräs (japanskt gräs), japansk buskrosling, höstanemon och myskmadra.

 

Tareq vill grilla i sin lerugn och bygger ett rotisseri som ska snurra runt maten inne i värmen. Han använder kugghjul, slangar, krukor, vattenkanna och en pump för att föra runt vattnet så att det ska snurra lagom fort i ugnen. Till middag blir det grillad spädgris och spetskål med tillbehör som sill och potatis och tomatsallad.

 

På midsommarbordet är det förstås ett måste med ett maffigt blomsterarrangemang. Pernilla använder ett fyrkantigt kopparkärl som hon bottnar med genomfuktad stickmassa och därefter dekorerar med rosor, pioner, slöjsila (Ammi majus), penningört, snöbär, limefärgad liguster och luktärt. Ställ dekorationen svalt om du vill att den ska hålla längre och glöm inte att vattna!

 

Malin gör en fjärilsmatare av glasburkar, saft, svamp och snören. Gör hål i burkarnas lock och sätt i en natursvamplikande svamp. Gör en makramebindning av snören på burken (tänk på att den ska hänga upp och ner) och fyll den sedan med sockersötad saft. Häng fjärilsmatarna på en plats där fjärilarna brukar hålla till.

 

Avsnitt 7 av Trädgårdstider sänds i SVT Play och i SVT1 den 20 juni från klockan 20.00.