Hur starkt är en stark chili egentligen?

Tareq Taylor och Pernilla Månsson Colt i Trädgårdstider.
Tareq Taylor och Pernilla Månsson Colt i Trädgårdstider.

Hur stark är en stark chili egentligen? Tareq och Pernilla får en nära döden-upplevelse när de stoppar i sig var sin frukt av en chili som tillhör en av världens starkaste med över 1 miljon scoville. Dessutom avgörs köksträdgårdstävlingen, det färgas med växter och byggs ett tittväxtbord. Tareq lagar vegetariskt.

Chiliprovning

Att äta heta chilifrukter har blivit något av en internetsport där danske Chili-Klaus är en av de mest kända. Tareq och Pernilla smakar sig igenom hela sin odling med bland annat Numex Suave Orange, Aji Amarillo, White Fantasy, Rocoto Grandis och Habanero Orange innan de stoppar in var sin riktigt het chili, Bhut Jolokia Strain II som ligger på cirka 1.3 miljoner scoville. Det tar ett par timmar innan de kan prata ordentligt efter det försöket. Om ni vill prova hemma, smaka en liten bit först, för det kan göra ont i både mun och mage.

 

Tittväxtbord

Malin och Tareq bygger ett tittväxtbord av två loppisbord, ett från tidigt 1900-tal, och ett från senare delen av århundradet. I det gamla träbordet har bordsskivan frästs ut så att det endast återstår en sarg. Det nyare glasbordet byggs som så att det blir cirka 18 centimeter mellan de två glasskivorna. Borden limmas sedan ihop och stöttas med väggkrokar i metall. På brickan med växter planteras ampellilja, harsyra, linspilea, glanspilea, plättar i luften, fågelbobräken, pilspetsranka, peperomia (ådrig linspeperomia). Toppskivan kan lyftas av vid skötsel av borde, men det går att komma åt och vattna med en långpipad vattenkanna eller trädgårdsslang. Växterna bör vinterförvaras frostfritt.

 

Växtfärgning

Att färga garn och tyg med växter är en gammal teknik. Malin och Tareq hamrar in blomfärg med hammare, en teknik från Mexiko med det japanska namnet Hapa Zome. Tänk på att lägga tyg eller plast mellan blomman och tyget och att färgen blir lika stark på baksidan av tygstycket. För ökad hållbarhet kan tyget läggas i ett bad med alun eller urkok av våtarv innan det torkas och färgas, men räkna ändå med att hållbarheten är begränsad. Varför inte göra en gammal tröja eller kjol finare till kvällens fest? Eller en duk.

Pernilla och John börjar från grunden med ull från grannens får och kardar, tovar och valkar en sittdyna respektive en tehuva som de sedan ska färga med ett kok nässlor respektive bär. Även här måste filten förbetas med alun för att färgen ska fästa bättre. Tyget/garnet bör läggas i färgbadet och som sakta värms upp och sjuds i en eller ett par timmar. Låt det gärna ligga kvar några dagar.

 

Snigelfälla

Dansken Michael Pedersen i Skovlunde har inspirerat till årets snigelfälla. Blanda 25 gram (en halv deciliter) torrmalt med 2 msk sprit och en liter vatten. Fyll vätskan i tomma mjölkkartonger – det räcker till 3–4 fällor – och lägg ut dessa där sniglarna håller till. När fällorna är fulla med sniglar skruvas locken på och hela förpackningen slängs. Som alternativ kan kartongen fyllas med öl till en traditionell ölfälla.

 

Gerillabollar

Att gerilla-så innebär att så fröer i någon annans miljö, in i grannens trädgård, på en industritomt eller annan övergiven mark. Så-bollarna gör du genom att blanda 1 del lerpulver med 3 dl jord och lite vatten. Gegga ihop innehåller och häll i fröer. Sommarblommor funkar bäst på våren, under sensommar och höst kan du använda fröer till tvååriga blommor som blommar nästa år, eller perenner. Malin har använt rosenskära och ringblommor respektive akleja och pensé. Rulla ihop geggan till bollar och låt gärna torka lite grand. Kasta dem sedan med full kraft på marken, gärna en dag när det är regn i luften eller jorden redan är fuktig av regn så att fröerna får en bra start. Eller ge bort dem till en vän.

 

Kantskära

John kantskär gräsmattan vid äppelspaljén och runt valnötsträdet genom att gräva bort en rejäl bit av grässvålen. (Kom ihåg att gräva på båda sidor om häcken.) Detta ger häcken en bättre chans att trivas och ger dessutom ett snyggt och inramat intryck. Fyll gärna på med lite jord för att kompensera den jord du grävt bort och täck eventuellt med täckbark som håller kvar fukten och minskar ogräsmängden.

 

Kökslandstävlingen

Efter en hård kamp om vem som har finast köksland utser grannen Hasse Larsson John till vinnare av kökslandstävlingen, Malin till tvåa medan Pernilla och Tareq delar tredjeplatsen.

 

Trädgårdstider sänds den 22 augusti i SVT Play och i SVT1 från klockan 20.00.