SVT1Tisdagar 20.00

Lagerhäggen ska formklippas i Trädgårdstider

Pernilla Månsson Colt och Tareq Taylor tar sig an formklippning i Trädgårdstider.
Pernilla Månsson Colt och Tareq Taylor tar sig an formklippning i Trädgårdstider.

Resan till England har gett massor av inspiration. Besöket på York Gate Garden får John och Pernilla att ta tag i sin egen gräsmatta och Pernilla tar hjälp av Tareq för att formklippa trädgårdens största buske – lagerhäggen och Malin inspireras av nivåskillnaderna som engelsmännen vet att utnyttja. John och Malin ger sin in i kökslandstävlingen och Tareq anlägger en baljväxtodling de luxe och lagar vegetariska burgare utan senap och ketchup.

Här hittar du alla avsnitt av Trädgårdstider.

 

En vacker gräsmatta av engelsk modell kräver en massa arbete. Räfsning och klippning är grunden förstås, men även ogräsrensning, särskilt vad gäller rotogräs som maskrosor, måste göras ordentligt. När detta är gjort ska gräsmattan dressas, vilket John gör med hjälp av sand. Genom att hälla gräsfrön i sanden kan han samtidigt fylla i glesa områden i gräsmattan. Från Adam Bowley på York Gate Garden har han fått tipset att förgro gräsfrön inomhus för att få en säkrare groning. Det gör han genom att blanda sand och frön och lägga dem varmt några dagar för att sprida ut dem så snart fröna visar groddar. Glöm inte vattna om det är torrt när du dressar.

 

Formklippning är stort i England och Pernilla har inspirerats av alla trädgårdar hon och John har besökt på sin resa, inte minst York Gate Garden i Leeds där det finns många vackert formklippta växter. Med Tareqs hjälp tar hon sig an den stora lagerhäggen – en av de växter som går bra att formklippa på våren (annars är sommaren den bästa tiden för beskärning många häck- och buskväxter). Med hjälp av beskärningssåg, grensax, sekatör och häcksax förvandlar de den oformliga lagerhäggen till en svävande kub.

 

John och Malin gör iordning sina växtbäddar i köksträdgården för att kunna vara med och tävla om den vackraste delen.

Malin bygger klätterstöd med Tareqs hjälp, höga ställningar där hon ska odla rosenböna, hjälmböna, sötpotatis och en klättrande myskpumpa. I övrigt satsar hon på kronärtskocka, dill, blomsterkrasse samt en vacker sallatsspiral med röd och grön bindsallat, mache och mangold.

John jobbar från grunden och börjar med att noga gräva igenom hela odlingsbädden på djupet, rensa ogräs och gödsla med hönsgödsel. Därefter sätter han potatis Maris Peer, Ulster Chieftain och Linzer Delikatesse samt sår frön till morot Harelquin Mix, sockerärt Carouby de Maussane, rödbeta Bull’s Blood samt rödlök.

 

Utanför labb-boxen anlägger Tareq en baljväxtodling med mängder av olika ärtor och bönor – grönsaker fulla av protein. Här växer spritärt Visingsö, märgärt Kelvedon Wonder, sockerärt De Grace och Oregon Sugar Pod, borlottoböna Flambo, störbrytböna Neckarkönigin, långböna Red Noodlle, haricots verts Allegria, kidneyböna Canadian Wonder, vaxböna Blauhilde, störbrytböna Cobra, brun böna Katja samt kikärt och sojaböna. Tänk på att bönor vill ha en varm och vindskyddad växtplats med mycket sol och att de höga sorterna behöver stöd att klättra på. Det går också bra att direktså bönor när jorden är uppvärmd, med undantag av de extra värmekrävande kikärtorna och sojabönorna som med fördel förodlas inomhus.

 

 

Avsnitt 4 av Trädgårdstider börjar att sändas den 23 maj klockan 20.00 i SVT Play och i SVT1.