SVT1Tisdagar 20.00

Pernilla Månsson Colt återvinner jord i Trädgårdstider

Pernilla Månsson Colt återvinner jord i Trädgårdstider
Pernilla Månsson Colt återvinner jord i Trädgårdstider

Ett tråkigt hörn på trädgårdens baksida förvandlas till ett utespa med lyxkänsla och på framsidan får den gamla nävarabatten ett anisktslyft i gult och blått, med hjälp av bland annat palsternacka! Tareq satsar på ätbara perenner, både i maten och i rabatten medan John hellre funderar på pollinering.

Inspirerade av alla vackra rabatter i England ger Pernilla och John perennrabatten ett lyft genom att förstärka de blåa färgerna och plantera in gula och orange blommor. Penny Snell har sagt att hon älskar färgerna i den svenska flaggan! Rabatten får en tydligare form mot gräsmattan, de gamla nävorna behålls, liksom blomsterlökarna. I de hål som finns mellan befintliga växter planterar de solhatt, Echinacea ’Cleopatra’ och ’Hilmoonshin’, solbrud, Helenium ’Short ’n Sassy’ och ’Salsa’, jätteprästkrage, Leucantemum superbum Broadway Lights, höstöga, Coreposis verticillata ’Moonbeam’, riddarspoore, Delphinium ’Higlander Bolero’ samt stor blåklocka, Campanula persicifolia.. Dessutom planterar de in jätteverbena, Verbena bonariensis, en perenn som är ettårig i svenskt klimat. Som ett experiment sätter dem även palsternacka i rabatten, efter inspiration från Great Dixter.

Malin tar Tareq till hjälp för att bygga ett enkelt utespa med lyxig känsla. De börjar med att göra i ordning duschplatsen som förses med dräneringsrör och en ”golvplats” av sjösten och lite större runda stenar. En lång slang fästs på en träskiva och monteras på taket så att vatten ska kunna värmas med solens hjälp. Vattnet leds vidare till en kopparfärgad dusch. Som draperi använder de gamla hängrännor som får hål i botten och planteras med plättar i luften (slideranka). Malin gör också en tvättplats av en gammal dörr, ett itusågat bord, en kopparbytta och får speglar, blommor och korgar för hudvårdsprodukter. En upp och nervänd stol blir handdukshängare. Stora växter ger en exotiskt känsla. Slutligen planteras en lärkhäck för att förstärka rumskänslan.

Kan man äta sånt? Tareq har drivit på funkiaskotten och de är nu blekta ungefär som vit sparris. De blir ingrediens i hans engelska smörgåssnittar. I rabatten planterar han andra ätbara perenner: daglilja, myskmalva och karpaterklocka där det är själva blomman man äter. Han sätter också isop, kärleksört och kinesk vitlök – på dessa tre används främst bladverket i maten. Tänk på att det också finns giftiga växter och ät bara det du känner igen och vet är ätligt!

Kan gammal jord bli som ny? Ja, det tycker Pernilla som återanvänder jorden från fjolårets balkonglådor. Den var uppblandad med pimpsten som har en förmåga att både hålla vatten och fungera dränerande. Hon hackar sönder jorden med en jordkniv som är en kombinerad planteringsspade, kniv och såg. Därefter blandar hon upp jorden med benmjöl och hönsgödsel samt tillför cirka en tredjedel ny planteringsjord. Hon fyller blomsterlådorna med jorden och planterar kaskadpelargoner.

 

Avsnitt 6 av Trädgårdstider kan ses i SVT Play från den 13 juni klockan 20.00 och i SVT1.