Platsar trädgården i Trädgårdstider i The Yellow Book?

Det är dags för Penny Snell, domare från National Garden Scheme, att bedöma Trädgårdstiders trädgård som Malin Persson, John Taylor, Pernilla Månsson Colt och Tareq Taylor jobbat på.
Det är dags för Penny Snell, domare från National Garden Scheme, att bedöma Trädgårdstiders trädgård som Malin Persson, John Taylor, Pernilla Månsson Colt och Tareq Taylor jobbat på.

Det är nu det ska avgöras – om Trädgårdstiders trädgård är fin nog att komma med i The Yellow Book. Penny Snell, domare från National Garden Scheme besöker trädgården för att fälla avgörandet. Men först måste det piffas och fixas med det allra sista i trädgården. Malin bygger ett terrakottklot och Tareq bakar kakor och tårta till en riktigt svensk fika.

Pot Displayen som ska imponera på Penny Snell får en sista översyn. Några växter håller inte måttet utan ersätts med färgklickar som dahlior, bollkryss, prydnadsgräs och alunrot. Den ståtliga blomstertobaken och snörtöreln fortsätter leverera massor av blomning. Även bambun och hakonegräset håller sig fina och fräscha, liksom funkiorna, där bara de vissna blommorna putsas bort.

 

Malin och John bygger ett terrakottaklot av krukor. Klotet byggs i två delar. Börja med att lägga ut elva krukor i en cirkel och limma dem med limpistol som fäster snabbt och därefter med ett härdande lim som håller både för fukt och utevistelse. Limmet målas med en terrakottafärg för att synas mindre. Bygg ytterligare ett lager krukor med nio krukor. Gör en halva till med samma antal krukor. Den undre delen av klotet är då klar. I den övre delen limmas ytterligare två krukor fast. I krukorna planteras gråtimjan och backtimjan, vit- och rosablommande. Det nedre lagret plantor sätts fast med ståltråd formad som hårklämmor (U-form). Duscha plantorna regelbundet. Vinterförvara klotet frostfritt.

 

Pernilla och Penny gör en bukett av liljor, rosor, funkia och brudslöja. Penny, som jobbat som florist i 50 år, tipsar Pernilla om att ta bort ståndarna i liljorna för att slippa pollenfläckar på duk och kläder samt för att öka hållbarheten. Rosorna bryter hon av för att de ska suga upp vatten bättre. Genom att inte binda buketten utan arrangera den direkt i vasen är det lättare för en amatör att skapa en vacker bukett menar Penny som inte heller tycker rådet att ha udda blommor är så viktigt när man använder småblommiga växter som rosor och brudslöja. För att få balans på höjden bör buketten var en och en halv gång vasens höjd.

 

Tareqs fika läggs upp på ett kakfat gjort av staplat loppisporslin limmat med ett riktigt bra superlim anpassat för keramik och porslin.

 

Avsnittet sänds från den 29 augusti klockan 20.00 i SVT1 och i SVT Play.