Så anlägger du en klassisk perennrabatt

Pernilla anlägger en perennrabatt.
Pernilla anlägger en perennrabatt.

Klassisk perennrabatt
John anlägger en perennrabatt med klassiska perenner i halvskuggan intill dammen. Här väljer han perenner som är stadiga och långlivade och som klarar sig utan full sol. De behöver också tillgång till fukt i jorden, vilket är lättare att uppnå i ett halvskuggigt läge. Tillsammans med Pernilla planterar han två sorters astilbe, Astilbe Arendsii-gruppen ’Cattleya’, stor plymastilbe, Astilbe chinensis ’Vision in Red’ samt stjärnflocka, Astrantia major, löjtnantshjärta, Lamprocapnos spectabilis ’Alba’, gillenia, Gillenia trifoliata, samt hasselört, Asarum europaeum, som han fått av en vän.

Trädgårdens huskurer
Pernilla gör en ansiktsmask till John på mosad avokado, jordgubbar och havregryn samt brygger örtte och gör en ringblomssalva. Till örtte tar man 1 msk färska örter eller ½ msk torkade örter och låter dem dra i hett vatten, gärna under lock, i 5-10 minuter.

Ringblomssalvan innehåller:
2-2,5 dl ringblomsolja (låt ringblomsblad dra i ekologisk rapsolja cirka tre veckor)

Ca 50 gram bivax

Värm ringblomsoljan över vattenbad och låt bivaxet smälta ner. Häll sedan upp den flytande salvan på rena glasburkar och låt svalna. Önskas en fastare salva kan mängden bivax ökas.

Maskroskaffe görs på vältvättade rötter av maskrosor. Dela och torka dem gärna över natten i rumstemperatur innan du rostar dem i ugnen på 150-200 grader i cirka en timme. Mal rötterna i en kaffekvarn och brygg kaffet genom att stoppa ner pulvret i ett återanvändbart tefilter och låt dra i 5-10 minuter, beroende på hur starkt du vill ha ditt maskroskaffe.

Gungstols-hänggunga
På gungstolarna monteras öglor fästa i två trämedar som skruvas fast under sitsen. Kedjorna träs först genom en spjäla i ryggstödet innan den träs genom öglan, detta för att inte stolen ska bli baktung och riskera att slå över. Konstruktionen kan behöva anpassas efter vilken typ av gungstol som används. Prova försiktigt! Stolarna målas svarta med dekor av guldfärg. Tårtpapper används som schablon. Kedjorna dekoreras med konstgjord murgröna.

Häng upp gungstolarna med ett mjukt band som inte skadar trädet.

Rensa maskrosor
För att få bukt med maskrosor är det viktigt att få upp så mycket av roten som möjligt. Enklast görs detta när marken är fuktig efter ett rejält regn. Sätt ner en spade 5-10 centimeter från maskrosens centrum och bänd försiktigt samtidigt som du med fingrarna greppar om hela plantan och drar/lirkar upp roten.

Drickstation av kaffekopp
Ett minifågelbad eller en liten drickstation för småfåglar gör du av en gammal kaffekopp med eller utan fat. Borra hål i koppen genom att använda ett diamantborr. Fukta koppen/fatet så minskar risken för sprickor. Tryck inte, utan låt borren göra jobbet. Skruva fast koppen med mutter på en gängad stång. Sätt på en gnutta silikon för att koppen inte ska läcka, strax innan du skruvar. Låt silikonet härda ett dygn innan du sätter ut din kopp i trädgården och fyll på med vatten.

Näverhägg
John planterar en näverhägg, Prunus maackii ’Amber Beauty’, som är ett träd som framförallt planteras för sitt vackra vintervärde och sin vackra bark. Det blommar också vackert i maj-juni och har ett skirt bladverk med vacker gul höstfärg. Näverhägg är härdig till zon 5, den rena arten går till zon 7.

Kornell i stor kruka
Pernilla planterar härdiga växter i den stora krukan på betongpelaren. Hon väljer korallkornell, Cornus alba ’Sibirica’ som vintertid har vackert röda grenar, samt hybridalunrot, Heuchera x brizoides. Korallkornell är härdig till zon sju och alunrot övervintrar ofta, även kallare klimat. Det är bra att välja växter som klarar 1-2 zoner kallare än trädgårdens läge när man planterar i kruka.

Litet Bygginslag
Picknickborden görs av pelarbord från loppis. Benet sågas av en bit från golvet och istället borras ett hål underifrån, lagom stort för ett grovt armeringsjärn. Malin borrar också hål för glasen. Picknickborden kan nu ställas ut på gräsmattan, ängen, stranden eller var man vill ha sin fika.