SVT1Tisdagar 20.00

Tips: Portal av björk, egen kompost och fokuspunkt

John, Pernilla och Tareq bygger en portal av björkstörar.

Portal av björk

John och Tareq bygger en portal av björkstörar som ingång till köksträdgården. Två av de fyra stolparna fästs med så kallad stolpsko i marken, de övriga två skruvas fast mot staketets befintliga stolpar. Fyra kortare björkstörar, en på varje sida, gör konstruktionen stadig. Dessutom knyter de fast fem överliggande störar som tak. Kring de vertikala stolparna snor John en jutetråd till klätterväxterna.

Vid stolparna planterar John och Pernilla olika slags bönor: blomsterböna Prizewinner, purpurböna ’Royalty’, skärböna ‘Merveille de Piemonte’, brytböna ’Provider’, störbrytböna ’Blue Lake’, störskärböna ’Eva’ och en ärta, brytärt ’Sugar Ann’.

Egen kompost och sallatssådd

John tar sig an förra årets stadsodlingsprojekt i gamla bröd/plantbackar av plast. Det avfall från trädgården som lades i de undre facken såsom ogräs, köksrester och trädgårdsrens samt lite stallgödsel och en näve gammal kompost, har nu förvandlats till en grov kompostjord. Denna jord hamnar nu överst och utgör grunden till årets planteringsjord. John kompletterar med köpt plantjord och bredsår sedan olika sallatssorter i backarna. Glöm inte att vattna!

Pernillas fokuspunkt

Pernilla vill ha en vacker fokuspunkt som drar blickarna till sig i trädgården. Hon bestämmer sig för att gjuta en betongpelare på vilken hon sedan ska ställa sitt blickfång. För att gjuta behövs: 1 gjutrör 30 cm i diameter, 90 cm högt, 6 säckar finbetong, vatten, armeringsjärn, en cementblandare (kan hyras i bygghandeln), murarhink och en mindre balja att hälla med samt skyddsutrustning i form av skyddsglasögon, hörselkåpor och diskhandskar.

Kontrollera att röret står i våg. Banka sedan ner armeringsjärn så djupt det går. Blanda därefter betong och vatten, i omgångar, till en grov smet och häll i denna i gjutröret, skaka till för att undvika luftfickor. Kontrollmät så att röret står i våg när du fyllt röret till den nivå du önskar. Se till att ett armeringsjärn står helt i mitten av gjutröret, fäst det med distansklossar om det behövs. Låt sedan betongen härda ordentligt innan du tar bort gjutröret. Pernilla väntar till nästa vecka…

Rosexperiment

Tar en rosstickling sig bättre om den står i en potatis? Det tipset florerar i alla fall på nätet och Pernilla bestämmer sig för att testa om det fungerar. Hon gör rossticklingar genom att klippa av grenar, ta bort bladen och sedan sticka ner dem i var sin potatis (gör håll med en potatisskalare), som sedan planteras i jorden. För att hålla reda på vad som är upp och ner på sticklingen kan du skära den rakt av nedtill och snett upptill. Nu är det bara att vänta och se om det gror.