Marks tips: ”Pumpa ut kärlek så går det jättebra”

Mark Levengood och Josef Barkenbom.

Mark Levengood har inte bara varit programledare under inspelningarna. Han har också gett dejtingtips, avslöjar pastorn Josef Barkenbom.

Officiellt är Marks roll i Tro, hopp och kärlek att vara programledare, men under inspelningsperioden har det också blivit många peronliga samtal med prästerna.

– Jag var lite sträng ibland, avslöjar Mark.

Josef håller med, men menar att det var bra att Mark drev på.

Har han kommit med dejtingtips?

– Absolut, jag tycker vi haft jättebra samtal. Man lär sig mycket av att bara sitta ner och prata och där har Mark varit till stor hjälp.

Men Mark har också lärt sig av Josef.

– Det var i början när jag tyckte att du var för kräsen. Då sa jag att det är ju bara att träffa dem och sen när ni är ihop så kan du försöka anpassa dem lite.

Det höll Josef inte med om. För ska man verkligen gå in i ett förhållande med föresatsen att göra om den man är ihop med? Mark fick sig en tankeställare.

– Det ska man ju inte. Så det är ingalunda så att jag kommer med en massa lösningar.

Mark, hur är din relation till präster och har den förändrats med programmet?

– Både ock. Jag är katolik, så en serie där katolska präster söker en fru skulle vara en världssensation. Vår tradition är väldigt annorlunda. Men jag vet ju sedan tidigare att präster i Svenska kyrkan, och även inom Pingstkyrkan, lever under andra villkor och förutsättningar. Och jag vet också sedan tidigare att bakom sina prästutstyrslar är de människor med precis samma behov som alla andra.

Mark tror att serien delvis kommer att förändra hur folk ser på kyrkan och församlingarnas arbete.

– Man kommer märka att det är mycket mer dynamiskt och livligt än man tror.

Har din tro påverkat dina relationer?

– Om man är troende så påverkar det hela ens liv, menar Mark.

Däremot skulle han inte säga att det påverkat hans val av partner.

– Nej, jag tror att Gud uppstår mellan människor. Och Gud kan uppstå mellan två ateister, tror jag. Nu kommer ju Jonas (Gardell) från en frikyrkobakgrund och jag är katolik. Och frikyrkan brukar hata katoliker. Så vi har mycket livliga diskussioner ibland.

Stöter du på många fördomar i din roll som pastor, Josef?

– Ja, det tycker jag att man gör. Folk har inte så mycket koll på kyrkan. Bland annat kanske för att tro och kyrka har varit lite tabu i Sverige under ett tag. Och det föder mycket fördomar.

När Jonas talar om att han är pastor blir folk ofta förvånade.

– Jag tror att det här programmet verkligen kommer ge en klarare bild av hur det är vara kristen och att vara pastor och en del av en kyrka.

Har det påverkat dig i ditt sökande efter en relation?

– Min tro påverkar mig i allt, skulle jag säga. I det mesta i varje fall. Och vem du väljer att dela ditt liv med är förmodligen den allra viktigaste frågan i livet.

Vilka är era bästa tips till den som vill hitta kärleken?

– Jag tror ju verkligen att om man vet vad man själv står så är det lättare att hitta någon annan. Vet du vart du själv är på väg så vet du också vad du letar efter, menar Josef.

– Om man ändrar frågan: vad kan jag få? Till: vad kan jag ge? Så har du en väldigt mycket bättre förutsättning för att gå in i ett förhållande, tillägger Mark.

Han upplever att många har en romantisk bild av att en relation ska vara något annat än ett ständigt pågående arbete.

– Så funkar det inte. Det är inte livet! Börja pumpa ut kärlek så går det jättebra.

Tro, hopp och kärlek

Präster letar efter kärleken