9 saker du inte visste om andra säsongen av True detective

True detective, avsnitt 3

Hollywoodstjärnan käkade hamburgare för att gå upp i vikt för drömrollen, svenska skådisen nobbades på mållinjen – och en annan spydde under inspelningarna. Här är nio saker du kanske inte visste om True detective.

Se True detective i SVT Play!

 

Colin Farrell gick upp 10 kilo för rollen

Enligt internationella film- och tv-sajten Imdb gick Colin Farrell upp närmare tio kilo för rollen som poliskommissarie Ray Velcoro.

– Folk tror att det måste vara kul att få äta vad man vill, och det är det också. Under den första dagen. Dag två, när du redan är på din andra ostburgare med pommes och en choklad-shake vid elva...inte lika mycket, säger Farrell till brittiska Glamour Magazine.

 

Vinci heter egentligen Vernon

Den fiktiva staden Vinci, där Colin Farrells rollfigur lever och arbetar, baseras på verklighetens Vernon, Kalifornien, som är den minsta i staten med sina 112 invånare (2010).

 

McConaughey och Harrelson vägrar släppa taget

Efter den första säsongen – som blev HBO:s största tittarsuccé sedan 2001 – med Matthew McConaughey och Woody Harrelson i huvudrollerna har superduon fortsatt i True detective. Men till säsong två återfinns stjärnorna bakom kamerorna – som exekutiva producenter.

 

Malin Åkerman var aktuell för drömrollen

Inför andra säsongen var hajpen kring serien enorm – och flera skådespelare uppgavs vara aktuella för True detective. Enligt Variety var Jessica Biel och svenska stjärnan Malin Åkerman högaktuella i huvudrollen som sedermera i stället gick till kanadensiska Rachel McAdams.

 

Farrell vill inte hänga med Ray Velcoro

Han hade hållit tyst om sin roll som Ray Velcoro. Men efter två avsnitt öppnar Colin Farrell upp om True detective. Så här sade stjärnan till Seattle Times inför tredje avsnittet i juli förra året.

– Ray är inte den sorts kille jag själv skulle vilja spendera för mycket tid med. Men jag har verkligen djup sympati för honom ända från första början. Han kan inte hitta tillbaka till platsen då livet fortfarande hade potential att vara nobelt, sade han.

 

Fick kritik för mansdominans

Trots framgångarna efter första säsongen fick skaparen Nic Pizzolatto och producenterna bakom True detective kritik för sin mansdominans. Inför säsong två pekades Rachel McAdams karaktär ut som en central figur i serien.

– Jag älskar att hon inte är flickvännen eller frun. Hon bryr sig egentligen inte om vad alla tänker, hon känner inget ansvar för andra människors känslor. Hon försöker inte vara charmig, säger McAdams till Marie Claire.

 

Leonard Cohen i vinjetten – men lyssnar du noga hör du att låten skiftar i ton

Låten ”Nevermind” av Leonard Cohen inleder alla åtta avsnitt av True detective. Men, till skillnad från säsong ett, kan den uppmärksamme höra att låten skiftar någorlunda i tonen vid respektive avsnitt. Olika delar av låten kan höras extra tydligt om just den delen kan vara extra relevant för avsnittet, uppger Imdb.  

 

McAdams spydde under inspelning av skottscen

I det kommande fjärde avsnittet, som visas nästa vecka i SVT Play, visas en scen med massiv skottlossning – och utan att spoila för mycket kan vi säga att Rachel McAdams, som spelar SWAT-polisen Ani Bezzerides, spydde under inspelningarna. Scenen, som är nio minuter lång, var krävande för skådespelaren som nominerades till en Oscar tidigare i år.

– Det var ganska intensivt. Jag spydde faktiskt under den scenen, säger McAdams som berättar för Variety att hon sprang över motsvarande två fotbollsplaner under den inspelningen medan hon samtidigt laddade om sitt vapen.

– Men det var mitt eget fel. Jag hade druckit energidryck och försökte bara hålla energinivån uppe. Ingen bra kombination, med springandet och allt.

 

Vince Vaughn är ”Colin med Colin Farrell – och älskar alla

Vince Vaughn har fått sval kritik för sin roll i True detective. Men stjärnan trivdes märkbart i sällskapet med Colin Farrell, Rachel McAdams och Taylor Kitsch. 

– Jag älskade dem alla. Vi hade en väldigt bra tid tillsammans. Colin och jag var till Brooklyn och åt pizza i går kväll och hade kul. Taylor är fantastisk, och Rachel gjorde jag Wedding craschers tillsammans med. Jag älskar henne, säger Vaughn till ABC.

 

Nya avsnitt av True detective på tisdagar 22.00 i SVT1 och SVT Play.