Kultserien True detective – nu i SVT

Martin Hart (Woody Harrelson) och Rustin Cohle (Matthew McConaughey) i True detective.
Martin Hart (Woody Harrelson) och Rustin Cohle (Matthew McConaughey) i True detective.

Fjolårets mest omtalade serie sänds nu i SVT. I huvudrollerna ser vi Matthew McConaughey och Woody Harrelson som kriminalpoliserna Rust Cohle och Martin Hart. Varje tisdag klockan 22 släpper vi ett nytt avsnitt i SVT Play.

2012 kallas de före detta kriminalpoliserna Rust Cohle och Martin Hart in för att förhöras om sitt arbete med ett mordfall från 1995. Under tiden förhören pågår berättar Cohle och Hart om undersökningen de gjorde som också öppnar en rad oläkta sår. Gjorde de fel? Missade de något? Fick de verkligen tag i rätt mördare?

Omtalad ”magisk” scen i fjärde avsnittet
I en scen i fjärde avsnittet genomför man en tagning på sex minuter helt utan klipp, scenen hyllas av både kritiker och tittare som en av de mest välregisserade någonsin (tv-dags.se) och ”sex minuter av ren magi”  (Nöjesbladet)

Se den omtalade scenen i klippet här ovanför.

Rust Cohle (Matthew McConaughey) är en före detta missbrukare, som utnyttjats av polisens manipulering av rättssystemet vilket bland annat medfört att han spenderat fyra månader på ett psykhem. När han i dag är alkoholist, ifrågasätter de nya poliserna på fallet hans trovärdighet, då han bland annat berättar att han haft hallucinationer under utredningen.

Jag betraktar mig som realist men filosofiskt sett är jag pessimist.
Mänskligt självmedvetande var ett tragiskt felsteg i evolutionen. Vi blev väsensskilda från naturen. Vi borde inte existera enligt naturlagarna.

Vi är ting som som inbillar oss att vi har ett jag. En avlagring av sensoriska erfarenheter och känslor programmerade att tro att vi är någon. I själva verket är alla ingen. - Rust Cohle.

Martin Hart (Woody Harrelson) är däremot en familjefar med två döttrar och en älskande fru. Han har dock en regelbunden affär med en mycket yngre kvinna, något hans fru hela tiden har misstänkt.

Serien släpps tidigare i SVT Play
Varje tisdag klockan 22 släpper vi ett nytt avsnitt i SVT Play. (I SVT1 sänds serien klockan 22.30).

Musiken i True detective
Många frågar om musiken i serien och vi kan tala om att vinjetten görs av den amerikanska gruppen The Handsome Family med låten ”Far from any road”.

”Bästa deckarthrillern någonsin”
Recensenter och tittare har hyllat serien som tilldelats flertalet priser, bland annat fem Emmy awards och som nominerats till en Golden globe.

True detective beskrivs av kritikerna som ”ett mäktigt konstverk” (Aftonbladet) och ”En njutbar nedstigning i söderns mörker” (Svenska dagbladet). Så här beskriver tittarna serien:

”Bästa deckarthrillern någonsin!”

”Begri'p ni hur BRA #TrueDetective ÄR! Ser den för andra omgången och får än mer bekräftat, deras "actor skills", Mcconaughey och Harrelson”

”Bland det bästa jag sett!!”

#TrueDetective; Svinbra serie!”

”Woody Harrelson. Vad jag gillar honom! #TrueDetective

#TrueDetective och #Jordskott. Två trevliga tv-serier som jag har sett idag.”

”Bra skådespelare nya miljöer o andra berättelser i thrillergenren”

”Absolut ett av det bästa i Tv någonsin!”

”Superbra! Rekommenderas!”

”Åhhh bästa serien!!! Se den !!!”

”Har sett den! Grym serie med fantastiska skådisar! Se den!!!”

Nic Pizzolatto, som skapat ”True Detective”, har också skrivit och skapat den amerikanska serien ”The Killing”, med svenske Joel Kinnaman i huvudrollen.

En andra säsong är under inspelning
Just nu spelar man in åtta nya avsnitt i en andra säsong av succéserien. Colin Farrell, Vince Vaughn och Rachel McAdams är några av de nya rollinnehavarna. De första två avsnitten regisseras av Justin Lin, känd för filmerna Fast and furious, Better Luck Tomorrow och tv-serien Community.
Källa: HBO.