16/5: Bakom fasaden i svenska moskéer

Med dold kamera har Uppdrag granskning besökt svenska moskéer för att ta reda på vilka värderingar muslimska ledare sprider.
Med dold kamera har Uppdrag granskning besökt svenska moskéer för att ta reda på vilka värderingar muslimska ledare sprider.

Vilka värderingar sprider muslimska ledare i svenska moskéer? Med dold kamera avslöjar Uppdrag granskning råden imamerna ger till utsatta kvinnor.

Alla svenska församlingar som får ta del av statens bidrag till trossamfund tar samtidigt på sig rollen att ”upprätthålla och stärka samhällets grundläggande värderingar”.

Det betyder bland annat att samfunden ska arbeta för jämställdhet mellan män och kvinnor och att de ska motarbeta diskriminering, våld och brutalitet.

Uppdrag gransknings Nadja Yllner har besökt moskéer på en lång rad olika platser i landet för att ta reda på hur detta efterlevs i verkligheten.

Det handlar om moskéer med många besökare och stort inflytande över samhället. Och det är moskéer med goda förbindelser till Sveriges ledande politiker.

Utåt sett är de muslimska ledarna tydliga med att man ska följa svenska lagar och värderingar.

Inför dold kamera – ger de en helt annan bild.

Programmet sänds i SVT1 och i SVT Play, onsdag 16 maj kl 20.