16 miljoner kronor har inte botat pedofilen "Patrick"

Han har genomgått tio års vård till en kostnad av 16 miljoner kronor. Men det enda som hänt är att pedofilen "Patrick" nu har blivit psykopat.

De senaste tio åren har "Patrick" suttit inlåst på rättspsyk i Sundsvall för grova sexuella övergrepp mot flera barn. Det var härifrån han fick de frikostiga permissioner och fick hjälp att skaffa en lägenhet där han kunde begå nya övergrepp - vilket Uppdrag granskning berättade om i januari.

Än idag sitter "Patrick" på kliniken. De har fått fortsatt ansvar för hans vård. Han och de andra patienterna omges av läkare, forskare och psykologer. Vårdplatsen kostar 4 500 kronor per dygn, vilket i "Patricks" fall idag ger en nota på 16 miljoner kronor.

När han kom till kliniken kallades han pedofil. Men nu, ett decennium senare, beskrivs han annorlunda. När Uppdrag granskning möter honom igen läser han upp från ett papper:
– "Under vårdtiden har patienten befunnits ha uttalade psykopatiska drag enligt vår riskbedömningsgrupp".
?Det hade du inte när du kom hit?
?- Nej, det fick jag nu vid senaste rättegången. Jag har aldrig haft några psykopatiska drag tidigare, säger "Patrick".

Efter Uppdrag gransknings program om "Patrick" polisanmäldes den rättspsykiatriska kliniken i Sundsvall. Åklagaren har nu inlett en brottsutredning mot kliniken.

Reportage: Rolf Lunneborg och Håkan Alamaa
Text: Djeiran Amini