Alaa lurades av svartmäklare

Alaa står i bostadsområdet där hon blev lurad på sitt andrahandskontrakt av en svartmäklare.
Alaa betalade sammanlagt 20 000 kronor till svartmäklaren Nancy men fick aldrig någon lägenhet.

Alaa betalade 15 000 kronor och fick en nyckel till den lägenhet som skulle bli hennes och barnens nya hem. Men när familjen skulle flytta in var låsen utbytta och i lägenheten bodde någon annan.

Tillsammans med sina två barn flydde Alaa undan kriget i Syrien och kom till ett flyktingboende i Västsverige. Då varken hon eller barnen trivdes där började hon se sig om efter en egen bostad för familjen. Det var då hon fick höra talas om kvinnan som kallas för Nancy.

– Vi hörde talas om henne via en person som gav oss hennes nummer. Hon sa att hon hjälper till och hittar lägenheter, berättar Alaa.  

Det första erbjudandet Alaa fick av Nancy handlade om att köpa ett andrahandskontrakt för en engångssumma på 5 000 kronor. Men trots att Alaa betalade fick hon aldrig flytta in i lägenheten eftersom lägenhetsinnehavaren plötsligt ändrade sig.

Låsen var utbytta

Snart får Alaa ett nytt erbjudande. För 15 000 kronor ska hon och hennes barn få ett andrahandskontrakt i Göteborg. Och den här gången ska hon även få en nyckel till lägenheten vid betalning. Med hjälp av en anhörig som jobbar i Nordafrika får Alaa ihop pengarna till Nancy och nyckeln blir hennes. Men när Alaa och barnen kommer till den nya bostaden med sina saker från asylboendet är låsen utbytta och istället är det någon annan som bor i lägenheten.

– Vi knackade på dörren många gånger, till slut öppnade en man som frågade oss vad vi ville. Jag sa till honom att vi hyrt den här lägenheten och att jag kommit med alla mina grejor. Då sa han ”Gå härifrån eller så ringer jag på polisen!”

Alaa försökte ringa Nancy gång på gång, men fick inget svar. Telefonnumret var inaktiverat och Alaa och hennes barn fick återvända till flyktingboenden med sina saker.

– Det var en svår situation. Jag kände mig glad för att jag fått en lägenhet, men plötsligt är alla drömmar borta, säger Alaa.

Vad har du själv för ansvar för att du hamnade i den här situationen?

– Jag är ansvarig som mor, jag ville ha någonstans att slå mig ned. När jag ser mina barn, de ville inte äta och de var inte lyckliga och stabila. De bodde isolerat och kunde inte gå ut och röra sig. Det var min anledning. Kanske var jag stressad, men min moderskänsla tvingade mig till detta, säger hon.

Fler lurade

Alaa är inte ensam om att ha betalat Nancy för att hitta en lägenhet. Uppdrag granskning har träffat fyra personer, alla nyanlända från Syrien, som säger sig ha blivit lurade av Nancy. Av dessa fyra är det bara en som polisanmält henne.

– Vad ska jag säga till polisen? Jag har inga bevis. Jag är ny i Sverige. Vad har jag för rättigheter och skyldigheter, säger Alaa.  

Uppdrag granskning får till slut fram Nancys riktiga namn och lyckas få tag på henne. Hon kom själv till Sverige för fyra år sedan och har inte haft någon inkomst sedan dess. Hon säger att hon aldrig tagit emot pengar för att förmedla lägenheter. Att fyra personer sagt att hon lurat dem förklarar hon med att någon vill henne illa.

Alaa har idag flyttat till en annan stad där hon bor tillsammans med sin syster och sina två barn i en andrahandsetta på 37 kvadratmeter.