Auktionsjätten sålde falsk konst

Förfalskade konstverk. Lurade kunder. Och chefer som själva säljer i stor skala. Samtidigt lovar auktionshuset Lauritz.com att kunderna kan vara trygga.

Lauritz.com är Nordens största auktionshus med 24 filialer i Danmark, Sverige, Tyskland och Belgien. Affärsidén är enkel, det fungerar precis som på vanliga auktionshus, men själva auktionerna sker på nätet. Varje enskilt verk eller föremål granskas och värderas av företagets egna experter. Allt för att kunden ska kunna lita på att konsten man köper på Lauritz.com är äkta.

Sålde falsk konst till Uppdrag granskning

Efter att Uppdrag granskning fått tips om att falsk konst säljs på Lauritz.com budar vi på flera nätauktioner med verk av popkonstens förgrundsgestalt Andy Warhol, och vinner. Vi köper ett porträtt av David Hockney som är tryckt med en speciell metod, en så kallad granolitografi. Vi köper också en mapp med tio screenprint-tryck på Mick Jagger, som beskrivs som original.

Men när vi låter flera experter granska verken uppstår frågetecken. Roger Johansson, som har arbetat med grafiska tryck i 20 år, är övertygad om att Warhols porträtt av David Hockney är utskrivet med en bläckstråleskrivare.

Enligt en stämpel på verket är verket utgivet av det anrika Carnegie museum of art i Pittsburgh, CMOA. Uppdrag granskning kontaktar museet.

Reporter: Vad vet du om Andy Warhols porträttet av David Hockney?

– De här trycken kommer inte från museet, vi har aldrig gett ut de här trycken av Warhol, de enda trycken vi har gett ut är två stora screentryck som hänger i vår lobby på Carnegie, säger Jonathan Gaugler.

Och att Mick Jagger-trycken är från 1975 kan inte heller stämma, enligt experten på grafiska tryck, Roger Johansson.

– Rastreringsmetoden som använts är en modern metod. På 1990-talet såg alla raster ut så här, det är möjligt att man kunde göra det i slutet av 80-talet.

Reporter: Men inte 1975?

– Nej.

Har sålts i många exemplar

Uppdrag granskning kan nu avslöja att långt många fler har blivit lurade av Lauritz.com. Totalt handlar det om över hundra mappar med Jagger-tryck, som sålts av auktionshuset.

Mette Rode Sundström, vd på Lauritz.com, vidhåller att de sålda trycken är original, men att de beskrivits felaktigt.

– Vi har självklart kontaktat alla köpare. Det är felbeskrivningar och i vissa fall fel värdering. Ska det ske – nej. De skulle inte ha gjort beskrivningsfelet och de skulle inte ha gjort värderingfelet. Jag kan inte försvara det på något annat sätt än att det är för dåligt, säger hon.

Trots att Lauritz.com vidhåller att Jagger-trycken är original har företaget efter UG:s granskning beslutat att ta trycken till ytterligare experter för att granska äktheten.

Också Andy Warhols förfalskade porträtt av David Hockney har sålts i flera exemplar. Totalt handlar det om drygt 40 sålda förfalskningar bara det senaste året.

– Det där är en förfalskning som vi tyvärr har sålt.  Det är en falsk stämpel. Vi känner faktiskt till den stämpeln, vi vet gott att det är falskt. Det har vi redan gjort våra experter uppmärksamma på sista året. Därför är det riktigt trist och också pinsamt att vi har sålt de här förfalskningarna, säger Mette Rode Sundström.

Chef sålde falsk konst

När Uppdrag granskning undersöker vilka som ligger bakom försäljningarna av de olika Andy Warhol-verken visar det sig att säljarna kommer inifrån Lauritz.com. Peter Grossman, chef på auktionsföretagets filial i Hörsholm, har själv sålt över 100 av Jagger-trycken. På Lauritz.com finns en livstidsgaranti mot falsk konst och i augusti förra året fick en kund som ville anmäla säljaren tillbaka pengarna efter att ha köpt Jagger-tryck. Men efter ett tag låg samma konst återigen ute till försäljning – och säljaren var återigen filialchefen Peter Grossman. 

Och precis innan jul förra året sålde chefen för Lauritz.com:s filial i Örebro, Ashlee Bolgakov, ett porträtt av Mao som påstods vara gjort av Andy Warhol. Precis som på porträttet av David Hockney finns en förfalskad stämpel från Carnegie museum of modern art också på det här verket. Mette Rode Sundström medger att hennes auktionshus sålt verket, men att det skett i god tro.

Sålde sin egen konst

Ett stort antal chefer på Lauritz.com har dessutom auktionerat ut egen konst. Filialchefen i Örebro, Ashlee Bolgakov, har sålt ungefär 100 egna varor för 200 000 kronor. Peter Grossman, filialchefen i Hörsholm, har de senaste åren sålt 250 varor för en miljon kronor.

– Han är vår chef i Hörsholm. Jag står bakom alla våra chefer till hundra procent. De känner till riktlinjerna och han har fått lov att sälja 300 verk för att han under en tid arbetade som gallerist. Jag har godkänt att han säljer 300 verk, säger Mette Rode Sundström.