Avslöjar i dold inspelning: Allsvenska matcher fixade

Före detta Landskrona BoIS-spelaren Liridon Leci har tidigare avvisat alla anklagelser om att han skulle varit inblandad i läggmatcher i Sverige. Men i en dold inspelning med Uppdrag gransknings reporter berättar han om uppgjorda matcher, i både Sverige och Norge. Och han säger sig kunna rigga matcher i såväl Superettan - som i Allsvenskan.

Förra året riktades misstankar om läggmatcher mot anrika Superettan-klubben Landskrona BoIS. Efter att laget förlorat mot Falkenberg med 4-0 fick ryktena ny fart.

Flera matcher hade utmärkt sig hos spelbolagen med märkliga oddsrörelser och Svenska spel beslutade stoppa allt spel för den kvarvarande säsongen.

Klubben stängde av två spelare i det egna laget. En av dem är Liridon Leci, som tidigare spelat i bland annat Kalmar FF.

Avstängningen och anklagelserna ledde till att Liridon Leci till slut hotade att stämma Landskrona BoIS för att de hade ”förstört hans namn” och i en intervju beskrev han sig som 100 procent oskyldig.

Men när Uppdrag gransknings reporter, utrustad med dold kamera, träffar honom i Kosovos huvudstad Pristina, dit han flyttade efter tiden i Landskrona, och presenterar sig som affärsman som vill rigga matcher i Sverige - då berättar Liridon Leci öppet och ogenerat om uppgjorda matcher i Sverige.

Och han säger sig ha kontakter i klubbar på högsta nivå:

– De är med i stora klubbar. En i Superettan och två i Allsvenskan. Jag har gjort affärer med dem. I år så har den ena gjort som han lovade, så blev det också. Jag lovar, fyra stycken i samma lag har deltagit, säger Liridon Leci.

Under mötet berättar han om en riggad match i Sveriges högsta fotbollsliga, Allsvenskan.

– Allsvenskan, brorsan, inte Superettan. Tänk dig i 20-e minuten var det 2 - 0, det var tänkt 3 plus, i 20-e minuten blev det 2 – 0, säger Liridon Leci.

I Landskrona däremot har det blivit svårare, efter uppmärksamheten förra året.

– När jag säger att det är riskabelt så menar jag det, de är rädda nuförtiden. Jag har 2-3 vänner i andra klubbar, jag jobbar fortfarande med dem, säger Liridon Leci.

När han tror att han talar med en affärsman berättar han om hur han tillsammans med en beväpnad kamrat åkt till Norge för att göra upp en match:

– En vän till mig har kontakter även i Norges division två. Vi var där en gång, jag lovar vid Gud, att till och med tränaren var kompis med min vän. Även tränaren.

Han berättar om när de träffade tränaren och 5-6 spelare i en klubb, som var med och gjorde upp om att det skulle bli fler än 7 mål i en match i norska division två.

– Tränaren sa okej. Han sa, ge oss cirka 3 000 dollar, hallå eller, 3000 dollar till dem och 10 000 till mig så fixar jag det så som du vill. Hur många mål vill ni ha? Vi ville ha fler än 7 mål, på grund av det höga oddset.

Uppdrag gransknings reporter erbjuds också att själv att vara med och satsa på uppgjorda matcher. Via en vän som arbetar med ”två-tre klubbar” kan han berätta när det är dags att satsa.

– Jag kan ge dig något resultat då och då, säger Liridon Leci.

För Uppdrag gransknings reporter berättar han också hur de brukar satsa pengarna i Shanghai, där kontrollen är mindre och insatserna större – och han förklarar hur stora riskerna är för den som står vid sidan av planen och försöker styra.

– Jag vill sluta, för det orsakar mycket stress för mig. Det är annat när du gör någonting och det är annat när du är själv på plan. Du är i Kosovo och han där slänger dina pengar. Plötsligt så beslutar sig snubben att inte vara med precis när matchen ska börja, samtidigt som du har satsat 50 000 euro. Han vill inte lägga sig. Han känner av att allt inte står rätt till och säger nej, vi ska vinna. Du bränner 50 000 euro.

När Uppdrag granskning senare ringer upp Liridon Leci för att berätta om det inspelade samtalet – och att han talat med en reporter och inte en affärsman som han trott - beskriver han det som ett skämt.

– Nej, jag minns inte. Många frågar mig och jag ville snacka med honom. Du vet jag skämtade, säger han.

Så du menar att du bara skämtade?
– Jag visste till hundra procent att han hade kamera. Jag ville träffa honom du vet, eftersom han var spion. Jag visste det.

Du säger på inspelningen att du arbetar med två lag i Allsvenskan?’

– Jag har glömt vilka lag jag säger. Jag svär på mitt barn, på mitt liv, jag har glömt vilka lag jag nämner. Jag vet inte vilka lag jag säger. Jag är inte kriminell, vet du? Jag vet själv att jag aldrig har gjort det som Landskrona säger och vad folk säger. Förstår du?

I samband med att Liridon Leci fick lämna Landskrona inledde polisen en utredning kring misstankarna. Förundersökningen pågår fortfarande i fallet.​

Reportaget sänds 8 oktober klockan 20:00 i SVT1 och SVTPlay.