Avslöjar okända uppgifter om självmordsbomben i Stockholm

Foto: Magnus Hjalmarsson Neideman/SvD/TT
Strax före jul 2010 sprängde sig Taimour Abdulwahab till döds på Bryggargatan i Stockholm.

Han var en lone wolf – en ensam gärningsman. Det är den bild av den svenske självmordsbombaren Taimour Abdulwahab som polis och åklagare presenterade när utredningen kring dådet lades ner. Men polisen berättade långt ifrån allt.

Självmordsbomben i Stockholm är ett av de mest uppmärksammade brotten i svensk historia. Ingen vet hur många miljoner kronor som rättsväsendet har spenderat på den flera tusen sidor långa utredningen. Men för nästan ett år sedan lades utredningen ner. Polis och åklagare berättade att man inte fått in några uppgifter på någon medgärningsman i Sverige. Och man hade inga svar på om han kunde haft medhjälpare utomlands.

Men en källa inom en utländsk underrättelsetjänst och en hemligstämplad rapport kommer att ifrågasätta bilden som visats upp offentligt. Och andra uppgifter – om hur samarbetet mellan svenska och brittiska myndigheter blev ett misslyckande – får terrorforskaren Magnus Ranstorp att häpna.

– Det är helt otroligt. Det här är en av de värsta terrorincidenterna som vi haft när det gäller jihadister. Vad gjorde polisen? Vad gjorde polisutredarna? säger han.

Uppdrag gransknings reporter Petter Ljunggren har granskat polisens och åklagarens utredning och hittat spår och uppgifter som allmänheten aldrig fick reda på.

Sänds i SVT1 och i SVT Play, onsdag 30 september kl. 20:00.