Bankir: ”Grottmannamässig stöld”

German Gorbuntsov 2007, innan han flydde från Ryssland.

Svenska Bombardiers affär med ett brevlådeföretag som mellanhand är ”simpel stöld” och penningtvätt, hävdar en landsflyktig rysk bankir med en bakgrund i järnvägsaffärer. "Upplägget är uppenbart och mycket grovt" anser han.

German Gorbuntsov drev i hemlandet Ryssland en bank som upplät konton åt affärsmän där när de drog in mångmiljardbelopp på den ryska järnvägens misstänkt korrupta upphandlingar det senaste årtiondet.

Men han blev ovän med både sina affärspartners och organiserad brottslighet i en komplex härva där han beskylldes för stöld och penningtvätt. Gorbuntsov flydde till London, där han sköts av en torped vid sin bostad 2012.

Bankiren överlevde och bor kvar i staden. Han vill inte bli fotograferad men låter sig intervjuas på hemlig plats av TT:s och Uppdrag gransknings samarbetspartner OCCRP, en redaktion som gräver i korruption i Östeuropa.

Läs mer: Nya avslöjanden kring Bombardiers misstänkta mutor

"Debilt upplägg"

Han får förklarat för sig hur Bombardier i Sverige säljer utrustning för signalsystem till Bombardier i Azerbajdzjan, via brevlådeföretaget Multiserv som fördyrar varorna med över 450 procent.

Ett "grottmannamässigt, debilt" nybörjarupplägg, anser bankmannen.

– Det är mycket grovt, ett undermåligt upplägg där allt är uppenbart. Även ni har ju redan begripit hur det funkar. Alla andra kommer också att kunna begripa. Det är pengastöld. Simpel stöld.

Läs mer: Bombardier kan ha mutat för nästan en miljard

"Uppenbar penningtvätt"

Och inte bara det, anser Gorbuntsov:

– Penningtvätten är så uppenbar att den inte ens måste bevisas ytterligare.

Han säger sig känna Jurij Obodovskij, Multiservs grundare, och dennes kompanjoner såsom Aleksej Krapivin. De var en gång hans vänner och bankkunder, säger han.

Vem mutas då i ett land som Azerbajdzjan? Han vill inte svara, men säger kryptiskt att pengar går till "de respektabla".

Fastän Gorbuntsov är ovän med dem han beskyller för brott är han trovärdig, anser korruptionsexperten Louise Brown som tagit del av uppgifterna.

– Jag delar hans analys, säger hon.