Chattade om matchfixaren

Axel Gordh Humlesjö och Magnus Svenungsson

Efter programmet om de grovt kriminella bakom uppgjorda fotbollsmatcher i Sverige chattade reporter Magnus Svenungsson och producent Axel Gordh Humlesjö med tittarna. Här kan du läsa alla frågor och svar.

UG - Moderator: Välkommen till Uppdrag gransknings chatt om matchfixare och uppgjorda matcher inom svensk fotboll! Nu kör vi!
PFL: Juristen i TV säger, för att det ska kunna bli åtal, måste det vara en fysisk person som blir lurad. Han påstår också att det är SPELBOLAGEN som blir lurade. Jag vill hävda att det är DE ANDRA SPELARNA som blir lurade, de som spelar på att de andra lagen(förlorarna) ska vinna. Och de andra spelarna är fysiska personer som därför borde kunna åtala dessa spelfixare, bara polisen kan få tag i dem.
Magnus Svenungsson: Jag håller med. Det är många som blir lurade. 
Bo Bernhardsson : Åklagaren kan inte åtala för att det inte är bedrägeri mot fysisk person, utan "bara" mot spelbolagen. Men det är väl bedrägeri också mot alla andra,fysiska personer, som spelat på matchen?
Magnus SvenungssonJa så kan man tycka. Oddsen förändras ju beroende på vadslagningen. 
Joe: Varför visar man inte ansikterns det som förstör sporten, har inte det förvärkat sin rätt att skyddas?
Axel Gordh Humlesjö: Hej! Det där är en svår fråga. Men generellt så visar vi bara ansikten och namn i Uppdrag granskning när personer ifråga har en stark maktställning och där det finns ett stort allmänintresse att sprida identiteten. Vi har gjort bedömningen i detta fall att dom enskilda spelarna/domarna inte besitter den maktpositionen. 
Ulrica: Granska åklagaren kanske är han inblandad....han ser osäker ut
Axel Gordh HumlesjöDet tror jag inte. Däremot är svenska rättsväsendet nybörjare på att hantera denna fråga. 
Tomas: Varför gör inte polisen något åt detta? Anser polis och åklagare att detta är lagligt?
Axel Gordh Humlesjö: Det är en svår gråzon och det krävs nog förändringar i lagstiftningen för att komma åt detta. 
CS: Det sades i programmet att man kan inte åtala för att det finns ingen juridisk person som man bedragit. Men alla som spelat ärligt då - är dom inte bedragna?
Axel Gordh HumlesjöJo rent logiskt är det ju så men brottsbalken har kanske inte skrivits med detta i åtanke och måste därför kanske uppdateras. 
Tomas: Varför vill ni inte visa domaren som är misstänkt på bild?
Axel Gordh Humlesjö: Se svar nedan om namn och bildpublicering. 
Stockholms Domaren: Hej Axel
Axel Gordh HumlesjöGodagens!
Anders: Varför är man intresserad av att spela på en div 3 match??? Om man inte vet något!? Förbjud spel på icke visuellt dokumenterade arrangemang/matcher!!!
Magnus Svenungsson: Internationellt och i Asien vill man ha vadslagning på allt. Svensk fotboll är attraktiv eftersom vi spelare fotboll när andra ligor har uppehll. Det tog ett tag innan jga isnåg att dessa perosner är helt ointresserade av vilka lag sm spelar. Det handlar om vadslagning och odds som man spelar mot.
YN: Hej, vad leder spelutredningen? Lotteriinspektionen? 
Axel Gordh HumlesjöFörstår inte riktigt frågan. Återkom gärna. 
Magnus Eriksson: Varför inte bara förbjuda spel på detaljer som antal kort, utvisningar mm som är lätt att rigga?
Magnus Svenungsson: Ja det är faktiskt en diskussion om detta. 
Betting: Hej. Tack för ett bra och intressant reportage. Jag undrar en sak: Svenska Spel målas upp som en bidragande faktor i jakten på matchfixarna. Samtidigt visar ni bilder på spelreklam från utländska bolag, varför? I reportaget säger ni att matchfixaren i fakto har vunnit enorma summor pengar på Bet365 vilket borde missgynna det bolaget. Varför får vi inte höra de utländska bolagen om deras syn på matchfixing samt om det är de som ligger bakom verksamheten och vad de i så fall kan göra åt att ändra på det?
Magnus SvenungssonInget utländskt spelbolag har polisanmält någon misstänkt match. Det har Svenska spel gjort. Men jag hade gärna hört vad de utländska spelbolagen har att säga om detta. Alla spelbolag har förlorat på matchfixning. 
Jeans: Varför inte ha med Fotbollsförbundet i programmet? Hur kan Ekerö domaren få fortsätta...?
Magnus Svenungsson: Väldigt bra fråga. Jag undrar också hur han kan få fortsätta döma. Basketförbundet stoppade misstänkta domare.  
Micke: Det sades att Svenska Spel har jobbat länge med denna fråga, insattsbegränsningar och inget spel på lägre divisioner mm. Det måste ju in ett sådant krav på andra spelbolag?
Magnus SvenungssonFrågan är hur man ska kunan reglera detta.
Jan: Kan inte det lag som helt klart förfördelas bara säga: Nu skiter vi i detta. Dom måste ju förstå och inse att det här står inte rätt till
Magnus Svenungsson: Det är väldigt svårt att se detta. Både Ekerö och Råslätt har varit ovetande om mycjet av detta, trots alla märkliga domslut.  
Ann : Hänger det här ihop med händelsen idag med Svenska spels vd tror ni?
Magnus SvenungssonJag hoppas inte det.
Ulf: Om jag spelar på en match och inte är fixaren måste väl ändå jag var bedragen.
Magnus Svenungsson: Jag håller med. Men juridiskt är en annan femma.
Spelaren: Hej, Tackar för programmet. Jobbar Johan Lindmark kvar som kammaråklagare? Gabriel Wikström, såg mest rädd ut. Tack o hej
Magnus SvenungssonJa han jobbar som kammaråklagare.
Johan: Är det åter igen fråga om importerad brottslighet? Det kommer att genomsyra hela vårt samhälls mer och mer! Fixa matchresultat, svenskt uppehållstillstånd och fusk med assistentsersättningar. 
Axel Gordh Humlesjö: Komplex fråga. Minns du spelskandalen på 90-talet? En riktigt helsvensk affär. http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/49330?programid=2519 

Men samtidigt så är det onekligen så att detta är ett fenomen som funnits ute i Europa länge och nu kommit mer till Sverige. 

Jeand: Hur kan Fotbollsförbumdet - Dom som utser domare....låta korruptionen förtsätta efter Ekerö matchen. Fotbolls förbundet måste engagera sig och varför missad Ug den vinklingen i reportaget....domar skandalen borde Ff stå för. Dåligt Ug
Magnus SvenungssonBåda motståndarlagen reagerade också, men ingen trodde att det var riggat. Det är inte så enkelt att man avslöjar matchfixning på plats och vad som händer i matchen. Jag intervjuade en tysk polis som sa att det var omöjligt att bevisa saker i en match. Det gällde att bevisa det som hände före och efter en match. Dvs möten och vinstuthämtningar.
Lars:: Borde inte justitieministern kontaktas.?
Magnus Svenungsson: Bra idé.
Lasse: Varför intervjude ni inte motstånadarlagen om deras uppfattning? Gör som travet ha inga fasta odds 
Axel Gordh HumlesjöVi har pratat med dom men allt får inte plats i ett reportage. 
Naiv svensk: Skulle vilja förmedla mina förbannande känslor, biter ihop. När ska vi trots allt orka/våga lite på fair-play???
Magnus Svenungsson: Akta tänderna! Bra att du reagerar. 
stefan: Man borde inte få spela om stora summor på Division 2 matcher
Axel Gordh HumlesjöEn ståndpunkt som jag tror många delar. 
Tomas: I juridisk mening tycks det vara moment 22
Magnus Svenungsson: Ja, eller också skule man pröva frågan med att det inte är bedrägeri, och driva denna upp till Högsta domstelen. Det har ju ingen gjort.
Tompa: Om folk läser boken The Fix skriven av Declan Hill är dagens uppgjorda matcher inget som förvånar, snarare tvärtom bara väntat. Detta kommer döda sporten, inte bara fotboll, det är så mycket större än man kan tro. Allt började i Asien, nu är hela Europa drabbat. Min fråga kommer ni granska mer i ämnet? Uppdrag granskning är det bästa program som gjorts! Svenska Spel: våga gå ut med information när en match stängs på grund av avvikande spelmönster, varför hålla detta hemligt?
Axel Gordh HumlesjöTack så mycket. Detta är nu tredje programmet om detta men vi fortsätter såklart om mer dyker upp. 
cs: Ni borde ha intervjuat Riksåklagaren. Det kan väl inte vara möjligt att rättsväsendet i Sverige har så usla åklagare som den ni intervjuade. Är han själv insyltad måntro?
Magnus Svenungsson: Vi funderade på att koppla in juridiska experter som kunde analysera slutsatsen att detta inte är bedrägeri. En av många ideér vi kanske borde fullföljt.
Olle J: Hur kan domstolen radera och skaldliggöra bevismaterial ljudinspelning även om domen var frikännande? Ett domslut kan väl överklagas i 10 år även om den var frikännande? I så fall är det rättsväsendet som varit rättsvidriga! Detta måste upp så fort som möjligt påtalas och publiceras i alla svenska media!
Magnus SvenungssonDet är inte domstolen. Det är åklagaren som inte sparat telefonavlyssningen.
Eugen: Hej, Är det sant att många av de svenska spelbolagen som har säte utomlands kommer stängas ned nästa år 2017? Jag spelar på Bethard och vill inte att några moralkärringar ska hindra mig från att spela där.
Axel Gordh Humlesjö: Detta har jag inte hört. 
Lasse: Vadå inte plats? Jag anser att det är mycket viktigt att höra hur motståndarna uppfattade domaren för att förstå hela repotaget och inte haltande åt ett håll
Magnus SvenungssonMen det handlar ju om domsluten. 16 gula kort, 4 röda kort och 5 straffar i två matcher, där matchfixaren finns i kulisserna. 
Persson: Gabriel Wikström hänvisar som vanligt till en utredning. Den skall vara klar 31 mars 2017 sa han. Blir det lagändring som resultat efter den så tar det minst ett år ytterligare innan något händer. Matchfixarna och de andra kriminella kan alltså fortsätta sin verksamhet i lugn och ro i ett par år till. Minst. Tycker ni detta är vettigt??
Axel Gordh Humlesjö: Det är såklart frusterande att det tar lång tid men med tanke på att rättväsendet är nybörjare på ämnet så behövs det nog en rejäl översyn så att det blir rätt från början och det tar lite tid tror jag. 
Fd. oddsSpelare: Inga spelbolag förlorar på matchfixning. Det är kunderna som förlorar pengar medans spelbolagen tar ut sin vinst via omsättning och oddssättning.
Axel Gordh HumlesjöSpelbolagen förlorar gigantiska belopp på detta. Både i Sverige och internationellt. 
Jerry: Har de misstänkta matchfixarna samt de som lagt insatserna erhållit sina vinster i de fall ni tar upp? Spelbolag har möjlighet att hålla på sina utbetalningar.
Magnus Svenungsson: De har i de flesta fall fått ut sina vinster. Ibland har inte ens spelbolagen koll på vad som skett förrän långt efteråt. I några fall har spelboalgen hållt inne med vinsten.  
Stina: När införs en ny lag att det här räknas som ett brott? helt obegripligt att det inte gör det redan. Blir riktigt orolig och såklart förbannad över vårt daltande med grov kriminalitet, som sagt, vi gräver vår egen grav....
Axel Gordh HumlesjöUtredningen ska vara klar nästa år!
Tomas: Håller med Tompa att UG är bästa program på tv
Magnus Svenungsson: Tack!
A i Gbg: Varför hänger ni inte ut svinen‘?? Måste ni vara så jä-la PK!!!! Tänk på den stackars killa som satt där och vittnade, fan ni bryr er mer om ett gäng jävla kriminella än om kille som verkligen vågade... 
Axel Gordh HumlesjöUppdrag granskning hänger aldrig ut personer bara för sakens skull. Vi kartlägger och avslöjar systemfel. 
Kent: Blir du egentligen förvånad. Hot i förtäckt eller i helt öppen form förekommer i snart sagt alla områden och platser idag. Om du säger för mycket så blir du brännmärkt och får ett livslångt helvete och utestängs från arbete, föreningsliv och liknande. Detta gör människor tysta vilket gör att dörrarna öppnas för fuskare, myglare, extremister och annat patrask. Har inte alla blivit lite tystare?
Magnus Svenungsson: Denna tystnad är sorglig.
Kibby: Hej! Jag reagerade på att dom säger att det inte räknas som bedrägeri då inge fysisk person drabbas eller luras, men det är ju tusentals fysiska personer som drabbas, nämligen ALLA som satsat pengar på det andra resultatet eller andra laget som egentligen hade vunnit. Ellerhur?
Axel Gordh HumlesjöHelt rätt. Men i straffrättslig mening är det lite svårare tyvärr. 
Stockholms Domaren: Jag har dömt fotboll i 22 år med start från Göteborg och senaste 17 åren i Stockholm, men det är synd och se att just förbundet inte värdesätter de ärliga och riktig seriösa domare och istället ser till att vissa "ögonstenar" går uppåt i serien och jag tycker att det är redan DÄR felet börjar 
Axel Gordh Humlesjö: Det låter oroande. Maila axel.humlesjo@svt.se om du har något kontkret tips. 
abpot: Hej jag kommer och bor i Lidköping. Det är ju ganska uppenbart att BANDY är i mångfald riggade. Vilken bandyspelare kan tjäna pengar på att spela Bandy? Jo det är de som spelar (med hjälp av andra) på oddset. Vilken stad är mest trogen för Bandy i Sverige??? Det är för mig Lidköping. Så mest insatta pengar på spel då Bandy sker bör vara ifrån Lidköping.. Resultat som är som en synvilla är "FIXADE"...
Magnus SvenungssonDet vore ju för sorgligt om bandyn var indragen i detta! Samtidigt var bandylag involverade i spelskandalen på 90-talet. 
Suck: Ska man verkligen kunna spela om matcher alls? Aningen ändras lagen eller så får svenska spel ta bort spelandet om matcher. Vill vi få bort den grova kriminella i detta så får man faktiskt agera också. Lagarna i Sverige är pinsamma. Gå på politiker. Lagstiftare och domstolar. Polisen gör det de kan och FÅR. 
Axel Gordh Humlesjö: Tack för din åsikt!
K: Kolla din mail
Axel Gordh Humlesjöaxel.humlesjo@svt.se
Lise: Jag tycker att det låter helt osannolikt att åklagaren kan/får sitta och tycka när det gäller tillämpning av lag. Är det inte prövat så ska det prövas. I övrigt, tack för ett mycket bra program!
Magnus Svenungsson: Ja så är det, tolkningar av lagen ska prövas.
Tittare: Om vi skall bli av med en del av den organiserade brottsligheten måste vårt rättsväsen sluta att vara så blåögt. Jag föreslår därför att de som döms för upprepade brott först skall avtjäna villkorliga domar och villkorliga frigivanden innan nya fängelsestraff skall avtjänas och att tidigare icke avtjänade domar inte skall ge straffrabatt vid utdömandet av nya domar. Om vi dessutom inför regeln att återfallsförbrytare skall dömas till längsta fängelsestraffet i straffskalan kommer buset att reduceras. Vågar UG gå ut och kommunicera sådana åsikter?
Axel Gordh HumlesjöTack för ditt inlägg!
Andzet: Myndigheternas tolkning av lagen är onekligen häpnadsväckande. Om några spelare i en klubb bestämmer sig för att satsa pengar i samklang (oavsett vinst/förlust) på detta och vinner en hel del utifrån odds. Kan varken åklagaren eller polis göra någonting för att komma åt det även om man har bevis att så skett. Således kan jag som enskild konstatera att det är lönlöst att spela på matcher där möjligheter finns ..eller är uppenbara
Magnus Svenungsson: Ja, tänk vilka konsekvenser! En klubb skulle ju på det sättet kunna finansiera ett spelarköp, betala en skattetskuld......helt föfärligt.
A i Gbg: Bättre att bojkotta allt spel tills man rett ut allt skit
Axel Gordh HumlesjöTack för inlägget. 
zorro 48a: är det inte dagsatt granska dessa så kallade åklagare .. Har sverige verkligen användning av så flata åklagare !!! eller är dom medbrottslingar till dessa matchfixare! OCH FÅR DEL AV VINSTEN ??
Axel Gordh Humlesjö: Jag tror dom gör så gott dom kan men samtidigt är dom nybörjare på detta område. 
Alvetina: Ursäkta en okunnig men det verkar ju som att man ffa riktar sig mot lägre divisioner som inte tv sänds och med obefintlig kontroll i övrigt. Skulle man inte kunna besluta att i lägre divisioner får man som spelare bara satsa en viss lägre summa pengar? Är inte vinsten relaterad till summan som satsas? Pengar är ju drivkraften i denna brottslighet och finns inga pengar att tjäna så borde detta inte vara en möjlig marknad längre? Sedan måste man säga att vi lever vi i ett obegripligt samhälle ibland. Trots bevis övervakningsfilm inspelningar inget brott kan styrkas! Filmer raderas. Och så politiker. Att man orkar vara en sådan. NU (efter era program) ska vi utreda i några år... Och så dessa inövade meningar som upprepas som svar på alla frågor. Jobbigt att se!
Magnus SvenungssonDet går inte att bestämma över utländska spelbolag och det går inte att reglera vilka division som skall vara spelbara.  
Åke Bergström: I nästan varje reportage där polis och åklagare är inblandade verkar det som Ni inte törs ifrågasätta deras arbete, på ett mer påtagligt och tydligare sätt. Utför man ett så undermåligt arbete med rena försumligheter i ett så viktigt arbete bör dreas kompetens ifrågasättas.
Axel Gordh Humlesjö: Jag tycker Magnus ställde många bra och kritiska frågor. 
karraz: Lite känsligt kanske, men jag får intrycket att både den utpekade domaren, de utpekade spelarna och den utpekade matchfixaren har invandrarbakgrund. Kan man se något sådant mönster? Jag undrar inte i syfte att peka ut "invandrare" som grupp, utan snarare som en möjlig förklaring. Den "svenska" idrottsrörelsen med sina fair play-ideal, ideellt arbete osv har ju sin "folkhemshistorik", många i dagens samhälle en helt annan historik i bagaget. Många i Sverige med invandrarbakgrund kommer från länder med ett mycket stort inslag av korruption på alla samhällsnivåer.
Axel Gordh Humlesjö: Detta är en fråga som vi ofta mött på. Men när vi gått igenom nästan samtliga stora utredningar om matchfixning så stämmer det inte. Visst är det ofta organiserad brottslighet med förgreningar ute i Europa som är inblandad . Men bland spelare, tränare och domare som misstänkts så är det en stor blandning. Det handlar både om inköpta utländska spelare men också personer med klassiskt svenska namn som aldrig tidigare dömts för brott. Dessutom har detta funnits tidigare i Sverige. Bland annat på 90talet i Västra Frölunda och i bandyserien. Lyssna på denna P3 dokumentär. http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/49330?programid=2519


Jocke: Jag gör inte anspråk på att vara jurist men har Johan Lindmark läst 10:5a§ BrB? Jag tycker de fyller samtliga rekvisit.
Magnus Svenungsson: Ja. Vill du se mer om motvieringen från åklagaren kan du se i UG Referens. Där skriver åklagaren mer utförligt om varför han inte anser detta vara bedägeri.
Granska: Det här är en av alla problem media upplyser om och som säkerligen var förekommande under den förra regeringen. Bra att ni granskar men mer och mer problem som vi ser ger en smutsig och dålig bild av Sverige. Nuvarande regering har tagit itu med mycket som bara förfallit under flera år. Den förra regeringen lät bli att granska hur jobb blev till.Då skulle alla ha jobb oavsett metoder till det. Kriminalitet blev mycket av resultatet och nu får denna regering städa upp. Jag saknar granskning om svaga grupper. Utförsäkrade borde det upplysas om hur processen gått till hos försäkringskassan. Tusentals har blivit bestulen på rehabilitering, sjukpenninggrundande inkomst, pengar till föräldraledighet sjukpenning mm. Alliansen har gömt och glömt utförsäkrade i försörjningsstöd som är lika med fattigdom. Annika Strandhäll borde upphöjas mer! 
UG - ModeratorHar du några konkreta tips får du gärna höra av dig granskning@svt.se Mvh / Staffan Uppdrag granskning
Cuse: Är det troligt att detsamma förekommer på ATG?
Magnus Svenungsson: Jag har ingen aning om det.
Säffle Mikael: Gör inte domaruppdragen officiella förrän samma matchdag,,,,tex
Axel Gordh HumlesjöBra förslag!
Tomas: Matcherna är riggade, FIFA-topparna korrumperade. Varför lockas vi till fotbollen?
Magnus Svenungsson: Ja jag har sett mycket som gjort mig misstänksam. Det finns mer att berätta.
Säffle Mikael: Hej & tack för ett bra program. Har ägnat hela mitt liv åt fotbollen. Jobbar också inom en div 3 klubb. Är efter programmet i fullkomlig chock!!!Detta är absolut oacceptbelt!!! Mycket resurser måste omgående sättas in för att bekämpa detta. Tänk bara vilken katastrof om bla ungdomsidrotten blir lidande genom detta. Vad snackar viför skattekostnader då - i ungdomar som hamnar snett??? Bara ett exempel.
Axel Gordh HumlesjöStora skador på samhället tror jag precis som du!
Anders: Magnus, ditt svar är enkelt och klart, men varför ska vi i Sverige få en korrupt situation för att vi är en av få ligor som är igång!!? Dvs frågan kvarstår obesvarad. Varför överhuvudtaget tillåta spel på icke visuellt dokumenterade arrangemang/matcher?
Magnus Svenungsson: Det går inte att styra. Jag har läst en horribel artiklel om vadslagning på en match som inte ens spelades! Kolal gärna Declan Hill. Han har skrivit flera böcker om detta.  
MC: Finns inte stor risk att det blir ännu värre nu efter detta reportage? Dom åker ju inte dit:(
Magnus SvenungssonDet hoppas jag verkligen inte.
Lasse: Dopning är ju fusk och du blir avstängd i flera år eller på livstid! Detta är ju också fusk som kan jämföras med dopning
Axel Gordh Humlesjö: Exakt. Och svenska fotbollsförbundet anser att detta är ett större problem än dopning. 
Ludde: Jag undrar över bristen på bevisning i 20 utredningar. Vet ni vad polisen gjorde egentligen? 
Axel Gordh HumlesjöJa vi har gått igenom mkt av materialet. Det är klassiskt polisarbete men en del misstag, exempelvis att avlyssningen raderades. 
S.Greger: Ni är ett program som ska vrida och vända på alla stenar och det gäller även personer i rättsväsendet. En del åklagare har för vana att snabbt lägga ner en förundersökning, det är rationalisering, och då kan en del arbeten bli fel.
Axel Gordh Humlesjö: Intressant!
Eva: Kan det vara så att polis, myndigheter osv är rädda för att ta tag i det!!??
Axel Gordh HumlesjöDet tror jag inte. Däremot är okunskapen stor. 
Christer S: Hur höga insatser får man egentligen göra på spel. Är det obegränsat? Ett sätt att göra det mindre intressant vore väl att ha maxinsatser på vissa spel eller matcher. Eller är konkurrensen för stor mellan spelbolagen?
Magnus Svenungsson: I Sverige är insatserna begränsade,. Inte utomlands. Men överallt finns sätt att kringgå detta. Genom bulvaner, lånade spelkort mm.
Bettsy: Är domaren avstängd
Magnus SvenungssonNej. Domaren dömer fortfarande. 
Tråkigt: Bra reportage. Har lotto blivit granskat någon gång? Har under flera år undrat hur lotto 1 och lotto 2 kan vara ett slumpens spel då de allt för ofta liknar varandra med ental i liknande antal och tvåsiffriga tal i liknande antal. Raderna är väldigt lika. Travet borde också bli granskat. Allt med pengar och vinster väcker misstankar. 
Magnus Svenungsson: Lotto har jag inte kollat!
Gurra: Varför dömer domaren fortfarande? 
Magnus SvenungssonSvFF anser inte att man kan stänga av honom utan fällande dom i en tingsrätt. Det är bedömning som går tvärt emot vad basketförbundet ansett, som stängt av domare och motiverat avstängningen med att det inte är en mänsklig rättighet att få vara basketdomare. 
Undrande: Finns det ett samband mellan Liridon Leci och den ni kallar "Matchfixaren"? Kan inte påminna mig att det framgick.
Magnus Svenungsson: Det finns samband mellan dessa. Sorry om det inte framgick tydligare. Vi säger att matchfixaren har kontakt med flera spelare i Landskrona. 
Philip Carling: Det här kan ju inte få fortsätta! Jag är helt bestört över åklagaren absurda flathet. Om det är honom vi skickar fram mot matchfixarna är det klart att det inte blir något gkort, han verkar inte vilja. Man undrar varför. Så nytt är det väl inte när UG berättade om det 2014??
Magnus SvenungssonDe första misstänkta fallen kom 2012/13.  Det har tagit 3 - 4 år att komma fram till att det inte är bedrägeri. Skärpt lag dröjer.
Carla: Fast Axel, det är ju inte polisens misstag att ljudfilen raderades. - Det är ju lagen som säger den inte får sparas. 
Axel Gordh Humlesjö: Nej. Det är en lite krånglig händelsekedja men polisen hade tillåtelse att spara ljudfilen. Det finns ett åklagarbeslut på att använda överskottsinformationen frånd en andra utredningen. Men det gjordes inte av någon anledning. 
CS: Efter ert reportage kommer väl Sv Fotbollsförbundet att ändra uppfattning. Eller vad tror ni? Som en idrottsledare i programmet sa så är det ju förödande för fotbollsungdomarna i 12-14 års åldern om de inte kan ha förtroende för den sport de utövar.
Axel Gordh HumlesjöLåt oss hoppas att alla parter tar tag i detta!
Tompa: Är ’’matchfixaren’’ även känd för att riggat flera matcher i Norge?
Axel Gordh Humlesjö: Personer i det nätverket har även agerat i Norge. 
Tompa: Om inte SvFF anser att man kan stänga av domaren, så välj en annan då. Finns väl inget som säger att han har rätt till att få uppdrag om det finns andra domare som kan göra samma jobb?
Magnus SvenungssonJapp. Det är så klubbar hanterar misstänkta spelare när man inte kan sparka dom ur klubben pga kontrakt.  Man behöver inte ta ut dom i truppen när det är match. Dom kan vara med på träningen.
Niklas : Domaren i reportaget dömde futsal under året efter dessa matcher. I år dömer han fotboll igen, men endast på distruktsnivå ( max div 4). Dock går det att spela även på dom matcherna... Han borde ha blivit avstängd på livstid!!!! 
Magnus Svenungsson: Ja så är det.
Anders: Arbetsdag imorgon med... Tack så oerhört mycket för ert arbete!
Magnus SvenungssonTack själv. Jobba på!
Bea: Att SvFF tycker att det är ok att ge uppdrag till korrupta eller usla domare säger väl en hel del om SvFF?
Axel Gordh Humlesjö: Vi får hoppas att dom tar tag i detta efter programmet.
PerF: Finns matchfixning även i amdra idrotter i Svergie?
Axel Gordh HumlesjöAbsolut. Basket och Tennis är exempelvis drabbat. 
Stockholms Domaren: Magnus...det Svff påstår om domarens avstämgningsrätt, får man ta med en nypa salt...det står tydligt och klart i reglementet och till och med det så kallade "Stockholms häftet" att Domaren kan bli avstängd eller ifråtagen matcher om det förekommer JÄV och liknande....och detta är faktisikt mer än Jäv....att staten och rättsystemet som i sin tur suger behöver det inte betyda att Svff inte har rätt att bedöma över sina domare som går ut och dömer matcher och representerar landet förbunder.....detta är alltså sanningen
Magnus Svenungsson: Bra. Jag vet bara vad SvFF sagt om varför inte domaren är avstängd. Dessutom är inte heller särsklit många misstänkta spelare avstängda. 
Lasse: Ja jag håller med om att det är fördjävligt,men det skulle ändå vara intressant för oss tittare att höra motståndarlagens uppfattning om domaren och om de uppfattade honom som helt partisk trots att de gynnade dem
Axel Gordh HumlesjöDom har lite annorlunda syn på vissa straffar och kort men i grunden tycker även dom att det är riktigt illa att dom vunnit matcher som har varit manipulerade. 
Niklas : Efter att ha dömt fotboll under 15år, så har man sett det mesta, och oavsett lagstiftning så kommer detta problem att öka. Idag kan du spela pengar ändå ner till div5 fotboll. På dom matcherna är det knappt publik och mycket sällan någon från förbundet som är ute och tittar, spelarna och ledare är oavlönade, domare är ofta yngre och lätta att manipulera. Ingen som helst övervakning sker. Samtidigt är det lätt att lägga bet via datorn, och ingen har någon kontroll på varken matchen eller spelandet... Jag tror att problemet är större än vad vi vill/kan inse!!!
Axel Gordh Humlesjö: Hoppas att det går åt andra hållet snart. 
Säffle Mikael: Funderar på detta med mobiler som spelare "pysslar" med i tex halvtid. Iof svårt,,,,,,men på nåt vis måste man ju kunna samla in dessa innan match. Har förresten sällan hört nåt så korkat!!!!!!! hålla på med mobil i samband med match,,,,,,,,detta skulle jag aldrig godkänna som ledarstad.
Magnus SvenungssonLandskrona BOIS samlade in mobilerna ett par timmar före match. Men visst är det otroligt att dom SMSar i paus! Dom tar mobilen o går in på toa, o sitter där o trycker....
Pajosv: Det nämndes här i chatten att det finns en begränsning när det gäller insatser. Vart går den gränsen och är det skillnad på fotboll, trav och Lotto?
Magnus Svenungsson: Svenska spel har ganska hårda krav på insatsers storlek och att man måste ha spelkort för att få spela. Där finns en reglering. 
IFK ordförande: Att domaren kan fortsätta döma är helt otroligt. Sv Fotbollsförbundet behöver också uppdatera sina möjligheter att ingripa i liknande fall som är misstänkt. Vad jag förstår är de två matcherna som domaren dömde anmälda till Sv FF. Hur behandlade de ärendet?
Magnus SvenungssonDet har inte lett till något vare sig hos SvFF eller polis.
YN: Finns det några tecken på att vi har internationella matchfixare i Sv ännu, dvs med kopplingar till asiatiska spelsyndikat? Eller är det enbart mindre nationella ligor so far? 
Axel Gordh Humlesjö: Det finns absolut i Sverige, tyvärr. 
S.O.S: Enligt åklagaren så är ett problem att spelet sker via datorn. Det borde innebära att typ lotto , eurojackpot , triss osv kan manipuleras utan straff. Vem eller vad kan man lita på ? Inget fusk verkar vara straffbart.
Axel Gordh HumlesjöFörhoppningvis kan översynen av lagen ändra på detta. 
Junior: Är inte detta om något till att pengar är roten till allt ont. Jag har aldrig varit med om att domare i scouttävlingar har varit köpta, mutade eller på annat sätt fuskat. Men då kan man inte spela på tävlingar som "Novembernatt" eller "Distriktsfejden". Så lösningen är enkel, tillåt inte spel om pengar så löser sig allt av sig självt.
Axel Gordh Humlesjö: Intressant!
Tompa: Spelsyndikat, runners, målvakter...man kommer aldrig åt de stora fiskarna...skrämmer mig att höra att i slutet av avsnittet att man säger att det finns en litet antal matchfixare. Hot, våld, pengar det är vad allt handlar om. MEN alla pratar om riggare, varför inte ta upp hur klubbar köper matcher sins emellan också vid ex dålig ekonomi och lägen att avancera/hålla sig kvar i en serie? Rota i det så lär ni kunna göra ett antal avsnitt till..
Magnus SvenungssonJag inser att ett fjärde avsnitt får göras om detta.
Leonidas: Reglera spel om pengar hårdare, de spelare, domare med mera som blir ertappade bör förlora sina licenser för alltid. Sportsverige, liksom samhället i övrigt måste ta krafttag mot korruption och girighet, på alla plan. 
Magnus Svenungsson: Frågan är bara om det går.
UG - Moderator: Nu är det bara några minuter kvar av chatten. Så passa på att ställa era frågor!
Tompa: Problemet är att spelet bidrar till föreningar...om man nu skulle förbjuda det. Och om SV Spel skulle förbjuda det så gör nog inte 300 andra bolag det 
Axel Gordh Humlesjö: Sant. Komplex fråga!
Niklas : Som någon sa tidigare så kommer man inte komma åt problemet på idrottsplatserna, utan det är något som polis och åklagare måste jobba med innan och efter matchtillfället. Att förbjuda spel om pengar är inte en väg att gå, i ett modernt samhälle. Däremot ska det finns människor som jobbar med frågor som rör detta och det ska finnas tillgång till dom resurser som behövs för att göra det för svår för att det ska vara värt det att vara med i matchfixning! 
Axel Gordh HumlesjöTack för inlägget!
YN: Om fler frågor dyker upp... hur kan man nå er? 
UG - Moderator: Du kan nå reportrarna på deras mailadresser: magnus.svenungsson@svt.se axel.humlesjo@svt.se Eller om du vill vända dig till hela redaktionen: granskning@svt.se Mvh / Staffan webbredaktör Uppdrag granskning 
Mikael: Modigt reportage. I varje amerikansk major-baseball klubbhus skyltar man stort och alltid: "Any player, umpire, or club or league official or employee, who shall bet any sum whatsoever upon any baseball game in connection with which the better has a duty to perform shall be declared permanently ineligible." Just för att det är olagligt.
Axel Gordh HumlesjöIntressant!
Axel Gordh Humlesjö: Tack för ikväll! Om ni har fler tankar eller tips, maila oss gärna! God kväll - nu kan ni äntligen titta på Barcelona!
Magnus Svenungsson: Stort tack för ikväll! mvh Magnus
UG - Moderator: Det var det för denna gång. Tack för alla frågor! Glöm inte att titta nästa vecka! På återseende!