Reportrarna chattade om Arla-granskningen

Sophia Djiobaridis och Valeria Helander har gjort kvällens program.
Sophia Djiobaridis och Valeria Helander har gjort kvällens program.

Efter onsdagens Uppdrag granskning chattade reporter Valeria Helander och producent Sophia Djiobaridis med tittarna. Chatten är nu avslutan, men du kan ta del av alla frågor och svar nedan.

UG - Moderator: Hej och välkomna till kvällens chatt!
Reporter Valeria Helander och producent Sophia Djiobaridis sitter redo att svara på så många av era frågor som möjligt. Nu drar vi igång!

Ellyan: Ska man inte redovisa namnen på deltagande i samband med att kvitton ska attesteras? Då skulle man via skatteverkets deklarationer se att man betalat skatt för sina förmåner.
Sophia Djiobaridis: Det går ju inte i det här fallet att veta vem som fått vad, även om de skrivit upp namnen på deltagarna

Märta : Borde man köpa arlamjölk? 
Sophia Djiobaridis: Det måste vara upp till var och en, där har vi inga synpunkter

Marie: Tack för ett fantastiskt bra program!ni tar upp ämnen och visar oss som lever i ovisshet hur det går till i maktens korridorer! All heder till er! Mvh Marie
Sophia Djiobaridis: Tack för beröm och tack för att du tittar

Marcus(oberoende tittare): Hej Uppdrag granskning! Tycker att det är lite dålig info om att hela programmet handlar om en utredning arla tagit extern hjälp med för att utreda företaget arlas kostnader internt. Som ni nu tagit del av, rätta mig om jag har fel? Denna utredning arla har gjort är endast gjord med syftet att rätta fel man tidigare gjort i organisationen. Så varför göra ett program om ett problem man redan tagit tag i och försöker fixa? Självklart är det fel det som har hänt men man kan inte mer än ta tag i problemet och göra rätt i fortsättningen. Nu gör det mig ledsen att läsa era kommentarsfält på fb där kunder vill bojkotta arla. För mig är detta absolut inte publicservice! Det jag önskar är att ni förklarar syftet med programmet och varför ni inte är tydliga med att den fakta ni utgår ifrån är en påkostad intern utredning som är upprättad med syftet att spara pengar? 
Valeria Helander: Hej Marcus. Vi avslöjar inte vilket material vi har eller var vi har fått det ifrån, då skulle vi bryta mot lagen. Vi är däremot väldigt tydliga i programmet om att Arla har gjort en egen utredning och att de både har sparat och ändrat policies. Men vi berättar även att resultatet av Arlas granskning först kom till allmänhetens och ägarnas kännedom när vi började granska detta. 

Anders: Bra jobb Valeria! ��
Valeria Helander: Tack :) 

Lars Tjusberg: Hej, Har Skattemyndigheten startat någon utredning om detta, om inte tror ni att de kommer att göra det?
Sophia Djiobaridis: Vet ej men tycker nog att man borde kontrollera detta.

bob: Vem är ytterst ansvarig är det Arla eller den mottagande parten?
Valeria Helander: Båda har ett ansvar. Men den inbjudande parten har ett stort ansvar att se till att regelverk efterlevs. 

Undrande : Vilken skitgranskning av Arla, i en konkurrensutsatt marknad så behövs det knytas upp kundkontakter för att kunna genomföra affärer om inte reportrarna förstår det, så lägg ner, alla kunder Arla får med sig genererar kronor till bönderna, och kallas det slöseri att generera affärer är många utan vetskap av affärer ute och cyklar
Valeria Helander: Man får inte bryta mot lagen, oavsett om man opererar på en konkurransutsatt marknad eller ej. Det är därför vi har lagar. 

Kerstin: Borde ni inte fråga vad revisorerna har sagt och gjort angående dessa kostnader - det är ju märkligt om detta kan passerar utan anmärkning ? Eller är revisorerna också med på "golftureningarna" ?
Sophia Djiobaridis: Ha ha kanske de är det...vi försökte inte fråga revisorerna. Min erfarenhet säger att de är avlönade av företaget och ganska lojala

Anna, mjölkproducent : Har ni lyckats få siffror från 2015 också? 
Valeria Helander: Nej, fakturorna vi hade var från 2014. 

Siffer: Frågade ni om VD:n har besökt någon svensk mjölkgård ?
Valeria Helander: Det gjorde vi inte, men det förutsätter jag att han har gjort. 

S: Vilken kritik kan ni rikta mot er egen granskning?
Sophia Djiobaridis: Tja vi är ganska nöjda - vad saknar du?

Birgit J: Tack för bra reportage som vanligt! Hur ställer sig bönderna till ert reportage - vet ni ngt än??
Valeria Helander: Väldigt många är glada, och upprörda över våra avslöjanden. En del är arga för att granskningen kommer att leda till minskad försäljning av Arla-produkter. 

Aleksander: Det verkar som golftävlingen var en ren muta. Men säg att det genererade nya kunder till Arla. Trots att det är olagligt, skulle man inte kunna säga att få in nya kunder är bra för Arlas mjölkbönder eller är jag fel ute där?
Sophia Djiobaridis: Då blir det konkurens på olika vilkor. Ett litet mejeri har inte möjlighet att smörja kunder för att få sålt sina produkter så där tycker jag nog att det blir fel...

Karin: Tror ni att Arla skiljer sig från andra livsmedelsproducenter vad det gäller representation och kundevent? 
Valeria Helander: Vi har inte sett dokument från andra livsmedelsproducenter, men Arla är marknadsledande och har nog större möjligheter att ta ut svängarna vad gäller ex. representation än småmejerier. 

Björn Svensson: Bra program som vanligt. En fråga angående kvällens program - jag saknar kommentarer från ägare, styrelse och revisorer. Jag tror att det fortfarande finns ett visst mått av bondeägande i Arla.
Sophia Djiobaridis: Arla ägs av bönderna, vi hade svårt att få Arla-bönder att medverka, de verkade rädda för Arla. Visst styrelsen har inte fått frågan här, det borde de nog fått.

Carro: Om lagen nu blev bruten som ni påstår borde inte Arla blivit polisanmälda?
Valeria Helander: Det är först nu detta har blivit känt. 

Mjölkbonde: Hörde jag rätt. 500 000 i månaden? Tack Valeria������
Valeria Helander: Du hörde rätt. Och tack själv för att du tittar :) 

Tony Staffanstorp: Tack för ett kanonprogram IGEN ! Bara ert program är värt licens pengarna. Proffsigt rakt igenom, tack för att ni finns.
Sophia Djiobaridis: Tack, det värmer :-)

Fd LRF Anställd: Varför hade Ni inte med Åke Hantoft som ordförande för Arla och den höste ansvariga?
Sophia Djiobaridis: Vi valde Vdn då han så att säga också var föremål för vår granskning

Lisbeth: Hej! Skulle vara intressant att höra vad ekonomiavdelningen, ekonomichefen har att säga inkl revisorerna. Jag tycker ofta de saknas i intervjuerna. Revisorerna är till för att granska företaget.
Valeria Helander: Yes hade varit intressant, fanns inte plats för mer i programmet men nästa gång kanske! 

JB: Kommer ni driva vidare frågan om golftävling faktiskt är en muta?
Sophia Djiobaridis: Nej det är inte vårt uppdrag, vi får väl se om det blir någon polisanmälan eller om Riksåklagarmyndigheten mot korruption uppmärksammar detta

Fundersam: Hur fick ni tag i de fakturor ni kom över ?? ( vet hur , men det framgår inte i programmet. Borde ju vara olagligt om nått. ) Hoppas ni är nöjda med programmet. Svårt o se vad svensk industri skulle tjäna på det dock
Valeria Helander: Vi gör ett granskande program, inte ett program som ska stödja svensk industri. Och om vi berättar hur vi fick tag i dokumenten så bryter vi mot svensk lag, så det kan vi som du förstår inte göra. 

Karl: Krävdes det någon form av brottslighet för att få ut fakturorna och kvittona?
Sophia Djiobaridis: Vi kan inte kommentera något om detta då vi har lovat källskydd och skulle bryta mot lagen om vi röjde det.

Golfhatare: Företagsgolf är ganska vanliga som kundevent, vad skilde eventet som presenterades i programmet mot de vanligt förekommande?
Sophia Djiobaridis: Det vet jag inte - har aldrig varit på ett golfevent...men klart är att ett event där man bjuder in kunder ska vara knutet till konferens eller produktinfo eller liknande. I det här fallet var det bara en gåva till anställda och kunder.

Victor: Valeria; Bra reppotage! Vad skulle du sagt till mannen på telefon, när han frågade varför du frågade om golfturneringen, istället för att säga att set är ditt "jobb"(att ställa frågor) För efter det la han på luren. Du kanske skulle ha berättat explicit varför du undersöker saken?
Valeria Helander: Ja, det var lite av ett hjärnsläpp där. Skulle givetvis ha svarat bättre. 

Bonnulle: Detta ni har fått fram måste väl vara tillräckligt för att väcka åtal?
Valeria Helander: Det är inte något vi kan ta ställning till, utan det måste åklagarna på riksenheten mot korruption göra. 

Eva-Lena: Snälla kan ni granska LRF och Lantmännen också för att se hur dom har använt böndernas pengar. Bönderna har blivit så utnyttjade av oseriösa personer som bara skor sig själva. 
Valeria Helander: Absolut intressant. Skicka ditt tips till granskning@svt.se 

Löneslav: Vid mutbrott, är det Arla som bötfälls dvs bönderna som får i slutändan betala eventuella böter eller är det en individ?
Sophia Djiobaridis: Vet inte säkert men tror det är en individ

Elly: Stort tack för allt arbete ni lagt ner för att upplysa oss gräsrötter om hur det kan gå till inom företagskulturen. Kan förhoppningsvis leda till skärpning och bättre internkontroll. Uppdrag granskning är ett kanonprogram
Valeria Helander: Tack för berömmet :) 

Erik varberg: Vem är värd en lön på 500.000 kr i månaden? Och kan inte ens betala sin frus flygbiljett!!!!! Skandal!!!!
Sophia Djiobaridis: Arla anser ja att han är värd den lönen, men visst...det är mycket pengar

Siri: En fråga till Sophia: Varför tar ni bara med kritiska frågor både i programmet och här på chatten? 
Sophia Djiobaridis: förstår inte vad du menar??

L-G Mjölkbonde: Jag kan förstå om många konsumenter reagerar negativt på hur Arlatjänstemän hanterar "representationskontot", men jag hoppas att de inte slutar köpa Arlaprodukter , för det gynnar inte oss Arlamedlemmar.
Sophia Djiobaridis: Det förstår jag att det finns en oro kring.

Anders Arlabonde: Tycker ni att ni hjälper sveriges Arlabönder med era granskningar?
Valeria Helander: En granskning kan säkert kännas som ett stålbad, men leder förhoppningsvis till att läget blir bättre i det långa loppet. 

Kenneth Forsström: Är den här chatten sådan att det sorteras ut vad som visas eller släpper ni fram allt?
UG - Moderator: Hej, Vi modererar chatten. 

Göran: Hur är det möjligt för en kommun att hindra en journalist att göra sitt arbete?
Sophia Djiobaridis: Ja du...det undrar jag också och det är därför vi berättar om det gång på gång...

Sven: Min uppfattning är att Arla är ett schysst företag, hur ser det då ut i många andra företag. Varför gör ni bara program om Arla?
Valeria Helander: Vi gör inte bara program om Arla. Vi gör ett fyrtiotal program per år och hittills har vi gjort två granskningar och en uppföljning om Arla.  

stellan sturesson, laholm: Apropå delen på slutet om krishantering: jag förstår om frågan är känslig, men finns det nån skillnad melllan politijer av olika kulörer när det gäller pampfasoner av tex Anneli Hulthens typ?
Sophia Djiobaridis: Jag måste säga att det inte verkar finnas någon större skillnad. Alla verkar kunna bli tjusade av makten och fartblinda - oavsett kulört

Carsten: Brukar ni följa upp vilka åtgärder som verkligen görs efter era suveränt avslöjande reportage?
Sophia Djiobaridis: Ja det försöker vi och hoppas återkomma i det här ärendet.

En som vet: Har ni en whistelblower funktion för då kan ni få veta mkt om missförhållanden inom mejeri sverige! 
Valeria Helander: Absolut! tipsa här: https://tvleaks.se/ Eller skriv ett mejl till mig på valeria.helander@svt.se så kan vi utbyta pgp nycklar 

månskensbonden: Det finns ett mycket allvarligt problem med uppdrag granskning.... ni har på tok för lite programtid i svt.
Sophia Djiobaridis: Ha ha vi hinner inte mer ;-)

Ola: Hej! Har Arla gett en anledning till det låga mjölkpriset utöver att de följer "världsekonomin/marknaden"?
Sophia Djiobaridis: Vi har inte granskat den delen utan bara överkonsumtionen vi har kunnat se

Clas Gunnarsson: Vad betyder modererar chatten?
UG - Moderator: Vi (Frida och Staffan, webbredaktörer) skickar vidare frågor till reportrarna. Eftersom ni är många som vill ställa frågor ser vi till att alla typer av frågor blir besvarade. Vi underlättar helt enkelt för reportrarna så att de kan svara på så många frågor som möjligt. De skriver så fort de kan! Men har ni inte fått svar - ställ frågan igen.

Höjd önskas: Vad pinsamt vänstervridna och avundsjuka ni är
Sophia Djiobaridis: Håller inte med men tack för att du tittar :-)

Dalmasen: Hej, idag var det kvällstidningsjournalistik. Kvitton hit, kvitton dit. Tja, men, vad betyder /betydde detta för mjölkpriset till kobönderna? Hade dessa vi såg i reportagen fått mera om golfen inte genomförts? Jag vet inte men det skulle vara intressant. 50 öre mer eller ? Vad är viktigt för folk på vallen? Ni tog även upp skatteförmåner, föreslår för kommande program SR/SVTs betalningar för informatörer i Sverige OCH utanför ( där skatt beror på resp lands lag ) Sammantaget, fortsätt 
Valeria Helander: Vi påstår inte att utgifterna vi pratar om påverkar mjölkpriset, utan programmet handlar om hur chefer och tjänstemän använt pengarna. Förstår inte vad du menar om betalning för informatörer faktiskt. 

Björn: Hur fick ni reda på detta underbara tips? Utan att avslöja källan så klart! :)
UG - Moderator: På grund av källskyddet svarar vi inte på frågor om hur vi fått tillgång till materialet. 

Trogen tittare!!: Fantastiskt program som vanligt. Valeria var knivskarp! Men en fråga som jag saknade från er sida till VDn var hur dem kan spendera möljkböndernas pengar så friskt och ändå vidhålla att man håller hårt i ekonomin och vänder på vartenda krona när bönderna i själva fallet går på knäna??
Valeria Helander: Tack! Vi fick aldrig något vettigt svar på den frågan, därför är den inte med i programmet. Men vi försökte visa på just denna diskrepens mellan bilden utåt och vad som hänt inom företaget. 

Ellen.: Är det inte olagligt att hindra journalister från att ställa frågor till våra tjänstemän inom kommunen. Ett hot mot demokratin? 
Sophia Djiobaridis: Jo det är faktiskt olagligt att inte svara sina medborgare om det rör  sådant som lyder under offentlighetsprincipen

Smurf: De frågorna som VD inte hann svara på, fick ni någonsin svar på dem och var de med i programmet eller fanns det mer?
Valeria Helander: Vi fick välja bort väldigt mycket ur programmet, eftersom vi har begränsad sändningstid. Men ja, det fanns mycket mer, som inte kom med. 

Bertil: Gick ni till muturedningsnämnden, eller vad den heter före eller efter intervjuverna ?
Valeria Helander: Vi pratade med IMM både innan och efter intervjun med VD 

Gunnar Carlsson Kba: överkonsumtion skriver Sophia i ett inlägg, men måste väl vara överproduktion, i annat fall borde väl priserna gå upp ?
Sophia Djiobaridis: Jag refererade till chefer och tjänstemäns användande av företagskort och liknande

Pelle: Det var intressant när Vd som tar upp att han inte får betalt för all allt jobb han gör för DFL! Borde inte det ingå i hans uppdrag på Arla att vara med där...
Sophia Djiobaridis: Jo det var ju det vi tyckte...

Moa: precis som många andra av era repotage så tror jag att allt går ut på sensation jag tror inte att ni redovisar allt utan bara det som ni tror kommer att väcka vrede och ilska
Valeria Helander: Hade vi redovisat allt i vår research hade programmet blivit ett par veckor långt. 

Fårbonde: Har Ni talat med styrelsen i Arla?
Valeria Helander: I detta program valde vi att prata med VDn. Styrelsen har fått komma till tals i tidigare reportage.

Finländaren: Okey, jag gör min samma kommentar för tredje gången: Jag tittar på nästan alla UD-program och kan bara konstatera att jag/vi avundsjuka att vi inte har er här i Finland. 
Sophia Djiobaridis: Vi vet inte vad eller om de gjort något men visst har de ett stort ansvar

Mananm: Den information som ej fick sändningstid, kommer det att publiceras också någonstans?
Valeria Helander: Nej, det skulle jag inte tro. 

Henrik: Hade varit intressant att få veta hur mycket arla kunde höjt mjölkpriset för de pengar de lagt på mutor?
Sophia Djiobaridis: I det stora hela är det inte mycket i alla fall. Det viktiga här är väl snarare själva kulturen som kanske genomströmmar även annat i företaget

Ola: Men varför tar ni då upp böndernas situation? Ni blandar ju ihop saker och ting då?
Valeria Helander: Jag förstår inte vad du menar. På vilket sätt hör inte böndernas situation och Arlas användande av pengar ihop? 

David : Seriöst! Så pinsam journalistik! Såg inslaget i aktuellt.. Kan ni inte göra trovärdig journalistik istället?? Så oproffsigt!! 
Sophia Djiobaridis: Tråkigt att du tycker det. Jag tyckte inslaget i Aktuellt var jättebra.

Bonde Ytterhogdal: Mycket bra program. Frågade ni om vilka event eller golftävlingar som mjölkbönderna inbjöds till? 
Valeria Helander: nej, men vi frågade bönder vi pratade med. Ingen av dem hade blivit inbjudna till några golftävlingar. 

Erik varberg: Ja jag tycker det är oerhört bra att ni gör dessa granskningar och att sanningen kommer fram.. 
Valeria Helander: Tack! 

Smurf: Var det inte lite hårt att ringa upp IT-supportkillen på det sättet och sen visa det i reportaget? Han hade ju uppenbarligen gjort fel, men är det inte justare att ställa frågorna till de ansvariga som är mer rustade att hantera frågor från media?
Valeria Helander: Eftersom han var den enda som kunde svara på frågorna om användandet av sitt kort valde vi att ringa honom. Han är dock anonymiserad som du märkte. 

Lars: Golftävlingar är utmärkta redkskap för företag att knyta kontakter och skapa kundlojalitet som gynnar affärsverksamheten. Det som saknas i UG:s granskning är redovisning av affärsnyttan för Arla. Det framgick inte heller om någon offentligt anställd tjänsteman deltagit i dessa golftävlingar.
Sophia Djiobaridis: VDn fick berätta om affärsnyttan vad gällde ICA-golfen men den golftävling vi pratar om kan nog inte ses som något annat än en gåva till anställda och kunder. Vet ej om offentliganställda närvarat

Rebecka: Tack för ett jättebra program - som dock gjorde mig både arg och ledsen. Förstår att man inte kan ha med allt, men som någon tidigare skrivit så hade jag önskat fler reaktioner efter reportaget. Tex från bönder, ägare och revisorer. Såg precis landets modigaste bonde Elin säga i Aktuellt att "förtroendet är borta", något liknande hade suttit fint även i UG.
Valeria Helander: Vi hade också velat ha med mer reaktioner, men fick inte plats. Det kommer säkert komma i annan media istället. 

uppdrag granskning: Intressant program, lite kort bara. Jag undrar om ni har funderingar på att göra fler reportage om Arla? Vad hade ni velat undersöka mer?
Valeria Helander: Jag vet inte om det blir fler reportage om Arla. Men det är klart, får vi in något bra tips så är det inte omöjligt! 

Gunnar Carlsson Kba: ************ Har ni nån gång känt av att ni faktiskt pratat med någon som ändå har haft rent mjöl i påsen, men av någon anledning målat in sig kollosalt i ett hörn ? Ni har ju faktiskt som antyddes i slutet av programmet ett rykte som gör att man anser sig numera tvungna att anlita konsulter för att bemöta er, i dom allra flesta fall för att det är ljusskygga saker dom håller på med, men inte alltid. **************** 
Sophia Djiobaridis: Ja då det har hänt men oftast i researchläge och då går man helt enkelt inte vidare och gör ett program. Missförhållandet måste vara tydligt.

Siri: Jag tycker ni ska granska hur ICA beter sig. Vi mjölkbönder skulle få en krona per liter mjölk det blev 7 öre när ICA tagit sitt. Ja deras problem är bara att få tag på den senaste modellen av Ferrari bilar. 
Valeria Helander: Tipsa oss gärna på granskning@svt.se 

M: Kan jag som privatperson begära ut kvitton från min hemkommun? Tack för ett bra program! 
Sophia Djiobaridis: Jajamensan, begär på! Tack :-)

E: Varför rekonstrueras en del telefonsamtal? Tonläget hos den som intervjuas avslöjar mer än orden som sägs.
Valeria Helander: Hmm förstår inte riktigt vad du menar faktiskt. 

Patrik: Fick ni möjligheten att granska skillnaden mellan representationskostnader för 2014 och 2015 som VDn hänvisade till? Och kunde man i så fall se den förbättring han också nämnde? 
Valeria Helander: Vi hade tyvärr bara tillgång till material för 2014. 

staffan. erikson@gmail.co: Vi skall komma ihåg att svenska mjölkbönder inte är majoritets ägare i arla, det är danska bönder. Kanske kommer kulturen därifrån. Att arla inte kan betala bättre beror nog på att dom ägs till större delen av utländska bönder, inte att dom har en stor del av den svenska mjölk marknaden. Vidare tycker jag att det är trams att man inte kan tala om var man får sin information från, det gör reportagen lite osäkra. Bonde i Härkeberga Enköping 
Sophia Djiobaridis: Vi måste följa lagen om källskydd i alla lägen

Magnus : Äntligen det har jag väntat på i många år slutade själv som mjölkbonde 2009 sen har allt bara fortsatt gå utför! Tack ��
Sophia Djiobaridis: Tack men tråkigt att höra...

Expressen: Tack för ett jättebra program - som dock gjorde mig både arg och ledsen. Förstår att man inte kan ha med allt, men som någon tidigare skrivit så hade jag önskat fler reaktioner efter reportaget. Tex från bönder, ägare och revisorer. Såg precis landets modigaste bonde Elin säga i Aktuellt att "förtroendet är borta", något liknande hade suttit fint även i UG. Valeria Helander: Vi hade också velat ha med mer reaktioner, men fick inte plats. Det kommer säkert komma i annan media istället. Klart de inte fick plats, passade inte er sensationsagenda
Valeria Helander: På vilket sätt är det sensationsjournalistik att inte ha med arga bönder? Förstår inte alls vad du menar. 

Moa: Det finns väl representation som gynnar bönderna genom högre försäljning av deras produkter?
Sophia Djiobaridis: Så kan det absolut vara

Ingrid Boström: Varför ni inte bättre frågor för att väcka en bredare debatt. Arla skriver och säger att Sverige är ett viktigt land för dem- Arla. Men är idag ingår ARLA i en global koncern som ägs av "mjölkbönder" i Sverige, Danmark, Storbritannien, Tyskland, Belgien och Luxemburg Be ARLA tala om varför vi som konsumenter I Sverige ska köpa just deras mjölk- när cheferna tjänar dessa höga löner och bönderna inte får betalt för sina produkter? OCH fråga BÖNDERNA varför är de inte mer aktiva att själva starta egna kooperativa ( lämna ARLA) och försöka leverera till andra mejerier. Att ifrågasätta en mycket media tränad VD som också har fått frågorna i förväg känns ganska tjatigt. Ställ överraskande frågor på engelska så kanske programmet hade blivit mer utslagsgivande.
Valeria Helander: Det hade säkert varit en intressant metod, men det är inte så vi jobbar i detta program. 

Hartza: Är skattmasen intresserad av Arla efter UG:s avslöjande!?
Sophia Djiobaridis: Det borde de vara tycker jag men vet inte ...

Niklas: Nu har Sophia fått en vass kollega!Ser fram mot fler reportage! 
Sophia Djiobaridis: Tack för beröm och för att du tittar!

Bertil: Flertal svar på era frågor var 'Present till anställd på 60-årsdagen' - Fanns det bara 60-åringar på arlas huvudkontor ?
Valeria Helander: Ja, det undrar vi med 

Leif B Johansson Lysekil: Ett Jätte bra reportage och Toppen program.Varför inte köra två timmar?
Valeria Helander: Bra idé! Ska föreslå det för ansvarig utgivare! 

Aftonbladet: Vad händer framöver?
Sophia Djiobaridis: Vi hoppas kunna återkomma om det händer något nu efter den här granskningen

Tobbe: Detta är när journalistik är som sämst. Vinklat och klippt och klistrat.
Sophia Djiobaridis: Hur menar du?

Cecil B: Otroligit att en kommunrepresentant ställer sig och bara ger intervju utomhus vid ett järnvägsspår - helt bizarrt. Kan inte hon/de prickas kritiseras för det istället för att man/ni accepterar? Kan inte sätta större press och inte tolerera. Press och media måste ha insyn och ges insyn.
Sophia Djiobaridis: Ja jag var ju minst sagt förvånad och försökte övertygaa om att det inte skulle vara bra vare sig för henne eller mig men det hjälpte inte och vi kunde ju genomföra intervjun trots allt.

Lennart Molin.: Valeria, först ett beröm till dig för utmärkt genomförda intervjuer med ett litet undantag betr. sammantagen skattebetalning för skattepliktig förmån till anställd. Du påpekade mycket riktigt för VD att den anställde skall betala skatt på förmånen, men det är Arla som är skyldig att göra extra skatteavdrag på lön och betala in denna skatt (för anställds räkning) till Skatteverket. Därutöver tog du inte alls upp Arlas skyldighet att stå för och även betala in arbetsgivaravgifter (31,42) på värdet av förmånen. Två skatter således (!), den förstnämnda är den anställdes privata skatt (oftast lika med kommunalskatt c:a 31%) som arbetsgivare har skyldighet att dra av på lön och betala in, dels den andra "skatten" som utgörs av arb.giv,avg som just är en avgift/skatt strikt knuten till Arla. Båda skatterna ligger som framgår på drygt 31% av förmånens värde. Staten skall därför ha c:a 62% i skatteinbetalning för förmånens värde. Tacksam för din kommentar. Bästa hälsningar! Lennart (eget företag i redovisningsbranschen sedan 35 år) 
Valeria Helander: hej Lennart! Tack för påpekandet. Just detta visste jag faktiskt inte, så det ska jag kolla upp! 

Elin: Hur många inlägg per minut cirka hanterar ni i denna chatt? Vill bedöma rimligheten i att stanna kvar
UG - Moderator: Vi jobbar absolut så snabbt vi kan för att svara på alla frågor. Så häng kvar och läs gärna alla svara i chatten. Kanske hittar ni andra som fått svar på liknande frågor.

Eric: Även om VD:n säger (såklart) att man har åtgärdat denna misär med slöseriet så: Borde ni inte kolla upp även 2015 och 2016 för att se om det verkligen har skett någon bättring?
Sophia Djiobaridis: Förändringar i policy har ju skett men visst, får vi möjlighet kanske vi återkommer med 2015

Clas Gunnarsson: Fick även 60 åriga bönder presenter?
Valeria Helander: Inte såvitt vi förstår. 

Sund ekonom: Vad har arlas egna revisorer gjort och vilket ansvar har dessa och styrelse?
Sophia Djiobaridis: De har ett stort ansvar men vi vet inte vad de ev gjort.

ola: UG:s uppgift är att vinkla lite och provocera. Inget kostigt. Titta på de faktia de redovisar istället, bilda er en egen uppfattning. Valeria och Sophia: Bra jobb!
Valeria Helander: Tack! 

Göran: När ni gör ett reportage,funderar ni någonsin innan vilken effekten kan bli? 
Sophia Djiobaridis: Ja självklart gör vi det, men vi kan inte låta bli att berätta om hur verkligheten ser ut bara för att några tycker att vi inte ska göra det.

Sthlm börsen: Tror ni detta kommer påverka arla aktiehandel på börsen?
Sophia Djiobaridis: De är inte börsnoterade

Gunnar f.d. Bonde: Kommer UG följa upp programmet om man lyckas förändra den kultur som tycks sitta i väggarna. Ägarna bönderna borde kräva detta internt i Arla
Valeria Helander: Vi får se vad som händer inom Arla, och hur bönderna reagerar. 

Emma: Får anställda på SVT någon gåva i 50-årspresent?
Sophia Djiobaridis: Ja men inga kostymer

Pyndare: Fint program - som vanligt. Hur stor del av ARLA ägs egentligen av svenska bönder? Jag har en känsla av att ägartyngdpunkten har förskjutits så att svenska småbönder inte är särskilt intressanta.
Sophia Djiobaridis: av ca 12 000 ägare är ca 3 400 svenska bönder

Anders Arlabonde: Bästa sättet att få bättre mjölkpris är att Kina får bättre ekonomi och Ryssland häver importstoppet- vi lever på en världsmarknad.
Sophia Djiobaridis: Så kanske det är

Macken: Hur hade denna granskning funkat på annat privat bolag, lika intressant?
Valeria Helander: Arla skiljer sig från vanliga ABs eftersom det är ett bondeägt kooperativ. Därför en annan granskning än av ett vanligt privat bolag. 

Moa: Har bönderna som ägare inget eget ansvar
Sophia Djiobaridis: Jo det tycker jag verkligen att de har men många har fullt upp att överleva och svårt att påverka då de är många, spridda och små...

Benny: Kan inte Arlas bönder vända sig till andra mejerier?
Valeria Helander: Det finns många som vill men som av olika skäl inte kan, tex för att mejerierna inte tar emot fler mjölkleverantörer. 

Jan: Arla påstår att ett program uppkom efter att ni hade läst deras egen rapport om kostnadsproblemen. Stämmer det? 
Valeria Helander: Precis som du säger så är det här något som Arla påstår, och ingenting som vi kommenterar med hänsyn till källskyddet. 

Upprörd : Blev fruktansvärt upprörd när jag såg programmet. Tack för bra granskning. Vi har köpt Arlas mjölk och betalat extra för att stötta bönderna. Nu känns det mest som vi stöttat ledningen och gjort deras plånböcker ännu fetare. Så pratat de om att de jobbar för att effektivisera och att de jobbar för bönderna. Haha säger jag!! Att VD:n anser sig vara förtjänt av 500 000 kr/månaden är som ett stort skämt som tyvärr är sant. Sjukt!! Min fråga är: Ska man köpa Arlas produkter? Känner nu att jag inte vill bidra till pamparnas lyxliv, men inte på böndernas bekostnad.
Sophia Djiobaridis: Jag förstår ditt dilemma men det är inte vår sak att råda där...

Gunnar Carlsson Kba: Det har alltså hänt att det gått i sändning att någon fått framstå med dumstruten, trots att man i efterhand har mera förstått att denna person nog blev tillknycklad lite väl hårt ? Har man i så fall gjort någon eftergift typ, tillrättaläggande, eller kanske rent av en ursäkt offentligt ?
Sophia Djiobaridis: Nej det var inte vad jag svarade läs nedan

Bodil: Arla hade en stor tillställning på Hotell Tylösand med ett hundratal deltagare i maj 2015. Deltagare från halva Europa som kom i chartrade plan. Granskade ni detta ochså?
Valeria Helander: Mejla mig gärna och berätta mer om detta. valeria.helander@svt.se Du kan givetvis vara anonym! 

F.d. småföretagare: Vilken revisionsfirma anlitar Arla. Vilka är revisorerna, dom borde sparkas. De som kommenterar detta på detta reportage på ett negativt sätt är väl naturligtvis mutkolvar själva. 50 öre mer för mjölken är säkert värt mycket för mjölkbönderna.Jag förutsätter att myndigheterna granskar dessa människor och deras deklarationer. 
Sophia Djiobaridis: Tack för dina synpunkter, hoppas du fortsätter titta!

E: Valeria: Ang. rekonstruktion av telefonsamtal. En av telefonintervjuerna i kvällens avsnitt var återberättat av en "skådespelare", istället för röstförvrängning som ni hade på en del samtal. Varför var det så?
Valeria Helander: Detta var en överenskommelse som vi gjorde med den intervjuade. 

Mattias Backlund: Jag är egenföretagare och gav en flaska glögg och godis till min redovisningsbyrå som tack för bra jobb. Är det fel?
Sophia Djiobaridis: Nä inte om glöggen inte var svindyr...håller man sig under 450 kr är det grönt enligt skatteverket

Glad Bonde: Det kunde ha varit mycket värre, tur att Arla hämtar mjölken inatt också..
Sophia Djiobaridis: Så kan det säkert vara...

LG: Jag vill bara ge ett stort beröm till Valeria och Sophia. Vilket skärpa i utfrågningarna. Hur klarar man av att hålla lugnet när man ser att de intervjuade så uppenbart ljuger?
Valeria Helander: Tack för berömmet! Ibland är det svårt att hålla sig lugn. I detta fall tyckte jag ändå att det gick hyfsat bra. Man får bara andas :) 

Nalle: Detta är journalistik när den är som bäst. Tack för ett bra jobb.
Valeria Helander: Tack för berömmet! 

Marcus: Jag ställde frågan med syftet av programmet men fick inget svar.. När ni får komplimanger klappar ni er på bröstet och när ni själva blir kritiskt frågade om saker svarar ni inte på frågan direkt.. Så syftet med programmet tack?
Valeria Helander: Att granska hur mjölkböndernas pengar har använts 

U.J: Ett stort tack till Er journalister som granskar vårt samhälle och dess förehavanden! Skall fortsättningsvis köpa mjölk och andra mejeriprodukter som kommer från lokala mejerier. Bidrar inte med en krona till Arla och deras olagliga förehavanden! 
Sophia Djiobaridis: Tack för ditt beröm. Jag förstår din reaktion men det är också just den som Arla-bönderna är rädda för...ett dilemma

Anders Arlabonde: Jag är tacksam att jag inte blivit inbjuden till några event det är bättre att vi får betalt för mjölken vi levererar.
Valeria Helander: Det hoppas jag att ni får. 

Magnus: Jag vill betala 1 kr mer för mjölk, fan jag vill betala 2 kr. Hur bär vi oss åt för att detta ska ske. 
Sophia Djiobaridis: Kanske en mjölkbonde kan svara?

Niklas: Vore det inte stiligt att även klämma in en mindre analys av organisation/ledarskapsanalys i motsatsförhållande till mediekonsulter.
Sophia Djiobaridis: Jo det har du rätt i

Bosse G: Hur långt tillbaks i tiden har ni granskat? Det här slöseriet har nog pågått i många år. Tack för ett mycket bra reportage! 
Valeria Helander: Vi har fått tillgång till fakturor från 2014, så det är den tidsperioden vi har kollat på. Hade givetvis varit spännande att se mer än så. Tack för berömmet. 

L-G Mjölkbonde: Svar till Moa. Jo vi bönder torde ha ett ansvar, men vi har ingen möjlighet att göra egna undersökningar och kan inte komma fram till samma resultat som UG kan.
Sophia Djiobaridis: publicerar

Erik varberg: Jag har ett eget företag och vet hur noga man måste vara med att redovisa vilka personer som varit med på en middag bl.a. På baksidan av fakturan ska man fylla i alla namn. Antar att det inte fanns på dom fakturorna ni granskade gällande Arla?
Sophia Djiobaridis: Nej det fanns inte

Martin Tyresö: Kan ni polisanmäla Arla? Varför inte? Om ni har bevis. Är poängen bara att "allmänheten" ska bli upprörd? Vad kan gemene man göra åt stora företag och kommuner mm? Är poängen endast att avslöja? Jag tycker att ni kan mycket väl ligga på mer när ni gör era reportage. Vara mer direkt. Tex "Det stämmer ju inte vad du säger" och ljuger du nu? "Om ni inte svarar på våra frågor, då måste det ju stämma med de anklagelser som vi lägger fram." mm
Valeria Helander: Det är inte vår roll att anmäla någon. Vårt syfte är att granska och visa för allmänheten vad som sker. Sedan är det upp till var och en att bli eller inte bli upprörd. Vad gäller frågorna kan jag bara säga att man gör så gott man kan. Tar man i för mycket kan man förlora på det också. 

UG - Moderator: Nu stänger vi chatten för ikväll. Tack för era frågor. Vill ni läsa chatten i efterhand kan ni göra det på vår sajt svt.se/ug. Titta gärna på oss nästa vecka!

Mats Larsson Mjölkbonde: Förutsätter att slöseriet nu har upphört i vårt företag. Om det finns ett verkligt intresse för den oerhört tuffa situationen för oss mjölkbönder är det dock helt andra repotage som behöver göras. Finns viljan och kompetensen hos UG att göra dessa? 
Valeria Helander: Du får gärna mejla oss tips om framtida reportage på granskning@svt.se! 

Mirre: Hej. Ni nämde även Ica. Var inte det också mutor?
Sophia Djiobaridis: Vi avgör inte det men i fallet med ica-sponsringen säger man att man hade en monter med produktvisning och dylikt och då förekommer det i alla fall något som är arla-relaterat.

Olof : Varför hade ni inte med hela intervjun där arla har berättat vilka skärpningar som skett? 
Valeria Helander: Hela intervjun är på ungefär en timme. Det hade inte gått att ha med hela. I reportaget säger vi eller Arla fyra gånger att de har gjort en intern kostnadsutredning och sju gånger om olika åtgärder/besparingar/ändrade policies. 

Sophia Djiobaridis: Tack för en bra chat, de som inte hunnit få svar på sina frågor kan maila mig eller Valaria så ska vi göra så gott vi kan och hinner!

Sophia Djiobaridis: 

Valeria Helander: Nu är tiden slut. Tyvärr var det många frågor vi inte hann svara på. Ni får gärna mejla mig eller Sophia så ska vi försöka svara!