Christina, 31 år, vaknade aldrig efter operationen i Polen

Christina gjorde en bröstoperation i Polen, med ödesdigra konsekvenser. När det värsta inträffade gick företaget som förmedlat operationen inte längre att få kontakt med.

31-åriga Christina hade under många år pratat om att göra en bröstförstoring och när hon planerade bröllopet med blivande maken Benny ville hon inte vänta längre.
För att snabbt få en operation valde hon att vända sig till Gdansk i Polen, via företaget Medica Travel som hon hittade på nätet.

Företaget, med adress i Trelleborg, lanserar sig som "ett alternativ till svensk sjukvård". De erbjuder snabb och exklusiv vård och skriver på sin hemsida att "den som vänder sig till Medica Travel kan alltid känna sig trygg".
– Man fick ju bara höra att allting var så bra, säger Christinas sambo Benny Håkansson, om kontakterna med Medica Travels vd Jörgen Petersén.
Men Christinas operation skulle få ödesdigra konsekvenser. Efter ingreppet rullades Christina upp på rummet igen, utan övervakning, och Benny förstod snabbt att något var fel.
– Hon hade en låg puls, mellan 30 och 60, och ganska kalla färger, blå i ansiktet. Christina hade ögonen stängda och hon var inte alls medvetande.

En läkare som tillfrågades gav lugnande besked. Men strax därefter slutade Christina andas - och hjärtat slutade slå.
– Där minns jag inte mycket sen, jag minns att jag står i korridoren senare och har ingen tidsuppfattning över huvudtaget, berättar Benny.

Ingen läkare fanns på plats när larmet gick och i tumultet som uppstod slutade det med att två sköterskor återupplivade Christina. När hon återigen andas får Benny på nytt lugnande besked. Allt ska bli bra, lovar läkaren.

Men Benny kan inte lugnas. Timmarna går och Christina vaknar inte. Benny vill ta henne till akutmottagningen, men där har de först ingen plats. Det skulle dröja till sex timmar efter hjärtstoppet innan Christina - djupt medvetslös - körs i ambulans till en akutmottagning tvärs över gatan.

Tillsammans med Christinas mamma och pappa, som hastigt flugit ned till Polen, försökte Benny nu förtvivlat förstå vad som hänt. Sjukhuset ger bara ett svar - och det är att läget är allvarligt.
Undersökningarna som görs ger inga besked och Christina blir liggande i respirator.
Först fem dagar efter operationen, när Christina flugits hem till Malmös universitetssjukhus, kommer det brutala beskedet.
En utbredd skada på hjärnbarken gör det osannolikt att Christina någonsin kommer att vakna igen.
– Från att ha allt det vi har byggt upp, till att ha en människa som aldrig vaknar. Men hon lever. Det är mitt emellan himmel och helvete, säger Benny Håkansson.

Han vände sig direkt till Jörgen Petersén på Medica Travel - företaget som sålt operationsresan med löften om trygghet i alla situationer. Benny vill ha hjälp att reda ut vad som gått fel.
Trots upprepade försök får han inget svar.
– Han kammade medhårs under tiden vi var där nere, sen vände han ryggen direkt när vi flög ut ur landet, säger Benny Håkansson.

Men när Uppdrag gransknings reporter kontaktar Jörgen Petersén och utger sig för att vara patient med önskemål om en bröstoperation - då kommer svaret direkt. Det visar sig att Medica Travel fortsatt sin verksamhet som vanligt efter Christinas operation.
Konfronterad av Uppdrag granskning kommer Jörgen Petersén med flera uppgifter som inte stämmer. Bland annat påstår han att det finns en rapport om fallet, men det visar sig bara vara en pågående utredning och några svar finns inte att ge.

Och sjukhusledningen lägger hela ansvaret för kontakter med Christinas anhöriga på Jörgen Petersén.
– Första länken i kedjan är Medica Travel och patienten har inte slutit avtal med sjukhuset, utan med Medica Travel, säger chefsläkaren Zbigniew Krywosinski.
Det finns fler frågetecken runt Medica Travel.
Jörgen Petersén utger sig för att vara vd, men bolaget har inga anställda, inget kontor i Sverige - och företaget försattes i konkurs för fem år sedan. Medica Travel är bara Jörgen Petersén, en assistent i Polen och en hemsida.
– Det är sjukhusen, de som utöver sjukvården så att säga, de har det fulla ansvaret. Jag är bara den rådgivande delen, säger Jörgen Petersén.
Så nåt ansvar har inte du?
– Nej.

Sjukhuset i Gdansk har nu valt att säga upp avtalet med Medica Travel.

Reporter: Karin Mattisson

Text: Peter Bagge