Den brända jordens taktik

Kånna skola i Ljungby brann ned efter att ha föreslagits av kommunen som akut flyktingboende.
Kånna skola i Ljungby brann ned efter att ha föreslagits av kommunen som akut flyktingboende.

Förra året brann det på många svenska asylboenden. Janne Josefsson har gett sig ut för att ta reda på varför.

I oktober förra året gick det inte många dagar utan att man kunde läsa om att det brunnit på ett planerat eller befintligt asylboende eller HVB-hem. Av drygt 45 bränder under andra halvan av 2015 talar allt för att 15 av bränderna anlagts av någon utifrån. På några av platserna har en eller flera gärningsmän krossat fönster, hällt ut brännbar vätska och tänt på.

När en brand anlades på HVB-hemmet i Tjörnarp i nordvästra Skåne den 29 oktober förra året låg åtta ungdomar och sov i huset.

– De blev väldigt ledsna och väldigt upprörda. De förstod inte varför någon skulle vilja sätta eld på ett hus där de ligger och sover, säger föreståndare Teresa Almerud.

I sociala medier sprids kommentarer efter i stort sätt varje brand, oavsett om den är anlagd eller inte. En del vill förklara, andra hyllar bränderna. En skriver helt öppet, i eget namn. ”Det är inget som en tändsticka och en dunk bensin inte kan lösa.”

Uppdrag gransknings Janne Josefsson har sökt svaret på frågan – varför brinner det och vilka är det som hyllar bränderna?

Sänds i SVT1 och i SVT Play, onsdag 2 mars klockan 20.00.