Den slutna cirkeln

Foto: SVT
Samir har sökt bostad i ett års tid, utan att lyckas hitta någon. Istället sitter han fast på flyktingförläggningen i Vänersborg.

Tusentals som fått uppehållstillstånd sitter fast på flyktingförläggningar och kommer ingen vart. Bara en av tio har ett riktigt jobb efter tre år. Den stora etableringsreformen har blivit en fälla.

Från uppehållstillstånd till jobb på två år. Det var integrationsministerns plan när den stora etableringsreformen genomfördes 2010. Men bostadssituationen i Sverige gör att nyanlända fastnar på flyktingförläggningar och inte ens kommer in i etableringssystemet. På ett nedlagt mentalsjukhus i Vänersborg bor 850 asylsökande och nyanlända. Många av dem är fast där, trots att de fått uppehållstillstånd.

Samir har sökt bostad i ett år utan resultat, och många av hans rumsgrannar på flyktingförläggningen är i samma situation.

– Det finns barn som har kommit från länder där man inte talar arabiska. Men istället för att lära sig svenska så har de nu lärt sig arabiska. Det får mig att tänka att någonting är fel.

Uppdrag gransknings reportrar Henrik Bergsten och Lina Makboul synar den svenska integrationspolitiken, och upptäcker ett system som är på väg att spåra ur.

Sänds i SVT1 och i SVT Play, onsdag 25 mars kl. 20:00.